15/7/2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
Παρακολουθούμε με ανησυχία και προβληματισμό τα τεκταινόμενα στις δημόσιες συγκοινωνίες Λευκωσίας και Λάρνακας, τις δύο αναθέσεις που έγιναν από το κράτος στην κοινοπραξία ισπανικών συμφερόντων. Ανησυχία και προβληματισμός για τις προδιαγραφόμενες προθέσεις της ξενόφερτης κοινοπραξίας που από τις πρώτες μέρες έναρξης των συμβάσεων καταστρατηγεί συλλογικές συμβάσεις, αναιρεί συμφωνηθέντα, αδιαφορεί για τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς το κράτος.
Τους τελευταίους μήνες προειδοποιούσαμε κράτος και συντεχνίες, ότι η πολυδιαφημιζόμενη κοινοπραξία ισπανικών συμφερόντων δεν θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και τις συλλογικές συμβάσεις. Είχαμε υποδείξει τις πρακτικές της στην Μάλτα όπου οι εργασιακές συνθήκες έδιωξαν τους επαγγελματίες οδηγούς από το επάγγελμα και τους αντικατέστησαν με χαμηλόμισθα άτομα με προέλευση από τρίτες χώρες. Τονίζαμε συνεχώς ότι η κοινοπραξία δεν προσφέρει επαρκή εκπαίδευση και δεν δίνει την πρέπουσα σημασία και αξία στον ανθρώπινο παράγοντα. Ομολογούμε ότι εκπλαγήκαμε και οι ίδιοι από την απαξιωτική συμπεριφορά τους προς τις συντεχνίες και τους οδηγούς-μέλη τους και την ετσιθελική προσέγγιση τους στα εργασιακά ζητήματα «Εγώ διατάζω και εσείς εκτελείτε!»
Η σημερινή απεργία των εργαζομένων-μέλη της ΠΕΟ με την σχεδόν καθολική στήριξη των μελών της ΣΕΚ, ήταν το αναμενόμενο αποτέλεσμα των συνεχόμενων μονομερών ενεργειών εκ μέρους της κοινοπραξίας, εκ των οποίων μάλιστα κάποιες ξεπέρασαν και τις κόκκινες γραμμές. Εκφράζουμε την βαθιά μας ανησυχία για τον τρόπο χειρισμού και την υπερφόρτωση του προγράμματος των οδηγών τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ αυτά των συλλογικών συμβάσεων. Δεν χωράνε πειραματισμοί, εκπτώσεις ή νεοφιλελεύθερες πρακτικές στο χώρο των δημοσίων συγκοινωνιών, όπου διακινούνται εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.
Καλούμε τον υπουργό μεταφορών κον Γιάννη Καρούσο και την υπουργό εργασίας κα Ζέτα Αιμιλιανίδου όπως επιληφθούν άμεσα του θέματος. Οι δημόσιες συγκοινωνίες τις οποίες υπηρετούμε με συνέπεια και υπευθυνότητα για χρόνια πρέπει να παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης και ασφάλειας που προσφέρουμε οι Κυπριακές εταιρείες λεωφορείων.
Γραφείο Τύπου
Συντονιστική εταιρειών λεωφορείων Κύπρου

Vouli TV