Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο εμπορικός προστατευτισμός των ΗΠΑ ανοίγει επενδυτικές ευκαιρίες για την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αποκομίσει οφέλη από τη διεθνή αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, κυρίως μέσω των δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής της επενδυτικής κολοσσού BlackRock, εκφράζει αισιοδοξία για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ανασφάλεια που επικρατεί στην Ουάσινγκτον ωθεί τις εταιρείες να λειτουργούν με δύο επιχειρηματικά σενάρια: με δασμούς και χωρίς.

Η αστάθεια αυτή οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αναβολή κρίσιμων επενδυτικών αποφάσεων. Παράλληλα, ο Φινκ είναι επιφυλακτικός ως προς τις δημοσιονομικές εξαγγελίες του συμβούλου του Τραμπ, Έλον Μασκ, εκτιμώντας ότι η μείωση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ είναι ένα έργο δεκαετίας και όχι μηνών.

Ο κίνδυνος για το δολάριο

Οι αιφνιδιαστικές κινήσεις του Τραμπ, ιδιαίτερα οι δασμοί, εξέπληξαν ακόμη και βετεράνους του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως τον Φινκ, ο οποίος κάνει λόγο για πρωτοφανείς εξελίξεις στα σχεδόν 50 χρόνια καριέρας του. Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ηττηθούν σε αυτόν τον «εμπορικό πόλεμο», κυρίως λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Με τα τεράστια ελλείμματά τους, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις διεθνείς αγορές –μια εξάρτηση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αν δεν υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση.

Αν και μια πρόσκαιρη αναστολή των δασμών έδωσε ανάσα στις αγορές, το δολάριο συνέχισε να αποδυναμώνεται, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη γενικότερη σταθερότητα των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνουν ειδικοί της Deutsche Bank, η κρίση του δολαρίου μπορεί να αποδειχθεί βαθιά και μακροχρόνια, αντικατοπτρίζοντας την απώλεια εμπιστοσύνης όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στους πολιτικούς και θεσμικούς μηχανισμούς της χώρας.

Ευρωπαϊκή ευκαιρία μέσω μεταρρυθμίσεων

Παρά τα προβλήματα, ο Φινκ εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον των ΗΠΑ. Ωστόσο, τονίζει ότι αυτή η περίοδος αβεβαιότητας προσφέρει στην Ε.Ε. την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, η πλήρης τραπεζική ένωση, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των επενδυτικών εγκρίσεων.

Ο Φινκ υποστηρίζει ότι το ευρώ αρχίζει να προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα. Ο Έλληνας αναλυτής Τζορτζ Σαραβέλος σημειώνει πως διαμορφώνεται μια τάση «αποδολαριοποίησης» στις αγορές, υποστηρίζοντας ότι, αν το δολάριο χάσει τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο, οι επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι σοβαρές. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που μέχρι σήμερα μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το εξωτερικό εμπόριο — αλλά αυτό ίσως αλλάξει.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ