Το βάρος στις διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ρίχνει αυτό το διάστημα η ΔΗΠΑ-Συνεργασία, καθώς, λόγω του μεγέθους της, από τις δύο διαδικασίες που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, μαθηματικά αυτές είναι οι εκλογές που μπορεί να καταγράψει τη μεγαλύτερη επιτυχία. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η εκπροσώπηση της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Συμβούλια είναι απότοκο της φυγής στελεχών της από το ΔΗΚΟ τα προηγούμενα χρόνια και αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα διεκδικήσει λόγο και ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με τις δικές της δυνάμεις, άρα οι εκλογές αποτελούν ορόσημο για την παράταξη.

Σε ό,τι αφορά τη φύση των συνεργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα έχει -όπως και για τα υπόλοιπα κόμματα του Κέντρου- η συμπόρευση με τον ΔΗΣΥ παρά με το ΑΚΕΛ, καθώς το κόμμα της Δεξιάς παρουσιάζεται ως ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων και, ως εκ τούτου, θεωρείται ότι τα οφέλη για τα μικρότερα κόμματα θα είναι μεγαλύτερα, όσο πιο ευρεία συνεργασία καταφέρουν να έχουν με τον ΔΗΣΥ. Αυτό, βεβαίως, δεν αποκλείει το ΑΚΕΛ, καθώς αναμένεται να κλειδώσουν και κάποιες συνεργασίες μαζί του, ωστόσο στους Δήμους που θεωρούνται πιο σημαντικοί η ΔΗΠΑ κλίνει προς τον ΔΗΣΥ, με εξαίρεση τη Λάρνακα.

Σε ό,τι αφορά τις Δημαρχίες, η ΔΗΠΑ διεκδικεί μόνο μία. Ωστόσο ο Δήμος Στροβόλου είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Κύπρου και, ως εκ τούτου, θεωρείται πολύ σημαντική μια νίκη εκεί. Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να ικανοποιείται από την υποψηφιότητα του Χρίστου Τσίγκη και ο προσανατολισμός είναι η Πινδάρου να τον υποστηρίξει, διεκδικώντας για τον εαυτό της την Αντιδημαρχία Στροβόλου. Πέραν του ΔΗΣΥ, η υποψηφιότητα Τσίγκη είναι πιθανόν να αντλήσει στήριξη και από την ΕΔΕΚ, ενώ ο ίδιος διατηρεί καλές σχέσεις και με το Κίνημα Οικολόγων και με το ΕΛΑΜ.

Η προτεραιότητα που δόθηκε στη συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, σε συνδυασμό με την έμφαση που δίνεται στον Στρόβολο, είναι και ο κύριος λόγος που, σύμφωνα με πηγές στο κόμμα, ο Μάριος Καρογιάν δεν είδε με θετικό μάτι την ιδέα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου, να κατέλθει ως κοινός τους υποψήφιος στον μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Κλέανθους. Ωστόσο γίνονται κάποιες σκέψεις για διεκδίκηση της Αντιδημαρχίας Αγλαντζιάς από τον κ. Κλεάνθους.

javascript:”;

Γενικά, όλες οι υπόλοιπες διεκδικήσεις της ΔΗΠΑ αφορούν Αντιδημαρχίες. Θέτει αρκετές ιδέες στο τραπέζι, σε παγκύπρια βάση, αν και δεν είναι σαφές ακόμη ποιες από αυτές μπορούν να κλειδώσουν, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις στο παιγνίδι, πέραν του ΔΗΣΥ, βρίσκονται και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ, που επίσης διεκδικούν Αντιδημαρχίες. Η ΔΗΠΑ φαίνεται να μην επιμένει για όλα τα πρόσωπα που εισηγείται, καθώς ιεραρχούνται πιο ψηλά από την ηγεσία της κάποιοι που θεωρεί ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εκλογής, ωστόσο παρουσιάζει επιλογές προερχόμενες από τις τάξεις της, γνωρίζοντας το ενδιαφέρον που υπάρχει αλλά και τη δύναμη κάποιων στελεχών σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά και αναγνωρίζοντας ότι σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα θα επικρατήσουν οι προτάσεις των άλλων κομμάτων του Κέντρου ή θα διεκδικηθούν από τον ΔΗΣΥ.

Ένας Δήμος στον οποίο φαίνεται να επιμένει είναι αυτός της Πάφου, όπου θέλει να επαναδιεκδικήσει ο νυν αντιδήμαρχος Χρίστος Μακαρίου. Η ΔΗΠΑ διαθέτει στελέχη που έχουν εκλεγεί επιτυχώς στο παρελθόν και σε δύο από τις κοινότητες που θα συναποτελούν τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν. Πρόκειται για τον Αντρέα Χριστοδούλου στο Νέο Χωριό και τον Χαράλαμπο Δέρβη στην Κρήτου Τέρρα. Σε ό,τι αφορά τη Γεροσκήπου, που θα ενταχθεί στον Δήμο Ανατολικής Πάφου, στο τραπέζι έχει ρίξει το όνομα της Χαρίκλειας Σαρίκα.

Για τη Λεμεσό επικρατεί γενικά σύγχυση, λόγω της αναποφασιστικότητας που υπάρχει από πλευράς ΔΗΣΥ. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι η ΔΗΠΑ ενδιαφέρεται για την Αντιδημαρχία Μέσα Γειτονιάς με τον Μάριο Πρωτοπαπά, όπως και για την Αντιδημαρχία Πολεμιδίων με τον Μάριο Ελευθερίου.

Στη Λευκωσία, η μεγάλη έμφαση δίνεται στη διεκδίκηση της Αντιδημαρχίας Έγκωμης με τον Πανίκο Κωνσταντίνου, ενώ σκέψεις γίνονται για την Αγλαντζιά με τον Μαρίνο Κλεάνθους και για το Δάλι (Δήμος Νότιας Λευκωσίας) με τον Τζόζεφ Βασιλείου.

Στην επαρχία Λάρνακας, το πιθανότερο είναι πως στον μητροπολιτικό Δήμο η συνεργασία θα γίνει με το ΑΚΕΛ. Ωστόσο, η ΔΗΠΑ ενδιαφέρεται για την Αντιδημαρχία Αραδίππου με τον Κυριάκο Κυριάκου, καθώς και για το Αβδελλερό, που θα ενταχθεί στον Δήμο Αθηένου, με τον Κυριάκο Παπαζαχαρίου. Σε ό,τι αφορά την Αμμόχωστο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΠΑ έχει ρίξει στο τραπέζι μόνο ένα όνομα, αυτό του Αντώνη Μινίδη στην Αγία Νάπα.

Σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια της ΔΗΠΑ για τα Δημοτικά Συμβούλια, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και το ενδιαφέρον κρίνεται αρκετά ικανοποιητικό, δεδομένου του μεγέθους της παράταξης αλλά και του γεγονότος ότι είναι ένα σχετικά καινούριο κόμμα, χωρίς βαθιές επαρχιακές δομές. Αν και σε κάποιες περιοχές που η ΔΗΠΑ δεν τα πάει πολύ καλά παρατηρείται ακόμη δυστοκία στην εξεύρεση υποψηφίων, σε άλλες τα πράγματα προχωρούν με καλούς ρυθμούς για καταρτισμό των ψηφοδελτίων. Αναμένεται πως μια καλή εικόνα θα υπάρχει μετά την ανάπαυλα των Χριστουγέννων.

Πηγή: Reporter

Leave a comment

Copyright © UnitrustMedia. All rights reserved.