Τα ανοιχτά ζητήματα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει στη σημερινή του συνεδρία το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΣΥ. Μετά από ένα Σαββατοκύριακο, το οποίο σχεδιάστηκε ως πανηγυρικό και τελικά εξελίχθηκε σε εφιάλτη για την ηγεσία του κόμματος, θα πρέπει τώρα να βάλουν ψύχραιμα τα πράγματα κάτω και να λάβουν αποφάσεις, οι οποίες δεν θα διαταράξουν περαιτέρω τις πολύ εύθραυστες ισορροπίες.

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει αυτή της Λάρνακας. Ο ΔΗΣΥ δεν έχει ούτε υποψήφιο περιφερειάρχη, ούτε υποψήφιους δημάρχους στους Δήμους Λάρνακας και Δρομολαξιάς και η προσπάθεια της προέδρου, Αννίτας Δημητρίου, να εξαναγκάσει, ουσιαστικά, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Κάρουλλα να κατέλθει, εκπυρσοκρότησε χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά την άρνησή του να διεκδικήσει τον Δήμο Λάρνακας, η Αννίτα Δημητρίου προχώρησε σε ανακοίνωση της πρότασής της στο Πολιτικό Γραφείο, φέρνοντας τον αντιπρόεδρό της σε πολύ δύσκολη θέση, αφού επί της ουσίας προσπάθησε να τον δεσμεύσει με τη σύμφωνο γνώμη του συλλογικού οργάνου. Των χειροκροτημάτων ακολούθησε παγωμάρα, καθώς ήταν ξεκάθαρο στους παρευρισκόμενους ότι ο κ. Κάρουλλας δεν το πήρε καθόλου καλά, ενώ λίγη ώρα μετά, με γραπτό μήνυμα που κοινοποίησε, επανέλαβε την άρνησή του, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία πρόοδος στο θέμα αυτό.

Βέβαια, παρά την άκομψη σε βάρος του συμπεριφορά από την κ. Δημητρίου, ο Γιώργος Κάρουλλας έχει ευθύνες για την δυστοκία που παρουσιάζεται, υπό την έννοια ότι είναι ο αντιπρόεδρος υπεύθυνος για τις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου, στις οποίες υπάρχουν αυτή τη στιγμή αρκετές εκκρεμότητες. Είναι, όμως, πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η λύση δεν ήταν να θέσει υποψηφιότητα ο ίδιος, παρά τη θέλησή του, για να κλείσει την τρύπα, όσο καλή περίπτωση και αν θεωρείται, και θα πρέπει να βρεθούν άλλες λύσεις.

Το πρόβλημα με την Λάρνακα είναι κυρίως το γεγονός πως ο Ανδρέας Βύρας είναι τόσο αγαπητός, που υπάρχει η εντύπωση πως πολύ δύσκολα μπορεί κάποιος άλλος υποψήφιος να τον κερδίσει. Ο δήμαρχος Λάρνακας αποτελεί το επίκεντρο των κομματικών συνεργασιών στην επαρχία και γενικά θεωρείται ένας πολύ δύσκολος αντίπαλος. Στην εξίσωση, δε, μπήκε και επίσημα ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος εξήγγειλε την Τρίτη την υποψηφιότητά του, που βρισκόταν πολύ καιρό στα σκαριά. Έτσι, με ένα υποψήφιο που αποτελεί αδιαφιλονίκητο φαβορί από τα αριστερά και μια υποψηφιότητα από τα δεξιά, η διεκδίκηση της Δημαρχίας της Λάρνακας δεν είναι καθόλου δελεαστική για τα στελέχη του ΔΗΣΥ, με το ενδιαφέρον να ήταν πολύ χαμηλό όλο αυτόν τον καιρό.

Από πλευράς ηγεσίας έγιναν, βεβαίως, κρούσεις προς διάφορα άτομα, αλλά γίνεται αντιληπτό πως αυτός που θα αναλάβει το βάρος θα το κάνει, στην πραγματικότητα, κυρίως για να μην μείνει η παράταξη χωρίς υποψήφιο σε ένα μεγάλο Δήμο, γνωρίζοντας πως η μάχη είναι πολύ δύσκολη με χαμηλότερες πιθανότητες επιτυχίας από ό,τι σε άλλους Δήμους. Κατά καιρούς τα κόμματα επιστρατεύουν τέτοια στελέχη «Ιφιγένειες», ωστόσο αυτό γίνεται συνήθως με την προσδοκία κάποιων ανταλλαγμάτων στο μέλλον, όπως θέσεις σε άλλα ψηφοδέλτια ή προώθηση σε κομματικά αξιώματα. Ο Γιώργος Κάρουλλας έχει μια επιτυχημένη πολιτική πορεία, που δείχνει να βρίσκεται στην κορύφωσή της, καθώς εξελέγη και βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, και δύσκολα μπορούν να δημιουργηθούν για αυτόν τέτοιου είδους κίνητρα. Συνεπώς, αν όντως οι εκτιμήσεις είναι πως ο υποψήφιος της παράταξης δεν έχει μεγάλες πιθανότητες εκλογής, θα πρέπει να βρεθεί κάποιο στέλεχος που να είναι πρόθυμο να αναλάβει το βάρος, ως μία επένδυση στο πολιτικό του μέλλον, αφού πολύ δύσκολα κάποιος που κατέχει ήδη πολιτειακό αξίωμα θα το πράξει.

Σε ό,τι αφορά το πολύκροτο ζήτημα του του Δήμου Παραλιμνίου, η απόφαση για τον Γιώργο Νικολέττο έχει ληφθεί στην προηγούμενη συνεδρία αλλά εκκρεμεί η επικύρωσή της σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου. Όταν κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες και περάσουν από το Πολιτικό Γραφείο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου, ώστε να επικυρωθούν όλοι οι υποψήφιοι του κόμματος για τις διπλές εκλογές και να μπει, πλέον, το κόμμα επισήμως στην προεκλογική εκστρατεία.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο είναι το όργανο εκείνο που είναι επιφορτισμένο να αναπληρώνει θέσεις στην ανώτατη ηγεσία και, ως εκ τούτου, σε αυτό το επίπεδο θα αποφασιστεί ο αντικαταστάτης του Μάριου Πελεκάνου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από την αντιπροεδρία του κόμματος, μετά την αποτυχία του να εξασφαλίσει θέση στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών. Αν και ο ίδιος δηλώνει πως αυτή είναι αμετάκλητη, συνεχίζονται οι πιέσεις για να μεταπεισθεί. Πρόθεση της ηγεσίας σε αυτή τη φάση είναι να μην μπερδέψει τα δύο ζητήματα και, αν όντως ο κ. Πελεκάνος επιμείνει στην απόφασή του, το πιθανότερο είναι να πραγματοποιήσει την εκλογική διαδικασία σε νέα σύνοδο του συλλογικού οργάνου, μετά τις διπλές εκλογές, αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα πιθανό νέο κύκλο εσωστρέφειας ένα βήμα πριν τον προεκλογικό.

Πηγή: Reporter

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.