Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, σε εκτενή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, παρουσίασε τις κύριες θέσεις της Άγκυρας αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, εστιάζοντας στη Συρία, το Ισραήλ, το Κουρδικό ζήτημα, τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη στρατηγική της Τουρκίας στα Βαλκάνια. Όπως τόνισε, «πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι η διασφάλιση ηρεμίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή».
Ο Φιντάν χαρακτήρισε τη Συρία ως καθοριστικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας και κάλεσε σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση στη Δαμασκό. Υποστήριξε ότι η χώρα εισέρχεται σε μια διεθνώς υποστηριζόμενη μεταβατική διαδικασία, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες για τον ρόλο του Ισραήλ. Όπως ανέφερε, «το Ισραήλ δεν επιθυμεί τη σταθερότητα της Συρίας», παραπέμποντας σε σχετικές δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Αναφερόμενος στις ένοπλες συγκρούσεις στη Σουέιντα μεταξύ Δρούζων και Βεδουίνων, καταδίκασε τα επεισόδια και εκτίμησε ότι εξωτερικοί δρώντες, όπως το Ισραήλ, υπονομεύουν τις προσπάθειες για εθνική ενότητα. Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε αποσταθεροποιητική ενέργεια στη Συρία συνιστά άμεση απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμφωνία της 10ης Μαρτίου με τις κουρδικές δυνάμεις, προτάσσοντας την ανάγκη για ειρηνική ενσωμάτωση των δυνάμεων της SDF στη συριακή κρατική δομή. Όπως δήλωσε, «επιδιώκουμε μια νέα Συρία χωρίς αιματοχυσία, με σεβασμό στις εθνοτικές και θρησκευτικές ταυτότητες». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η ύπαρξη παραστρατιωτικών ομάδων εκτός του επίσημου κρατικού ελέγχου είναι μη αποδεκτή για την Τουρκία.
Παράλληλα, εξήρε την πολιτική στάση του Προέδρου της Συρίας, Άχμεντ Σαράα, επισημαίνοντας ότι υιοθετεί μια δίκαιη προσέγγιση με στόχο την αποτροπή περαιτέρω εσωτερικών συγκρούσεων.
Ο Φιντάν εξέφρασε επίσης θετική στάση απέναντι στον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία, Τομ Μπάρακ, τον οποίο χαρακτήρισε πολιτικό με προσανατολισμό στην ισορροπία και τη σταθερότητα. Παρότι αναγνώρισε την πολυπλοκότητα των αμερικανοϊσραηλινών σχέσεων, δεν παρέλειψε να σημειώσει την επιρροή των φιλοϊσραηλινών λόμπι στην αμερικανική πολιτική σκηνή, εκφράζοντας σχετικές επιφυλάξεις.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η Άγκυρα παραμένει πρόθυμη για συνεργασία με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι τουρκικές ευαισθησίες αναφορικά με την τρομοκρατία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Καταδικάζοντας τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Φιντάν τις χαρακτήρισε «ανεξέλεγκτη βαρβαρότητα», ενώ κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για απόπειρα «εθνοκάθαρσης μέσω πείνας και εξαναγκασμένων μετακινήσεων πληθυσμών». Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί πράκτορες ασκούν πιέσεις σε τρίτες χώρες για την υποδοχή Παλαιστινίων προσφύγων, κάτι που ερμηνεύεται από την Άγκυρα ως απόπειρα «εκκαθάρισης» της Γάζας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στα συνεχιζόμενα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη εκεχειρίας, επισημαίνοντας ότι βασικά ζητήματα, όπως η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων και η απελευθέρωση κρατουμένων, παραμένουν ανοικτά.
Ενόψει της επικείμενης Συνόδου για την Ειρήνη στα Βαλκάνια που θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ο Φιντάν παρουσίασε το στρατηγικό όραμα της Τουρκίας για την περιφερειακή σταθερότητα. Στη συνάντηση αναμένεται να συμμετάσχουν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία και η Αλβανία.
Όπως ανέφερε, «επιδιώκουμε να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα για το μέλλον». Τόνισε ότι η Τουρκία διατηρεί κοινά συμφέροντα με τις βαλκανικές χώρες, κυρίως στους τομείς του εμπορίου, της ασφάλειας και της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη χορήγηση μακροχρόνιων και πολλαπλών εισόδων θεωρήσεων Schengen σε Τούρκους πολίτες με ταξιδιωτικό ιστορικό στην ΕΕ. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις τεχνικές προκλήσεις που σχετίζονται με την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, καθώς και στις προσπάθειες για την επανενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Τουρκία. Όπως υπογράμμισε, «η θεώρηση εισόδου και οι επενδύσεις αποτελούν δύο καίρια ζητήματα για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».
Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Φιντάν επιβεβαίωσε τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, με επίκεντρο ανθρωπιστικές ανταλλαγές. Ανακοίνωσε πρόταση για σύνοδο κορυφής στην Τουρκία, με τη συμμετοχή των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Βλαντιμίρ Πούτιν, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον υπάρξει συμφωνία σε βασικούς όρους εκεχειρίας. Όπως τόνισε, «αν συνεχιστεί ο διάλογος με την παρούσα βούληση, είμαι αισιόδοξος πως μπορεί να υπάρξει λύση μέσα σε λίγους γύρους».
Σχετικά με την επικείμενη συμφωνία για την προμήθεια μαχητικών Eurofighter Typhoon, ο Φιντάν ανέφερε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε ώριμο στάδιο, έπειτα από εκτενή τεχνική προεργασία. Όπως δήλωσε, η Τουρκία αναμένει απαντήσεις από τους εταίρους της, κυρίως από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η τελική φάση θα απαιτήσει πολιτική διαπραγμάτευση.
Τέλος, αναφερόμενος στις επαφές μεταξύ του Ιράν και της ευρωπαϊκής τριάδας στην Κωνσταντινούπολη, επεσήμανε ότι η Τουρκία λειτουργεί ως «διπλωματική γέφυρα» για την ενίσχυση του διαλόγου. Αν και εκτίμησε πως είναι απίθανο το Ιράν να προχωρήσει σε επίθεση χωρίς πρόκληση, σημείωσε ότι «ο κίνδυνος σύρραξης με το Ισραήλ εξακολουθεί να υφίσταται».
Με τη συνέντευξη αυτή, ο Χακάν Φιντάν σκιαγραφεί μια πολύπλευρη τουρκική στρατηγική, με βασικούς πυλώνες τη διατήρηση της εδαφικής σταθερότητας, τη θεσμική ανασυγκρότηση στη Συρία, την ενίσχυση του διπλωματικού ρόλου της Τουρκίας στα Βαλκάνια, την αναθέρμανση των σχέσεων με την ΕΕ και τη διαχείριση των κρίσεων στη Μέση Ανατολή. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, στόχος είναι «μια Τουρκία χωρίς τρομοκρατία και μια περιοχή χωρίς συγκρούσεις».
ΠΗΓΗ: ΙΒΝΑ
Be the first to write a comment.