Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποδεχθούν τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία, στο πλαίσιο μιας γενικότερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται εμπιστευτικές πηγές.
Η συγκεκριμένη πρόταση θεωρείται μια σημαντική παραχώρηση από την πλευρά των ΗΠΑ και αποτελεί ένδειξη της επιθυμίας του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει κατάπαυση του πυρός. Ο ίδιος, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, άφησαν να εννοηθεί πως αν δεν υπάρξει σύντομα πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσυρθεί από τον διάλογο.
Το ζήτημα της Κριμαίας
Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, μέσω στρατιωτικής επιχείρησης και δημοψηφίσματος που διεξήχθη υπό κατοχή. Η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση, καθώς αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί απώλεια εδαφών.
Μια ενδεχόμενη αναγνώριση από τις ΗΠΑ θα αποτελούσε σημαντική διπλωματική νίκη για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, παρότι ο ίδιος απορρίπτει μέχρι στιγμής την πρόταση Τραμπ για συνολική ειρηνευτική λύση. Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να σχολιάσουν.
Το ειρηνευτικό σχέδιο και οι αντιδράσεις
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ΗΠΑ παρουσίασαν σχέδιο ειρήνης στο Παρίσι, που περιλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, σταδιακή άρση κυρώσεων κατά της Μόσχας και ενδεχόμενη εγκατάλειψη της ουκρανικής επιδίωξης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται και η παραμονή των κατεχόμενων εδαφών υπό ρωσικό έλεγχο.
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή εκπροσώπων από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ουκρανία, και πρόκειται να συνεχιστούν στο Λονδίνο.
Ο Τραμπ, από τον Λευκό Οίκο, ξεκαθάρισε πως αν δεν σημειωθεί πρόοδος, η Ουάσινγκτον θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις, χαρακτηρίζοντας τις δύο πλευρές “ανόητες” και “δύστροπες”.
Αντίδραση από το Κίεβο
Ο Ζελένσκι αντέδρασε έντονα, καταγγέλλοντας πως ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ υιοθετεί τη ρωσική αφήγηση και ξεκαθαρίζοντας πως η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει εξουσιοδοτήσει διαπραγμάτευση για τα εδάφη της.
«Δεν αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουμε ρωσική κυριαρχία σε καμία περιοχή της Ουκρανίας», τόνισε.
Η ουκρανική πλευρά, πάντως, φέρεται να έχει αποδεχθεί μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός, υπό τον όρο ότι θα τηρήσει και η Ρωσία. Το Κίεβο ζητά εγγυήσεις και εποπτεία για την τήρηση της εκεχειρίας.
Η ευρωπαϊκή στάση και οι εγγυήσεις
Η Ευρώπη, ιδιαίτερα η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, προτείνουν τη δημιουργία μιας “δύναμης καθησυχασμού” για τη μεταπολεμική Ουκρανία. Στόχος είναι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας, ώστε να καθησυχαστεί το Κίεβο και να πεισθεί η Ουάσινγκτον να παραμείνει ενεργή στον ρόλο της.
Ωστόσο, η ιδέα για άρση των κυρώσεων ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εδάφη, προκαλεί προβληματισμό σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς απαιτείται ομοφωνία για τέτοιες αποφάσεις.
Ο Γουίτκοφ δήλωσε πως η επίλυση εξαρτάται από “πέντε βασικές περιοχές”, χωρίς να τις κατονομάσει. Εκτιμάται πως πρόκειται για την Κριμαία και τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ντονέτσκ – εδάφη τα οποία η Μόσχα απαιτεί να αναγνωριστούν ως ρωσικά.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Be the first to write a comment.