Με ανησυχία παρακολουθούν οι ειδικοί το φαινόμενο της πιτυοκάμπης, η οποία θέτει σε κίνδυνο τα πευκοδάση της Κύπρου. Κατά την φετινή χρονιά έχει παρατηρηθεί σε μεγάλο αριθμό σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς το πότε έγιναν οι απαραίτητοι ψεκασμοί και εάν παρατηρείται πιο έντονα λόγω άλλων συνθηκών.

Τα ερωτήματα αυτά θα κληθούν να απαντήσουν οι αρμόδιοι φορείς ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Αναμένεται να συζητηθεί το θέμα, το οποίο εγγράφηκε από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ, Νίκο Κέττηρο, Ανδρέα Καυκαλιά και Μαρίνα Νικολάου.

«Είναι πολλά τα ζητήματα που προκύπτουν και το τι προηγήθηκε, αλλά κυρίως για το τι θα ακολουθήσει, δεδομένου του κινδύνου για καταστροφή ακόμη και ολόκληρων δασών από την πιτυοκάμπη. Δηλαδή, εάν γλιτώσουμε τα δάση μας από τις πυρκαγιές, να μας τα φάνε οι πιτυοκάμπιες;», διερωτήθηκε, ο βουλευτής Νίκος Κέττηρος.

«Σύμφωνα με γεωπόνους, η πιτυοκάμπη μπορεί ακόμη και να καταστρέψει πευκοδάση, ενώ μπορεί να προκαλέσει και σοβαρά δερματολογικά προβλήματα στον άνθρωπο όταν έρθει σε επαφή, όπως φαγούρα και εξανθήματα στο δέρμα.

Παγκύπριο το πρόβλημα

Πάντως το Τμήμα Δασών είχε προχωρήσει σε ψεκασμούς για προληπτική αντιμετώπιση του φαινομένου από το Δεκέμβριο, ενώ από τις αναφορές που έχει ενώπιον του, το πρόβλημα εμφανίζεται παγκύπρια.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, έχουν γίνει αναφορές από την περιοχή του Κόρνου, της Αγίας Βαρβάρας, της Διερώνας, στο δρόμο Ορκόντα προς Κάμπο και στο δρόμο Ομόδους προς Φοινί.

Ο λόγος που το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί πιο έντονα τη φετινή χρονιά είναι κυρίως οι ήπιες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά του χειμερινούς μήνες.

Προτρέπονται οι πολίτες, όταν αντιληφθούν την πιτυοκάμπη, να μην την αγγίζουν και να μην στέκονται κάτω από πεύκα που είναι μερικώς ξεραμένα ή έχουν κουκούλια πάνω».

 

Πηγή: REPORTER

Έλενα Θεραπή