Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι επιχείρησε να τον δολοφονήσει κατά τη διάρκεια του πρόσφατου πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα δήλωσε πως η Τεχεράνη παραμένει ανοικτή σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις εχθροπραξίες και τις επιθέσεις σε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τον Ιρανό πρόεδρο, ο οποίος μίλησε σε συνέντευξη στον Αμερικανό παρουσιαστή Τάκερ Κάρλσον, το Ισραήλ επεχείρησε να βομβαρδίσει την περιοχή όπου βρισκόταν σε συνάντηση. Αν και δεν αποκάλυψε το ακριβές χρονικό σημείο του περιστατικού, υποστήριξε ότι επρόκειτο για στοχευμένη ενέργεια των ισραηλινών δυνάμεων που όμως απέτυχε. «Προσπάθησαν, αλλά απέτυχαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το Ισραήλ είχε εξαπολύσει, στις 13 Ιουνίου, ευρείας κλίμακας αεροπορική επίθεση κατά ιρανικών στόχων, σηματοδοτώντας την έναρξη δωδεκαήμερου πολέμου. Η ισραηλινή πλευρά υποστήριξε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η αποτροπή του Ιράν από την απόκτηση πυρηνικών όπλων, τα οποία θεωρεί ότι συνιστούν υπαρξιακή απειλή για το εβραϊκό κράτος.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη επιμένει πως το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς, κυρίως για την παραγωγή ενέργειας. Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, δεκάδες Ιρανοί αξιωματούχοι και επιστήμονες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ανώτατα στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο απολογισμός των θυμάτων του πολέμου ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.060 νεκρούς.
Πέραν του Ισραήλ, και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στρατιωτικά. Στις 22 Ιουνίου, βομβάρδισαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: τη μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό και δύο ακόμα σε Ισφαχάν και Νατάνζ. Το μέγεθος των ζημιών δεν έχει γίνει γνωστό.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, έγινε επίσης στόχος απόπειρας δολοφονίας, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές. Ενδεικτική της έντασης είναι και η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος σε συνέντευξή του στο ABC News άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διατάξει πλήγμα κατά του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Ο Χαμενεΐ εμφανίστηκε δημοσίως για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου στις 6 Ιουλίου, συμμετέχοντας σε θρησκευτική τελετή στην Τεχεράνη.
Παρά τη στρατιωτική κλιμάκωση, ο πρόεδρος Πεζεσκιάν υποστήριξε ότι το Ιράν δεν έχει αντίρρηση να επανεκκινήσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ. Ο έκτος γύρος των διαπραγματεύσεων, που είχε προγραμματιστεί για τις 15 Ιουνίου με τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν, ακυρώθηκε λόγω της ισραηλινής επίθεσης.
Ο Ιρανός πρόεδρος πάντως εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ΗΠΑ, διερωτώμενος πώς μπορεί η χώρα του να εμπιστευθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα υπονομευθούν από νέες ισραηλινές επιθέσεις με αμερικανική ανοχή. Παρ’ όλα αυτά, δήλωσε ανοιχτός σε συμφωνία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άρση των κυρώσεων και ενδεχόμενες αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα.
ΠΗΓΗ: MILITAIRE
Be the first to write a comment.