Η εκπομπή προβάλλεται από τον σταθμό μας στο διαδίκτυο και στη διεύθυνση www.vouli.tv, τα κανάλια μας στο Facebook και στο Youtube και από την τηλεοπτική πλατφόρμα της Cosmos.

Ο κ. Ευσταθίου καλεσμένος στο Εξ Αφορμής στις 27/10, ερωτηθείς αρχικά για τη σύγκρουση των αξιωματούχων του κράτους και όπως ανέφερε: «Πρέπει να δούμε τη σύγκρουση πολιτικά. Είναι δύο αξιωματούχοι του κράτους που διεκδικούν αρμοδιότητα και εξουσία ο ένας εις βάρος του άλλου. Αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο ούτε αθέμιτο σε μία Δημοκρατία. Υπάρχει διαπάλη μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Γενικού Εισαγγελέα όπως υπάρχει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη άσκησης κρατικής εξουσίας η τάση για την καθεμία να μαζέψει τα κάρβουνα μπροστά της».

Στο ερώτημα κατά πόσον είναι διακριτά τα περιθώρια της εξουσίας των καθηκόντων του καθενός και για ποιο λόγο ο Γ. Ελεγκτής έφθασε να λέει στο Γ. Εισαγγελία ότι είναι εκτός των ορίων του Συντάγματος, ο κ. Ευσταθίου απάντησε ότι πρόκειται για μία διαπάλη μεταξύ των εξουσιών και ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές είναι θεμιτές όταν δεν προκαλούν ζημιά. Όταν προκαλούν όμως, ανέφερε, κάποιος πρέπει να τραβήξει πίσω ή και οι δύο μαζί. « Δεν μπορεί να έχει παγώσει ή να έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση όλη η Διαδικασία Ελέγχου. Και το ερώτημα είναι Δεν μπορείτε να συνεργαστείτε; Ο Γ. Ελεγκτής να αναμειχθεί σε κάποια τεχνικά ζητήματα και εκεί που πρέπει να γίνει υπαγωγή των γεγονότων στον Κανόνα Δικαίου εκεί να δράσει η Γενική Εισαγγελία».

Όπως τόνισε, αυτού του είδους οι συμπεριφορές χαλούν την εικόνα στους θεσμούς, ενώ προέτρεψε και τους δύο να αφήσουν τις υπερβολές και να συνεργαστούν προκειμένου αυτή η απεχθής εικόνα που έχει δημιουργηθεί να διαλευκανθεί και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.
Στο ερώτημα, συνταγματικά ποιος έχει δίκιο από τους δύο, ανέφερε τα ακόλουθα:

Θα πάρω θέση γιατί δε μου αρέσει να κρύβομαι. Η διερεύνηση στο βαθμό που ασχολείται με την απόδοση ευθυνών είναι ζήτημα του Γ. Εισαγγελέα. Αυτός όμως θα έπρεπε να λάβει υπόψιν του ότι κάποια ζητήματα πρέπει να λάβουν διερεύνησης από τεχνικό προσωπικό και όπου πρέπει να παρέμβει ο Γ. Ελεγκτής να γίνει η έρευνα από αυτόν.

“Δεν υπάρχει άσπρο μαύρο. Όλοι να βοηθήσουν. Ο νόμος του 2002 που επιβάλλει την παρουσίαση εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων στο Γ. Ελεγκτή αναφέρεται στο Διαχειριστικό έλεγχο του Γ. Ελεγκτή ο οποίος έχει κάποιους περιορισμούς. Δεν μπορεί να περιλαμβάνει έλεγχο σκοπιμότητας ή νομιμότητας. Για αυτό το ξαναλέω για 3η φορά, ότι πρέπει να υπάρξει από κοινού συνεργασία».

Σε ερώτημα του Χάρη Θεραπή κατά πόσον ο Γ. Ελεγκτής μπορεί να ελέγξει υποθέσεις και πρόσωπα εκτός της Κυβέρνησης, η απάντηση του κου Ευσταθίου ήταν πως ασφαλώς δεν μπορεί να μπει σε ένα δικηγορικό γραφείο. «Αυτές οι έρευνες διεξάγονται από το Γ. Εισαγγελέα και αν με ρωτάτε πρέπει να γίνουν από αστυνομικούς εξειδικευμένους αφού ερευνώνται ποινικά αδικήματα. Αν ήταν πειθαρχικά μπορούσε να γίνει από Επιτροπή. Η Επιτροπή δεν είναι κάτι κακό. Η επιτροπή μαζεύει στοιχεία, διατάσσει προσαγωγή μαρτύρων και εγγράφων προκειμένου να παρουσιάσει ένα υλικό ενώπιων του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτά είναι πέραν των εξουσιών του Γ. Ελεγκτή. Στην Κύπρο ανάλογα με τις θέσεις του καθενός σήμερα ένα κόμμα υποστηρίζει ένα Γ. Ελεγκτή και αύριο μπορεί να τον καθυβρίζουν όπως έγινε με την υπόθεση ΘΟΚ. Αυτά γίνονται ανάλογα στο τί συμφέρει στον κάθε ένα πολιτικό χώρο. Δεν υπάρχουν αρχές πάνω στις οποίες να βαδίζουν»
Στο καίριο ερώτημα για το πού θα καταλήξει αυτή η κόντρα, ο κ. Ευσταθίου τόνισε ότι η κατάληξη δε θα είναι άλλη από τη διάλυση και την απώλεια και των τελευταίων ψηγμάτων αξιοπρέπειας της προς τα έξω εικόνας των θεσμών. «Ζούμε μία αρχαία τραγωδία. Έχουμε φθάσει σε σημείο που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε αν δεν επέλθει Κάθαρσης, προκειμένου να απονεμηθεί η ΝΕΜΕΣΙΣ. Αν συνεχίσουν οι αλληλοκατηγορίες δεν προσφέρουμε στο κοινό καλό».
Στο ερώτημα κατά πόσον υπάρχει ασυμβίβαστο δεδομένου ότι ο νυν Γ. Εισαγγελέας ήταν μέλος του Υπ Συμβουλίου όταν εξέταζε τις υποθέσεις των πολιτογραφήσεων, ο κ. Ευσταθίου απάντησε ότι ο Γ. Εισαγγελέας θα έπρεπε σε υποθέσεις στις οποίες είχε εμπλοκή να απέχει για να αποφύγει τυχόν κατηγορίες.

«Το πόρισμα της επιτροπής είναι διάτρητο λόγω της άρνησης πολλών να αποδεχθούν όποιο πόρισμα. Δεν κρίνουμε την ποιότητα του λόγου αλλά αυτόν που εκφωνεί το λόγο. Φθάσαμε σε σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής»

Στο ερώτημα κατά πόσον παραμένει αισιόδοξος για τον πολιτικό λόγο που θα εκφραστεί τους επόμενους μήνες σε ένα τόσο τοξικό περιβάλλον, δήλωσε ότι δυστυχώς δεν είναι διόλου αισιόδοξος και ότι αναμένει ένα διαγωνισμό λαϊκισμού και επίρριψης ευθυνών και κατηγοριών του ενός στον άλλον.
Αναφορικά με το Κυπριακό, υποστήριξε ότι «Θα συρθούμε σε συνομιλίες. Δεν έχουμε αποδείξεις ότι έχουμε αντιστάσεις. Υπάρχει διάσταση μεταξύ λόγων και έργων. Άλλα προειδοποιούμε και άλλα πράττουμε. Έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κάνει υποχωρήσεις για να σώσει μία θνησιγενή διαδικασία. Πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Και θεωρούμε χρυσή ευκαιρία να προχωρήσουμε με ένα Ερντογάν που συμπεριφέρεται όπως συμπεριφέρεται»

Κλείνοντας, ο Χάρης Θεραπής έθεσε το ερώτημα του timing του video του Al Jazeera και κατά πόσο θα πρέπει να μας προβληματίζει από πολιτική άποψη. Ο κ. Ευσταθιού εμφανώς προβληματισμένος απάντησε:

«Οκτώβριο του 2019 έγιναν οι συναντήσεις και εμφανίστηκαν μετά από 1 χρόνο. Προφανώς οι κάτοχοι του βίντεο περίμεναν τον κατάλληλο χρόνο και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, λίγες μέρες πριν τις εκλογές στα κατεχόμενα και λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση να προχωρήσουμε σε συνομιλίες. Όλα αυτά θα πρέπει να μας προβληματίσουν. Αυτό δε θέλω να εκληφθεί ότι μιλάμε συνωμοσιολογικά. Τα γεγονότα δυστυχώς είναι εκεί.»

Vouli TV