Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το επόμενο διάστημα οι εξαγγελίες των ενδιαφερόμενων για τις θέσεις των Προέδρων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης ή πιο απλά των Περιφερειαρχών. Οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, θα είναι ουσιαστικά υπερδήμοι, αφού θα έχουν υπό την ευθύνη τους σημαντικές αρμοδιότητες που θα έχουν να κάνουν με την έκδοση πολεοδομικών και οικοδομικών αδειών, το νερό, το αποχετευτικό και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Το γεγονός μάλιστα, ότι τελικά αποφασίσθηκε ότι θα εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες και δεν θα διορίζονται, όπως αρχικά ήταν ο σχεδιασμός, αναμφίβολα, δίνει μια πολύ έντονη πολιτική, παρά τεχνοκρατική χροιά, στον χαρακτήρα του θεσμού που θα υιοθετηθεί με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον Ιούνιο του 2024.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση τη Μεταρρύθμιση, σε κάθε Επαρχία θα εκλέγεται ένας Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού, από όλους τους ψηφοφόρους της κάθε Επαρχίας, από τους ψηφοφόρους δηλαδή των δήμων και των κοινοτήτων.

Αυτό συνέβη ως ένα βαθμό και στην Ελλάδα, όπου η χώρα διαθέτει 13 περιφερειάρχες για τις αντίστοιχες περιφέρειες, περίπου στα ίδια πλαίσια με τη λειτουργία των Νομών στο παρελθόν, με εξουσίες σαφώς περισσότερες, από όσες θα διαθέτει στην Κύπρο ένας περιφερειάρχης.

Το γεγονός όμως, ότι, πρώτον, θα εκλέγονται απευθείας από τον λαό, δεύτερον ότι τα κόμματα θα υποστηρίξουν ή θα υποδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα από το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν και τρίτο ότι θα συνεργάζεται με όλους τους δημάρχους της περιφέρειας του, έχοντας βέβαια και σαφώς ισχυρότερη λαϊκή εντολή, αφού θα εκλέγεται από το σύνολο της, δημιουργούν μεγάλο ενδιαφέρον για πρόσωπα που είτε βρέθηκαν, είτε ακόμη βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής, για να διεκδικήσουν μια εκ των πέντε θέσεων.

Περίπου σε αυτή τη λογική βασίζεται και η πρόθεση του νυν δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, να διεκδικήσει την προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης της πρωτεύουσας. Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον του για τη θέση του Περιφερειάρχη και δεν αποκλείεται πριν το τέλος του χρόνου να προχωρήσει και σε επίσημη εξαγγελία, αναμένοντας και τη σχετική στήριξη από μια σειρά από κόμματα, με αιχμή του δόρατος τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην αντίπερα όχθη, στο ΑΚΕΛ οι συζητήσεις για το θέμα του Περιφερειάρχη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο τη δεδομένη στιγμή. Μεταξύ των ονομάτων που εξετάζουν στο ΑΚΕΛ, είναι αυτό του Ανδρέα Ασσιώτη, ο οποίος υπηρέτησε από διάφορα πόστα στη δημόσια υπηρεσία. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη ο οποίος άφησε θετικά δείγματα γραφής από την παρουσία του, ενώ υπήρξε και ενεργό μέλος της προεκλογικής καμπάνιας του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Στη Λεμεσό τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα, αφού αναμένεται πως θα υπάρχουν πέραν των δύο υποψηφίων, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα να υπάρξουν και υποψηφιότητες ανταρτών. Στο κάδρο του ΔΗΣΥ βρίσκονται ο τέως υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, την ώρα που υπάρχει κατατεθειμένο το ενδιαφέρον του προέδρου της Αρχής Λιμένων, Αντώνη Στυλιανού. Εξάλλου ο Ντίνος Έλληνας το όνομα του οποίου ακούστηκε έντονα το προηγούμενο διάστημα, δεν αποκλείεται να επαναδιεκδικήσει την προεδρία της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού.

Στο ΑΚΕΛ φαίνεται πως η περίπτωση του προέδρου του ΕΒΕΛ Λεμεσού, Ανδρέα Τσουλλόφτα κερδίζει έδαφος, αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί στην προκαταρκτική συζήτηση στα κομματικά όργανα. Πρόκειται για έναν τεχνοκράτη, που διαθέτει ερείσματα σε όλο το κομματικό τόξο και έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής.

Στην Λάρνακα, οι πληροφορίες, φέρουν τον δήμαρχο Αραδίππου, Ευάγγελο Ευαγγελίδη να έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του στα κομματικά όργανα του ΔΗΣΥ για να λάβει το χρίσμα, την ώρα βέβαια που και άλλα ονόματα βρίσκονται στο κάδρο, όπως αυτό του προέδρου της Επαρχιακής του ΔΗΣΥ, Θεολόγου Μανώλη. Από πλευράς ΑΚΕΛ, το όνομα που προκρίνεται ως υποψηφίου για την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού, είναι του επικεφαλής της δημοτικής ομάδας του κόμματος, Αθού Καζαντζή. Κυκλοφορούν βέβαια και σενάρια, για μια τρίτη υποψηφιότητα, αναλόγως και του περιεχομένου της συμφωνίας μεταξύ των κομμάτων, έτσι ώστε ο περιφερειάρχης της Λάρνακας, να διεκδικηθεί από υποψήφιο της ΔΗΠΑ-Συνεργασίας. Το πρόσωπο που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, αν ευδοκιμήσει, είναι ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Προκοπίου.

Ακόμα πιο σύνθετα είναι τα πράγματα στην Επαρχία της Πάφου, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για τη θέση του Προέδρου του ΕΟΑ, τρεις πρώην βουλευτές. Ο Κωστάκης Κωνσταντίνου, προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ και ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης και Αντώνης Αντωνίου από το ΔΗΚΟ, ενώ άγνωστε παραμένουν και οι προθέσεις της Μαίρης Λάμπρου, με τις πληροφορίες να τη φέρουν ως ανθυποψήφια του Φαίδωνα Φαίδωνος για τον δήμο.

Τέλος αρκετά πιο ξεκάθαρα εξελίσσονται τα πράγματα στην επαρχία Αμμοχώστου, όπου ουσιαστικά αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσημη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Κι αυτό διότι δύο στελέχη του, ο Γιώργος Νικολέττος και ο Γιάννης Καρούσος, διεκδικούν το χρίσμα του κόμματος για να διεκδικήσουν τη θέση του προέδρου του ΕΟΑ. Στην αντίπερα όχθη, επιμένουν οι πληροφορίες, πως ενδεχομένως στο ΑΚΕΛ, να προτιμούσαν, αν υπάρχει αντάρτης από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Άντρος Καραγιάννης, να διεκδικήσει τη θέση του περιφερειάρχη, αντί τη θέση του δημάρχου Παραλιμνίου-Δερύνειας.

Leave a comment

Copyright © UnitrustMedia. All rights reserved.