Σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αννίτα Δημητρίου, ανάφερε ότι στην επιτροπή εξετάστηκε η λειτουργία και ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού ιδρύματος. Δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια αλλά κυρίως για την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων. Χαρακτηριστικά είπε ότι αυτό τεκμηριώνεται και από την μείωση των παραπόνων και ως εκ τούτου ότι δεν υπάρχουν πλέον αναφορές στην έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ούτε από την επιτροπή πρόληψης βασανιστηρίων. Η προσπάθεια αυτή ανάφερε, αναγνωρίζεται και από ευρωπαϊκά και διεθνή σώματα. Τόνισε ότι πρέπει να αναγνωριστεί, ότι το κράτος υστερεί από την αποκαταστατική δικαιοσύνη, κάτι το οποίο είχε επίσης συζητηθεί και ειπωθεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και εκεί πρέπει να γίνει και η επένδυση.

Πιο συγκεκριμένα ανάφερε ότι πρέπει να καλλιεργηθεί ο θεσμός ‘halfway house’, σε συνεργασία με το κράτος, τους εργοδότες, άλλες δομές και προγράμματα που θα βοηθήσουν στην πιο ομαλή τους κοινωνική επανένταξη. Τους γνωστοποιήθηκε, απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύψους 4 εκατομμυρίων για τον συγκεκριμένο θεσμό, δηλαδή των ‘halfway houses’ και την αποκαταστατική δικαιοσύνη.

Το Υπουργείο Εργασίας, τους ενημέρωσε για την θεσμοθέτηση διαδικασίας με δυνατότητα προέγκρισης της παροχής οικονομικής βοήθειας όπως επίσης και άλλα προγράμματα, γι’ αυτούς τους λόγους θα συσταθεί επιτροπή από τα 3 Υπουργεία για την στήριξη αυτών των ατόμων και αναμένουν την άμεση υλοποίηση του. Αναφέρθηκε επίσης στις δηλώσεις της Υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυς Γιολίτη, όσον αφορά το νομοσχέδιο για νεαρούς παραβάτες, το οποίο εγκαθιδρύει ένα φιλικό σύστημα προς αυτά τα παιδιά. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει επικυρωθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων, με την μορφή του κατεπείγοντος τις επόμενες μέρες. Προσθέτει, ότι τους έχουν ενημερώσει ότι έχει συσταθεί adhoc επιτροπή, η οποία θα ετοιμάσει πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, όσον αφορά την αποκαταστατική δικαιοσύνη. Επίσης, σημειώθηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί, όπως και οι θετικές σχέσεις που υπάρχουν με τις οικογένειες και τους φυλακισμένους, όπως και οι ευρύτερες δράσεις που οφελούν το σύστημα αλλά και τους φυλακισθέντες , κάτι που τεκμηριώνει και το ποσοστό αποτροπής, το οποίο δεν ξεπερνά το 15% και θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό ποσοστό, συγκριτικά και με άλλες χώρες όπου τα ποσοστά είναι πολύ πιο ψηλά. Αναφέρθηκε στον άριστο χειρισμό όσον αφορά την πανδημία, καθότι η Κύπρος κατατάχθηκε στην 3η θέση καλύτερη θέση όσον αφορά τον χειρισμό, σε σχετική έκθεση η οποία κατατέθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης. Ανάφερε ότι όσον αφορά την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάσισε να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως το ζήτημα της κοινωνικής εργασίας το οποίο είναι σημαντικό ζήτημα και θα αναληφθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους της επιτροπής σε συνεννόηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταληκτικά, όσον αφορά συγκεκριμένη απόφαση και άτομο η οποία είχε εγερθεί ενώπιον της επιτροπής, έχει αναληφθεί πρωτοβουλία με επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό.

Vouli TV