ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γιατί η Blackrock βλέπει την Ε.Ε. ως νικήτρια σε έναν πόλεμο δασμών
Η αβεβαιότητα που προκαλεί ο εμπορικός προστατευτισμός των ΗΠΑ ανοίγει επενδυτικές ευκαιρίες για την Ευρώπη
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αποκομίσει οφέλη από τη διεθνή αβεβαιότητα που έχει πυροδοτήσει η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, κυρίως μέσω των δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ. Ο Λάρι Φινκ, επικεφαλής της επενδυτικής κολοσσού BlackRock, εκφράζει αισιοδοξία για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η ανασφάλεια που επικρατεί στην Ουάσινγκτον ωθεί τις εταιρείες να λειτουργούν με δύο επιχειρηματικά σενάρια: με δασμούς και χωρίς.
Η αστάθεια αυτή οδηγεί τις επιχειρήσεις σε αναβολή κρίσιμων επενδυτικών αποφάσεων. Παράλληλα, ο Φινκ είναι επιφυλακτικός ως προς τις δημοσιονομικές εξαγγελίες του συμβούλου του Τραμπ, Έλον Μασκ, εκτιμώντας ότι η μείωση των ελλειμμάτων των ΗΠΑ είναι ένα έργο δεκαετίας και όχι μηνών.
Ο κίνδυνος για το δολάριο
Οι αιφνιδιαστικές κινήσεις του Τραμπ, ιδιαίτερα οι δασμοί, εξέπληξαν ακόμη και βετεράνους του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως τον Φινκ, ο οποίος κάνει λόγο για πρωτοφανείς εξελίξεις στα σχεδόν 50 χρόνια καριέρας του. Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να ηττηθούν σε αυτόν τον «εμπορικό πόλεμο», κυρίως λόγω της απώλειας εμπιστοσύνης στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Με τα τεράστια ελλείμματά τους, οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις διεθνείς αγορές –μια εξάρτηση που δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα αν δεν υπάρξει δημοσιονομική εξυγίανση.
Αν και μια πρόσκαιρη αναστολή των δασμών έδωσε ανάσα στις αγορές, το δολάριο συνέχισε να αποδυναμώνεται, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη γενικότερη σταθερότητα των ΗΠΑ. Όπως επισημαίνουν ειδικοί της Deutsche Bank, η κρίση του δολαρίου μπορεί να αποδειχθεί βαθιά και μακροχρόνια, αντικατοπτρίζοντας την απώλεια εμπιστοσύνης όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στους πολιτικούς και θεσμικούς μηχανισμούς της χώρας.
Ευρωπαϊκή ευκαιρία μέσω μεταρρυθμίσεων
Παρά τα προβλήματα, ο Φινκ εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον των ΗΠΑ. Ωστόσο, τονίζει ότι αυτή η περίοδος αβεβαιότητας προσφέρει στην Ε.Ε. την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της, με την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών, η πλήρης τραπεζική ένωση, η μείωση της γραφειοκρατίας και η επιτάχυνση των επενδυτικών εγκρίσεων.
Ο Φινκ υποστηρίζει ότι το ευρώ αρχίζει να προσελκύει διεθνές ενδιαφέρον ως εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα. Ο Έλληνας αναλυτής Τζορτζ Σαραβέλος σημειώνει πως διαμορφώνεται μια τάση «αποδολαριοποίησης» στις αγορές, υποστηρίζοντας ότι, αν το δολάριο χάσει τον ρόλο του ως ασφαλές καταφύγιο, οι επιπτώσεις για την οικονομία των ΗΠΑ θα είναι σοβαρές. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που μέχρι σήμερα μπορεί να αντέξει ταυτόχρονα τεράστια ελλείμματα στον προϋπολογισμό και το εξωτερικό εμπόριο — αλλά αυτό ίσως αλλάξει.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Δευτέρα 11/05 στις 7μμ
Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής «Εκλογές 2026», με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ο οποίος συντόνισε μια πολιτική συζήτηση με έντονες τοποθετήσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις από τους καλεσμένους.
Στο στούντιο βρέθηκαν υποψήφιοι βουλευτές από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους: Θεόδωρος Τσάτσου (ΔΗΣΥ, Λευκωσία), Αλέξανδρος Γεωργίου (ΕΛΑΜ, Λευκωσία), Λάκης Κωνσταντίνου (ΕΔΕΚ, Λεμεσός) και Μαρία Κολά (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Λευκωσία), καταθέτοντας τις θέσεις τους για ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κυπριακή κοινωνία.
Συζήτησαν για:
• Το στεγαστικό πρόβλημα και την ανάγκη για πιο προσιτή στέγη, ιδιαίτερα για τα νέα ζευγάρια και τις νεαρές οικογένειες που δυσκολεύονται να αποκτήσουν κατοικία.
• Την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε σχέση με την αγορά ακινήτων από ξένους επενδυτές και τις επιπτώσεις στην εγχώρια αγορά κατοικίας.
• Το μεταναστευτικό, τις ευθύνες των κομμάτων στη διαχείριση του ζητήματος και το κατά πόσο η παράνομη μετανάστευση αποτελεί απειλή για την ασφάλεια και τη συνοχή του κράτους.
• Το δημογραφικό πρόβλημα και τα μέτρα που μπορούν να δοθούν ως κίνητρα προς τους νέους για δημιουργία οικογένειας και απόκτηση παιδιών.
Η συζήτηση ανέδειξε τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις γύρω από κρίσιμα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
EKLOGES2026
EKLOGES2026 – Θέματα Επικαιρότητας | Τρίτη 05/05 στις 7μμ
Το παρόν και το μέλλον της κυπριακής κοινωνίας μέσα από το πρίσμα της επικαιρότητας και των κοινωνικών προκλήσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκπομπής Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι υποψήφιες βουλεύτριες:
• Δήμητρα Χατζηβασιλείου (Άμεση Δημοκρατία – Λεμεσός)
• Έλενα Λυμπούρη Κοζάκου (Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών – Λευκωσία)
• Νατάσα Ιωάννου (Volt – Κερύνεια)
• Ελένη Χρυσοστόμου (ΔΗΠΑ– Λευκωσία)
Συζητήσαμε για :
• Την ανάγκη στήριξης της οικογένειας και ειδικότερα το ζήτημα της άδειας μητρότητας
• Το επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και την πολιτεία
• Τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή
• Τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις και τις πολιτικές που απαιτούνται για την αντιμετώπισή τους
Μια ουσιαστική συζήτηση με διαφορετικές προσεγγίσεις και τοποθετήσεις, που ανέδειξε τις προτεραιότητες αλλά και τις προκλήσεις της σύγχρονης κυπριακής πραγματικότητας.
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΕΛΑΜ vs ΑΛΜΑ», Σάββατο 02/05 στις 5μμ
-
Off the Record1 month agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record1 month agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20262 weeks agoEKLOGES2026 – Αποτελέσματα Δημοσκοπήσεων | Τετάρτη 29/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
voulitv4 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 31/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΟικολόγοι: Ολοκληρώθηκε η επικύρωση ψηφοδελτίου – Οι 56 υποψήφιοι
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «ΑΚΕΛ VS ΔΗΚΟ», Πέμπτη 09/04 στις 5μμ

