Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση για την καταγραφή του παραδοσιακού τραγουδιού «Αροδαφνούσα» ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, στη Χούλου της Πάφου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκεται στη Χούλου, στο χωριό από το οποίο έχει τις καλύτερες παιδικές του εμπειρίες και όπου γεννήθηκε ο πατέρας του, σημειώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς του με το χωριό.

H εκδήλωση στο χωριό της Αροδαφνούσας, τη Χούλου, με την παρουσίαση της Μουσικής Θεατρικής Παράστασης «Αροδαφνούσα» διοργανώθηκε  από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χούλου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Ρήγας» και διοργανώθηκε με την ευκαιρία της καταγραφής του παραδοσιακού τραγουδιού «Αροδαφνούσα» ως πολιτιστική κληρονομιά της Unesco.

Σ’ αυτήν συμμετείχαν ηθοποιοί, τραγουδιστές, αφηγητές, ορχήστρα και χορωδία από τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πάφου.  Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «ο Ρήγας» Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ο Πρόεδρος του ΚΣ Χούλου Πέτρος Νεοφυτίδης, ενώ η Δρ Νάσα Παταπίου, συγγραφέας, ερευνήτρια και ιστορικός, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της Χούλου και στον θρύλο της Αροδαφνούσας.

Σύμφωνα με την Στέλλα Μιλτιάδου και τον Τιμόθεο Μαυρέλλη, οι οποίοι υπέβαλαν την αίτηση στην Κυπριακή Εθνική Επιτροπή Unesco σε συνεργασία με το ΚΣ Χούλου και άλλους φορείς, το δημοτικό τραγούδι της Αροδαφνούσας τραγουδιέται σε εκδηλώσεις, πανηγύρια και γάμους και καταγράφεται σε διάφορες παραλλαγές από Κύπριους ή άλλους ερευνητές και απαντάται σε ολόκληρο τον κυπριακό χώρο.  Η Χούλου, ανέφεραν, αποτελεί την κύρια κοινότητα στην οποία εντοπίζεται το εν λόγω άσμα και παραμένει μέχρι σήμερα ζωντανή η παρουσία του, ωστόσο το δημοτικό αυτό τραγούδι εντοπίζεται και τραγουδιέται και σε άλλες κοινότητες όπως το Κοιλάνι, η Λετύμπου, η Κοίλη, η Τσάδα, η Λεμόνα, η Επισκοπή Πάφου και η Καλλέπεια.

Ανέφεραν ότι σύμφωνα με το δημοτικό τραγούδι η Ρήγαινα, η οποία ταυτίστηκε με τη βασίλισσα Ελεονώρα, πληροφορείται από τις σκλάβες της, τη σχέση του Ρήγα με την Αροδαφνούσα την οποία προσκαλεί στο παλάτι για διευκρινίσεις. Η Αροδαφνούσα απορεί για την πρόσκληση, ωστόσο ντύνεται ωραία και κάνει αναφορές προσβλητικές για την ρήγαινα.

Εξήγησαν ότι σε αυτό το σημείο η αφήγηση διαφοροποιείται από παραλλαγή σε παραλλαγή, αλλά σε όλες όσες γνωρίζουμε η Ρήγαινα σκοτώνει την Αροδαφνούσα και ο Ρήγας που είχε ακούσει τις σπαρακτικές φωνές της, τρέχει να την γλυτώσει, όμως φτάνει πολύ αργά. Τελικά σύμφωνα με τον μύθο ο Ρήγας σκοτώνει τη Ρήγαινα ή σύμφωνα με άλλη παραλλαγή, την κλείνει στον στάβλο ή σκοτώνεται ο ίδιος με το μαχαίρι του, η πρώτα σκοτώνει την Ρήγαινα και μετά σκοτώνεται και αυτός.

Η μουσικοθεατρική παράσταση έγινε σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια του Σωκράτη Τερπίζη, ενδυματολογία, σκηνογραφία της Αναστασίας Χρυσοστόμου, σκηνογραφία, σκηνικά και σχέδιο αφίσσας της Σούζαν Βάργκας Στεφανή.

 

Πηγή: φilenews

THE ART OF COMMUNICATION
Έλενα Θεραπή