Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Υπουργού Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, σήμερα έγινε συνάντηση με την επιτροπή της βουλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με κύριο θέμα συζήτησης τις φυλακές. Αναφέρθηκαν σε ζητήματα τα οποία είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο και προσπαθούν για την αναβάθμιση τους. Τα ζητήματα αυτά αφορούν την διαβίωση των κρατουμένων, τα ζητήματα αναμόρφωσης, σωφρονισμού και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.

Πιο συγκεκριμένα, συζήτησαν καινούριες ιδέες που οι ίδιοι προωθούν, όπως οι ενδιάμεσες δομές, για κοινωνική επανένταξη των πρώην κρατουμένων στη κοινωνία. Παράλληλα, συζητούν με διάφορους οργανισμούς και φορείς έτσι ώστε να μπορέσουν να στηρίξουν τους πρώην κρατουμένους για ανεύρεση εργασίας και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ‘να μην καταλήξουν οι φυλακές περιστρεφόμενη πόρτα’.

Η Υπουργός συνέχισε, ενημερώνοντας ότι συζήτησαν για τους ουσιοεξαρτώμενους, οι οποίοι ‘χρειάζονται θεραπεία και όχι φυλάκιση’, ως εκ τούτου ανακοίνωσε επίσης ότι απελευθερώθηκαν 5 κλίνες στην Αγία Σκέπη, όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται χρήστες.
Καταληκτικά αναφέρθηκε στα παιδιά παραβάτες, ενημερώνοντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο η εγκαθίδρυση ενός φιλικού συστήματος δικαιοσύνης προς τα παιδιά αυτά, δηλαδή μέσω ξεχωριστών δομών και διαδικασιών.
Έτσι ώστε, με αυτό το τρόπο τα παιδιά να αντιμετωπίζονται ως παιδιά και γενικότερα η όλη διαδικασία να είναι πιο φιλική για αυτά. Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για τις ποινές και την προφυλάκιση, η οποία θα είναι σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Vouli TV