Στις 20 Απριλίου 1946, ο εκ Πάφου “σύγχρονος Φειδιππίδης” Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον περίφημο διεθνή μαραθώνιο της Βοστώνης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού Έλληνες.
Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που δέχθηκε ο Κυριακίδης μετά το θρίαμβό του ήταν: “Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;” Ο Κυριακίδης, απαντώντας λακωνικά, είπε: “Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα…”

Ο μεγάλος του αντίπαλος και φαβορί για τη νίκη, Τζόνι Κέλι, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν κατάφερε να κερδίσει τον αγώνα και τον Κυριακίδη, απάντησε:
“Πως θα μπορούσα να κερδίσω ποτέ έναν τέτοιον αθλητή; Εγώ έτρεχα για τον εαυτό μου κι αυτός για μια ολόκληρη πατρίδα.”

Στις 23 Μαΐου 1946, ο Κυριακίδης επέστρεψε στην Ελλάδα, μαζί με το πακέτο της βοήθειας που μαζεύτηκε στην Αμερική και ονομάστηκε “πακέτο Κυριακίδη”, όπου περίπου ένα εκατομμύριο Έλληνες τον υποδέχθηκαν με τιμές ήρωα. Έπειτα, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, όπου ο λόγος του δακρυσμένου Κυριακίδη “είμαι υπερήφανος που είμαι Έλλην” συγκίνησε το πλήθος. Η επιστροφή στο σπίτι του στην Φιλοθέη κράτησε 8 ώρες. Για πρώτη φορά μετά την Κατοχή, φωταγωγήθηκε η Ακρόπολη προς τιμήν του.

Vouli TV