Του Χάρη Θεραπή*
Το Παραλίμνι μου θυμίζει πολλές φορές το μικρό γαλάτικο χωριό από την σειρά κόμικς «Αστερίξ και Οβελίξ». Ανένταχτο, ανυπάκουο, θορυβώδες και συνάμα ελκυστικό!
Οι επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση δημιουργούν μία νέα πραγματικότητα για το Παραλίμνι, το οποίο δεν θα είναι πλέον μόνο του αφού συνενώνεται με τον Δήμο Δερύνειας και τις κοινότητες Φρενάρου και Αχερίτου – Βρυσούλων. Οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων του δημάρχου Θεόδωρου Πυρίλλη για την μετεξέλιξη του Παραλιμνίου σε μητροπολιτικό δήμο της εναπομείνασας επαρχίας Αμμοχώστου, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και πλέον υπάρχουν νέα δεδομένα τα οποία και μετατρέπουν την εκλογή του νέου δημάρχου σ΄ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, ή καλύτερα, σε γόρδιο δεσμό.
Ποιες όμως είναι οι σημερινές παράμετροι που επηρεάζουν τις επερχόμενες εκλογές;
- ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ
Η νέα σύνθεση του δήμου Παραλιμνίου -Δερύνειας αλλάζει ουσιαστικά τον συνολικό αριθμό των ψηφοφόρων (με βάσει τους εκλογικούς καταλόγους των βουλευτικών του 2021) ως εξής:
- Παραλίμνι 8,861
- Δερύνεια 4,062
- Φρέναρος 2,841
- Αχερίτου 1,670
ΣΥΝΟΛΟ 17,434
Συνεπώς η εκλογή του νέου δημάρχου Παραλιμνίου – Δερύνειας δεν είναι υπόθεση πλέον μόνο των κατοίκων του Παραλιμνίου. Λαμβάνοντας υπόψιν και τις επιφυλάξεις που διατηρεί ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων της ευρύτερης περιοχής έναντι των αντιλήψεων μερίδας κατοίκων του Παραλιμνίου, τα πάντα είναι ρευστά. Αν προσθέσουμε στην εξίσωση και τον μεγάλο αριθμό ατόμων που προτίθενται να κατέλθουν ως υποψήφιοι – οι οποίοι κυρίως προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς – για την θέση του Δημάρχου, ο γόρδιος δεσμός μεταβάλλεται σε πραγματικό πονοκέφαλο για τον ΔΗΣΥ όπου παραδοσιακά εκλέγει δήμαρχο στο Παραλίμνι.
- Ο ΝΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΥΡΙΛΗΣ
Η εκρηκτική προσωπικότητα του Θεόδωρου Πυρίλλη δημιούργησε στο πέρασμα των χρόνων της δημαρχίας του αρκετές αντιπαραθέσεις και αντιπάθειες. Συμψηφιζόμενα με την αναμενόμενη φθορά της εξουσίας, έχουν δημιουργήσει μία αρνητική – ως επί τω πλείστω – περιρρέουσα γύρω από την υποψηφιότητα του. Οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται δεν δίνουν ξεκάθαρη και αξιόπιστη εικόνα γιατί είναι τηλεφωνικές συνεντεύξεις οι οποίες και δεν πείθουν ότι είναι αξιόπιστες και αντικειμενικές. Η ξεκάθαρη στάση του κ Πυρίλλη στις προεδρικές εκλογές υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, λειτουργεί ως βαρίδιο της υποψηφιότητας του για μία μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ. Η τελική απόφαση του θα επηρεάσει ως ένα βαθμό και την κάθοδο ή μή τριών τουλάχιστον εν δυνάμει υποψηφίων.
- ΤΟ ΕΛΑΜ
Η εντυπωσιακή άνοδος του ΕΛΑΜ στην επαρχία Αμμοχώστου, μετουσιώνεται στη περίπτωση του Παραλιμνίου. Με βάση τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2021, το ΕΛΑΜ με ποσοστό 20.98% είναι το δεύτερο κόμμα με 1342 ψήφους διαφορά από τον ΔΗΣΥ (41.68%). Δεν θα ήταν υπερβολή να τονιστεί ο ρυθμιστικός πλέον ρόλος του ΕΛΑΜ στην εκλογική διαδικασία, ρόλος ο οποίος όμως δεν θα οδηγήσει το κόμμα στην διεκδίκηση της δημαρχίας ή της αντιδημαρχίας του δήμου, εξάλλου είναι κοινό μυστικό ότι πρωταρχικό ζήτημα για το ΕΛΑΜ σ΄αυτή την εκλογική μάχη είναι η ανάδειξη ευρωβουλευτή και το σπάσιμο του φράγματος του 10% σε ποσοστό. Μ΄αυτά κατά νου, το ΕΛΑΜ αποτελεί για τους επίδοξους διεκδικητές της δημαρχίας την πρώτη πολιτική δύναμη με την οποία θα πρέπει να διαπραγματευθούν.
- Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΣΥ
Ενός κακού μύρια έπονται. Ο ΔΗΣΥ απώλεσε την διακυβέρνηση του τόπου με τα όσα έχουν διαδραματισθεί στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, και είναι πλέον στην αντιπολίτευση – τουλάχιστον αυτό δηλώνει η ηγεσία. Η γενικότερη όμως αίσθηση είναι ότι βιώνει μία παρατεταμένη εσωστρέφεια η οποία ενισχύεται από τον εναγκαλισμό της νυν ηγεσίας με τις δύο προηγούμενες. Το γεγονός αυτό καθ’ εαυτόν δεν θα ήταν αρνητικό, εάν και οι δύο πρώην πρόεδροι της παράταξης δεν κουβαλούσαν μαζί τους τα δικά τους βαρίδια τα οποία και διασπούν αντί να ενώνουν το κόμμα ενώπιον της πρώτης μεγάλης εκλογικής μάχης που θα δώσει η κ Αννίτα Δημητρίου. Μίας μάχης στην οποία ποντάρουν αρκετοί σε πιθανή αποτυχία για να ξεμυτίσουν οι αμφισβητίες της ηγεσίας και η προβολή των δελφίνων που θα ήθελαν να πάρουν την ηγεσία του ΔΗΣΥ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατάσταση στον ΔΗΣΥ πιθανόν να γεννήσει «απείθαρχους» και «αντάρτες» με καταστροφικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο δήμο Παραλιμνίου-Δερύνειας δύο ή και περισσότερες υποψηφιότητες με προέλευση από τον ΔΗΣΥ, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο ακόμη και εκλογή σε πιθανή συνεργασία ΑΚΕΛ μαζί με κόμματα του κεντρώου χώρου. Σενάριο το οποίο ισχύει και για άλλες πιθανές συνεργασίες με απώτερο στόχο την διεκδίκηση της δημαρχίας από υποψήφιους προερχόμενους από τον δήμο Δερύνειας, το Φρέναρος ή τις Βρυσούλες.
*Ο Χάρης Θεραπής είναι σύμβουλος επικοινωνίας και Διευθυντής του Vouli.TV