4μμ- Αναλύουμε την επικαιρότητα όπως διαμορφώθηκε σήμερα, με τον διευθυντή σύνταξης του tothemaonline.com – World news media, κ. Φάνη Μακρίδη.

Την Τρίτη, 19 Μαΐου 2020, στην εκπομπή «Εξ Αφορμής» με τον Χάρη Θεραπή, καλεσμένη ήταν η κα Δώρα Κώστα, εγγεγραμμένη ψυχολόγος. Θέμα της εκπομπής ήταν το πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης που δημιουργήθηκε στα πλαίσια της νέας πανδημίας. Εδώ και ένα μήνα περίπου, 14 εθελοντές ψυχολόγοι προσφέρουν με πλήρη εχεμύθεια ψυχολογική υποστήριξη σε συμπολίτες μας μέσω της γραμμής 8000 80 30.

Η κα Κώστα, αφού, ευχαρίστησε τον Δήμο Παραλιμνίου για την οικονομική στήριξη που προσέφερε στο πρόγραμμα, καθώς και όλους τους τοπικούς ηγέτες, τόνισε ότι η μισή δουλειά του ψυχολόγου είναι να ενθαρρύνει την έκφραση των συναισθημάτων χωρίς την άσκηση κριτικής. Η κα Κώστα αναφέρθηκε σε μια πληθώρα θεμάτων που αντιμετώπισαν οι εθελοντές ψυχολόγοι όπως είναι το αυξημένο άγχος, η θλίψη και η ανασφάλεια, συναισθήματα που πολλές φορές φέρνουν στην επιφάνεια και κάποια ψυχοσωματικά προβλήματα, όπως τα μουδιάσματα, οι ταχυπαλμίες, οι πονοκέφαλοι, η εφίδρωση, οι αλλαγές στον ύπνο και στο φαγητό ή ακόμα και το αίσθημα αποπροσανατολισμού.

Επίσης, η ομάδα των εθελοντών ψυχολόγων προσέφερε στήριξη και σε γονείς των οποίων τα παιδιά είχαν διαρκώς τον συναίσθημα του φόβου, ενώ πολλές φορές τα συμπτώματα αυξάνονταν σε παιδιά με σύνδρομο υπερκινητικότητας. Σε άλλες περιπτώσεις, συμπολίτες μας καλούσαν στην γραμμή υποστήριξης λόγω έλλειψης φαγητού ή ύπαρξης σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων, οι οποίοι παραπέμπονταν στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Συνεχίζοντας, η κα Κώστα ανέφερε ότι δέχθηκαν πολλά τηλεφωνήματα και από άτομα τρίτης ηλικίας με έντονο το συναίσθημα της μοναξιάς, καθώς παρέμεναν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από αγαπημένα πρόσωπα και φίλους και μακριά από την εκκλησία, ενώ πολλοί ήταν και οι φοιτητές που καλούσαν λόγω οικονομικών δυσκολιών, μοναξιάς ή ακόμα και λόγω αυτοκτονικών ιδεασμών.

Η κα Κώστα ανέφερε ότι η ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης θα συνεχίσει το εθελοντικό έργο και τις επόμενες δυο εβδομάδες, έτσι ώστε να προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη στους γονείς με παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο απαντώντας ερωτήσεις και λύνοντας απορίες. Στο πλαίσιο αυτό, η ψυχολόγος υπογράμμισε ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο, έτσι ώστε να επαναδραστηριοποιηθούν σε κοινωνικό επίπεδο, να μάθουν να λειτουργούν με βάση τις νέες συνθήκες, αλλά και να μοιραστούν όλα αυτά που έζησαν το τελευταίο διάστημα.

Σε σχετική ερώτηση του κου Θεραπή, η κα Κώστα τόνισε ότι το κοινό πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα τον τρόπο που παρακολουθεί τις ειδήσεις, καθώς πολλές φορές διαδίδονται κινδυνολογίες και φανταστικές ιστορίες, ιδιαίτερα μέσα από το διαδίκτυο, οι οποίες προκαλούν συνεχή φόβο.

Τέλος, η κα Κώστα τόνισε ότι η υπηρεσία αυτή είναι καθαρά συμβουλευτική και δεν υποκαθιστά την ψυχοθεραπεία.

Ζωντανά, Αποκλειστικά και σε Ανοικτή ζώνη από την τηλεόραση του Vouli.TV, στο στο Youtube και το Facebook.