ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ: ΔΙΕΚΔΙΚΩ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΜΕ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ

Παρά την κρίση, νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου, βάζοντας την Έγκωμη σε τροχιά ανάπτυξης, τονίζει ο δήμαρχος και υποψήφιος για τη δημαρχία Ζαχαρίας Κυριάκου

«Θέλουμε να μετατρέψουμε τον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης σε πολυθεματικό πάρκο άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών – κοινωνικών δραστηριοτήτων. Θα το παλέψω αυτό ως Δήμαρχος με όλες μου τις δυνάμεις»

Για όσα έγιναν και όσα προγραμματίζονται να γίνουν στην Έγκωμη μιλά στην «Κυριακάτικη Σημερινή» ο δήμαρχος και υποψήφιος για τη δημαρχία Ζαχαρίας Κυριάκου, ενός Δήμου που κατάφερε, πάρα τα πολλαπλά προβλήματα που επισώρευσε η οικονομική κρίση, να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης, βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των δημοτών.
Οι αριθμοί, αλλά και τα εύσημα του Υπουργείου Οικονομικών, είναι αδιάψευστοι μάρτυρες για τη δουλειά που έγινε γίνεται στον Δήμο, τονίζει, διαβεβαιώνοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε η Δημαρχία μπορέσει να ανταποκριθεί πλήρως στις προσδοκίες και στα όνειρα των δημοτών της.

Βγήκαμε όρθιοι από την κρίση
Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας σας;
Οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια αυτής της πενταετίας βρέθηκαν, με την ανάληψη των καθηκόντων τους, αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο ως μια πραγματική θεομηνία. Χάθηκαν ξαφνικά σημαντικοί οικονομικοί πόροι. Το Κράτος μείωσε τις χορηγίες προς τους Δήμους κατά 45%, αφήνοντας όμως όλες τις εκ του νόμου απορρέουσες ευθύνες στους Δήμους, η εκπλήρωση των οποίων είναι απόλυτα συνδεδεμένη με πολύ μεγάλες δαπάνες.
Αναφέρω ενδεικτικά το κόστος κάλυψης του οδικού φωτισμού, που για τον Δήμο Έγκωμης ανέρχεται στις 300 χιλ. ευρώ τον χρόνο. Η οικονομική θεομηνία μάς οδήγησε στην εκπόνηση σχεδίων έκτακτης δράσης, τα οποία, ως Δημοτικό Συμβούλιο, υλοποιήσαμε με σύμπνοια, ομοφωνία και συναντίληψη. Καταφέραμε να βγούμε όρθιοι και φερέγγυοι από την κρίση, καταβάλλοντας όλες τις δόσεις σε παλιά δάνεια, πληρώνοντας τους προμηθευτές και αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας.
Ως νέα δημοτική Αρχή παραλάβαμε την 1.1.2012 χρέος 3,5 εκατομμυρίων και σήμερα το ρίξαμε στο ένα εκατομμύριο, γεγονός που μας επιτρέπει να έχουμε άριστες δυνατότητες χρηματοδότησης τη νέα πενταετία, για εκτέλεση αναπτυξιακών έργων. Μέσα από την κρίση, νοικοκυρέψαμε τον Δήμο και πήραμε τα εύσημα του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού μας για τα επόμενα χρόνια.
Κάποιοι, που ομοφωνούσαν σε όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθούν τώρα να θολώσουν τα νερά και μιλούν για «στασιμότητα» του Δήμου. Ματαιοπονούν. Μιλούν οι αριθμοί και είναι αδιάψευστοι. Αυτό που πετύχαμε μέσα στο καμίνι της κρίσης, το νοικοκύρεμα δηλαδή, μόνον εθελοτυφλούντες, για χάρη εκλογικών σκοπιμοτήτων, δεν αναγνωρίζουν. Και το πετύχαμε με συλλογική εργασία. Μέσα στην κρίση, νοικοκυρέψαμε τον Δήμο.

Ανάπτυξη μεσούσης της κρίσης
Η Έγκωμη ήταν από τις λίγες περιοχές στην Κύπρο που είχε ανάπτυξη μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Αυτή έγινε με λελογισμένο τρόπο ή ήταν, σε κάποιο βαθμό, άναρχη;
Ναι, μεσούσης της οικονομικής κρίσης υπήρχε και οργανωμένη ανάπτυξη. Αποτελεί αδιάψευστη πραγματικότητα ότι η Έγκωμη αποτελεί πόλο ανάπτυξης και προόδου της ευρύτερης Λευκωσίας με υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής. Γι’ αυτό και προσελκύει ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια που αποφασίζουν να ζήσουν στον Δήμο μας. Ακόμη, η Έγκωμη αποτελεί πόλο ανάπτυξης πολλαπλών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είναι πολύ δυσεύρετα, για ενοικίαση, διαμερίσματα και καταστήματα. Τα δύο μεγάλα Πανεπιστήμια που βρίσκονται στην Έγκωμη αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο. Έφεραν χιλιάδες νέους στην πόλη μας, δημιούργησαν κίνηση σε πολλαπλά επίπεδα κι άνοιξαν θέσεις εργασίας.

Μεγάλα έργα στα σκαριά
Ποια μεγάλα έργα είναι στα σκαριά και θ’ αλλάξουν προς το καλύτερο την Έγκωμη;
Υπάρχουν επενδυτές που εξέφρασαν ενδιαφέρον να μελετήσουν τις προοπτικές αξιοποίησης σημαντικής ιδιωτικής γης στην Έγκωμη. Ακόμη, θέλουμε να μετατρέψουμε τον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης σε πολυθεματικό πάρκο άθλησης, ψυχαγωγίας και πολιτιστικών – κοινωνικών δραστηριοτήτων. Θα το παλέψω αυτό ως Δήμαρχος με όλες μου τις δυνάμεις. Υπάρχει, ακόμη, χωροθετημένη, σε νέους διαχωρισμούς οικοπέδων, έκταση γης στην περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας που προορίζεται για φοιτητικές εστίες, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Θα επαναφέρουμε ακόμη μέσα από το νέο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας τις ολοκληρωμένες προτάσεις του Δήμου για ανάπλαση του ιστορικού πυρήνα και της παλιάς βιομηχανικής περιοχής.

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για την επόμενη περίοδο;
Το πρόγραμμά μου της επόμενης πενταετίας στοχεύει, κυρίως, στα εξής:
* Ολοκλήρωση σειράς αντιπλημμυρικών έργων που εκκρεμούν για πάρα πολλά χρόνια.
* Παραπέρα οδικές επιδιορθώσεις ή και επάλειψη βασικών οδικών κόμβων και συνέχιση επιδιόρθωσης πεζοδρομίων. Ριζική επιδιόρθωση της Λεωφ. Λυκαβηττού με δημιουργία κολπωμάτων και σημαντικές βελτιώσεις στην 28ης Οκτωβρίου.
* Αύξηση των κονδυλίων κατά 30% για θέματα καθαριότητας και πρασίνου.
* Ενίσχυση των πάρκων με παιδικά παιχνίδια ή και όργανα άθλησης.
* Ενεργοποίηση των διαδικασιών για την ανέγερση του Πολυδύναμου Κέντρου που στοχεύει στην αναβάθμιση προγραμμάτων υπέρ της τρίτης ηλικίας, αλλά και της Παιδικής Λέσχης.
* Συνέχιση πολιτιστικών, κοινωνικών, αθλητικών προγραμμάτων με κύρια έμφαση στην περαιτέρω ενεργοποίηση δράσεων για τη νεολαία, σε συνεργασία και με τα Πανεπιστήμια που εδρεύουν στην Έγκωμη, τον Προσκοπισμό και τα σχολεία, μέσω της Σχολικής Εφορείας.
* Περαιτέρω ενδυνάμωση του Κινήματος Εθελοντισμού/Παρατηρητών, που αριθμεί σήμερα 3.000 μέλη – δημότες και στενότερες σχέσεις του Δήμου με τους πολίτες.
Όλα αυτά σε ένα πλαίσιο περαιτέρω αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Ανάγκη νέου νομοθετικού πλαισίου για την ΤΑ
Ποια είναι η θέση σας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;
Η μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ. Χρειαζόμαστε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, με συμπλεγματοποιημένες υπηρεσίες και με κύρια στόχευση την προσφορά καλύτερων και φθηνότερων υπηρεσιών στους δημότες. Είναι τώρα η ώρα της Βουλής, να καταλήξει στη νέα νομοθεσία, που πρέπει να είναι σύγχρονη και ευέλικτη, για να παταχθεί η σημερινή γραφειοκρατία και η καταφυγή του δημότη σε 5-6 διαφορετικές Αρχές για να εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις.

Πώς προωθείτε τη συνεργασία με όμορους Δήμους, σε διάφορους τομείς;
Ο Δήμος Έγκωμης είναι υπέρμαχος των συνεργασιών. Έχουμε στενή συνεργασία με τους συνορεύοντες Δήμους Αγίου Δομετίου και Στροβόλου με ανταλλαγή υπηρεσιών σε τομείς πρασίνου, καθαριότητας κ.λπ. Ακόμη με πέντε άλλους Δήμους λειτουργούμε το σύγχρονο καταφύγιο σκύλων. Ακόμη, εννέα Δήμοι ιδρύσαμε την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λευκωσίας (ΑΝΕΛ), που στοχεύει στην εξασφάλιση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Με τη νέα νομοθεσία, η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών θα είναι υποχρεωτική, με σχετική νομική διάταξη.

Λύσαμε το πρόβλημα στη Γρίβα Διγενή
Ποια φλέγοντα προβλήματα επιλύσατε αυτή την πενταετία, που χρόνιζαν;
Με επιμονή και σθένος, επιλύσαμε τη μάστιγα των αγώνων ταχύτητας στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Εκεί όπου νεαροί επιδίδονταν σε καθενυχτικές κόντρες, στερώντας το ιερό δικαίωμα ύπνου από τους περιοίκους και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο ζωές. Ακόμη, με την έλευση στην Έγκωμη του Κέντρου Εξυπηρέτησης του Πολίτη, διευκολύνθηκαν σημαντικά όλοι οι κάτοικοι Έγκωμης και των γειτονικών Δήμων. Επίσης, η δημιουργία ποδηλατοδρόμου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, που συνδέει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια Έγκωμης με το Πανεπιστήμιο Αγλαντζιάς, αποτελεί για την πόλη μια σημαντική καινοτομία. Είχαμε, ακόμη, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δημιουργήθηκε ασφαλής χώρος για τα παιδιά έμπροσθεν του Α’ Δημ. Σχολείου Μακεδονίτισσας.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμά σας στους δημότες ένα μήνα πριν από τις εκλογές;
Όλο μου τον χρόνο τον δίνω στον Δήμο Έγκωμης. Είναι η μόνη και μοναδική μου ενασχόληση. Η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή για τους δημότες. Οι δημότες Έγκωμης να είναι βέβαιοι ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον θεσμό με πλήρη διαφάνεια και συναίνεση, με άξονα περιστροφής την ισονομία και ισοπολιτεία. Με πλήρη ενημέρωσή τους για όλα τα θέματα του Δήμου και ανάλυση του προϋπολογισμού σε ανοικτές συνελεύσεις δημοτών, ως ανελλιπώς πράτταμε την τελευταία πενταετία. Η δημαρχία δεν είναι χόμπι και πάρεργο. Είναι θέση ευθύνης και συνεχούς ενασχόλησης με πολλά και δύσκολα προβλήματα. Απαιτεί γνώση και κατάθεση ψυχής. Με αυτά τα στοιχεία πορεύθηκα στη δημαρχία και με αυτά θα πορευθώ.
Ζητώ όμως και τη συνεργασία όλων των δημοτών μας, ειδικά σε θέματα καθαριότητας και δημόσιας υγιεινής. Η ανεξέλεγκτη απόρριψη αχρήστων σε ανοικτούς χώρους πρέπει να σταματήσει. Ακόμη, η τήρηση των οδηγιών του Δήμου για θέματα ιδιοκτησίας σκύλων είναι απαραίτητη. Είναι ανεπίτρεπτο να αφήνονται στους δρόμους, πεζοδρόμια και πάρκα, περιττώματα σκύλων.

Σημαντικό περιουσιακό στοιχείο
Ο Δήμαρχος Έγκωμης μάς αποκάλυψε ακόμη ότι ο Δήμος θα έχει σύντομα ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο. Συγκεκριμένα, κατόπιν συντονισμένων επαφών και συμφωνίας του Δήμου με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, θα τιτλοποιηθεί επ’ ονόματι του Δήμου έκταση γης 17,5 σκαλών, σε περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Σε γη ιδιοκτησίας της Αρχιεπισκοπής θα ξεκινήσει εργασία διαχωρισμού οικοπέδων για εμπορικούς και οικιστικούς σκοπούς.
«Η γη αυτή, προς τον Δήμο Έγκωμης, μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε αναπτύξεις υπέρ των δημοτών», είπε ο Δήμαρχος.
– See more at: http://www.sigmalive.com/simerini/politics/380583/i-dimarxia-den-einai-xompi-kai-parergo#sthash.VU4rQetl.DoBhzs2C.dpuf

Vouli TV