Προσπάθεια υπόσκαψης της διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων διακρίνει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, καθώς συνεχίζεται η κατ’ άρθρο συζήτηση.

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά την αποχώρηση του Γενικού Διευθυντή Σταύρου Μιχαήλ στην προηγούμενη συνεδρία, εκπρόσωπος του ΥΜΕΕ ζήτησε την άδεια του Προέδρου της Επιτροπής προκειμένου να αποχωρήσει από την αρχή της διαδικασίας. Πρόκειται για την ανώτερη διοικητική λειτουργό Αφροδίτη Κοφτερού, η οποία επικαλέστηκε σχετικές οδηγίες από τους πολιτικούς της προϊστάμενους, τονίζοντας ότι το Υπουργείο της δεν ενεπλάκη στον καταρτισμό του νομοσχεδίου.

Τα μέλη της Επιτροπής αντέδρασαν και υπογράμμισαν ότι εγείρεται ζήτημα τάξης ενώ ο Πρόεδρος, Παύλος Μυλωνάς, δεν την αποδέσμευσε και ζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά το γεγονός ότι το αίτημά της κατατέθηκε κατόπιν πολιτικών οδηγιών. Ο ίδιος έκανε λόγο για έλλειψη πολιτικής συνεννόησης και σχολίασε ότι από το φθινόπωρο που ξεκίνησε η συζήτηση δόθηκε σε εκπρόσωπους του ΥΜΕΕ και ειδικότερα του Τμήματος Αρχαιοτήτων η ευκαιρία να καταθέσουν τις θέσεις τους, καθώς καλύφθηκαν όλες οι πολιτικές και νομικές πτυχές που αφορούν το συγκεκριμένο υπουργείο στη δημιουργία του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Ο Π. Μυλωνάς ζήτησε να μεταφερθούν τα συγχαρητήριά του –προφανώς ειρωνικά- στο Τμήμα Αρχαιοτήτων σχολιάζοντας ότι είναι «πανίσχυρο», αφού κατάφερε να καπελώσει τον ίδιο τον Υπουργό Μεταφορών «ο οποίος κρύβεται εδώ και έξι μήνες και δεν ήρθε ούτε μια φορά παρά τις προσκλήσεις μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο άπτεται αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου τις οποίες ο ίδιος ο Υπουργός Μεταφορών υπερψήφισε και αναρωτήθηκε αν αυτή είναι ηθική συμπεριφορά. Ο Χρίστος Χριστοφίδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ ζήτησε να καταγραφεί η στάση αυτή και παρατήρησε ότι το ΥΜΕΕ από την αρχή σχεδόν της διαδικασίας συμμετέχει περίπου υπό διαμαρτυρία και δεν χάνει την ευκαιρία να εκφράσει τη δυσφορία του, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει και με τις επιθυμίες του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

Η κατ’ άρθρο συζήτηση συνεχίστηκε χθες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής να εκφράζει την αισιοδοξία ότι στη συνεδρία της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να κατατεθεί το νομοσχέδιο προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Οι βουλευτές επιμένουν ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη στο νομοσχέδιο η εποπτεία της ΣΟΚ από τον Υφυπουργό. Κατά τη συζήτηση προέκυψε εισήγηση να περιληφθεί στο προοίμιο διατύπωση που να διασφαλίζει ότι το Υφυπουργείο Πολιτισμού θα έχει αρμοδιότητα για τον έλεγχο της αποστολής οργανισμών ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού, όπως η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε το ΥΠΠΑΝ να καταθέσει στην επόμενη συνεδρία το οργανόγραμμα με τη δομή που θα έχει το νέο Υφυπουργείο, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Κυπριανό Λούη, αναπληρωτή διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, να απαντά ότι η διαδικασία στελέχωσης και δόμησης του Υφυπουργείου θα ακολουθήσει της ψήφισης του νομοσχεδίου και θα προκύψει αφού ο Υφυπουργός και ο Γενικός Διευθυντής θα διαγνώσουν τις σχετικές ανάγκες.

Μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στους δύο υπάλληλους του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου που κατά τα φαινόμενα δεν συναινούν στη μεταφορά τους στο Υφυπουργείο. Κατόπιν διαβούλευσης του ΥΠΠΑΝ με το ΔΣ του ΘΟΚ, ο Πρόδρομος Προδρόμου εξέφρασε τη θέση ότι το Υφυπουργείο θα λειτουργήσει και χωρίς αυτούς, εφόσον δεν το επιθυμούν. Προκύπτει όμως εδώ το ερώτημα ποιοι και πώς θα χειριστούν τις αρμοδιότητες και τα κονδύλια του τομέα της Θεατρικής Ανάπτυξης που, όπως προβλέπεται, θα μεταφερθούν στη νέα δομή.

Πηγή: philenews.com

Vouli TV