Γύρω στα €40 -€50 το μήνα δίνουν από την τσέπη τους οι ηλικιωμένοι για να εξασφαλίσουν όλα τα φάρμακα που χρειάζονται. Μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας δικαιούνται να προμηθευτούν μόνο τα σκευάσματα που συνταγογραφεί ο γιατρός τους.

Από την έναρξη της εφαρμογής του ΓεΣΥ το 2019, οι διαμαρτυρίες της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων ήταν έντονη. Μέχρι τότε όλοι οι συνταξιούχοι εξασφάλιζαν δωρεάν από τα κρατικά φαρμακεία όλα τα φάρμακα που χρειάζονταν. Το αίτημα της ΕΚΥΣΥ για δωρεάν παραχώρηση των φαρμάκων στους συνταξιούχους απορρίφθηκε αρκετές φορές από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Η ΕΚΥΣΥ έθεσε το θέμα και στην «Κοινωνική Συμμαχία για το ΓεΣΥ». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, Μάριος Κουλούμας, «το αίτημα των συνταξιούχων συζητήθηκε και κατά την τελευταία συνάντηση μας με τον ΟΑΥ και εκείνο που φαίνεται ότι θα κάνουμε τώρα, είναι να αποταθούμε στην υπουργό Υγείας προκειμένου να καλύψει το κόστος για την προμήθεια των χαμηλοσυνταξιούχων μας με τα φάρμακα που χρειάζονται, το κράτος».

«Όταν λέμε για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα εννοούμε κάποια παυσίπονα, κάποια αντιβηχικά σιρόπια κλπ, τα οποία τα ηλικιωμένα άτομα χρειάζονται πολύ συχνά και για τα οποία σήμερα πληρώνουν από τις ήδη πολύ χαμηλές συντάξεις τους για να τα εξασφαλίσουν. Δε λέμε βεβαίως να δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι όλα τα φάρμακα δωρεάν. Λέμε ότι πρέπει να εντοπιστούν τα σκευάσματα εκείνα που απαραιτήτως χρειάζεται η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών και στη συνέχεια να δοθεί το δικαίωμα της δωρεάν προμήθειας στους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι με αυτό τον χαρακτηρισμό και στο ΓεΣΥ αφού τους παραχωρείται και δικαίωμα για μειωμένη οροφή στις ετήσιες συμπληρωμές τους».

Για την ΕΚΥΣΥ, «το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ σοβαρό», ανέφερε ο πρόεδρος της ένωσης, Κώστας Σκαρπάρης, σημειώνοντας ότι «έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση με την υπουργό Υγείας και θα θέσουμε ενώπιον της και το συγκεκριμένο ζήτημα».

 

Πηγή: φilenews

Έλενα Θεραπή