Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε την Παρασκευή ότι τα ευρήματα από το φυσικό αέριο του πεδίου «Κρόνος 2» είναι πολύ θετικά.

Το πηγάδι, που βρίσκεται 160χλμ από την ακτή της Κύπρου στο τετράγωνο 6, επιβεβαίωσε την πλευρική επέκταση της ανακάλυψης του Κρόνου-1, σε απόσταση 3χλμ, αποκαλύπτοντας μια καθαρή πάχυνση του αποθέτη 115 μέτρων.

Επίσης διεξήχθη Δοκιμή Ατμού Διαδρομής, καταγράφοντας την “υψηλή ποιότητα του φυσικού αερίου στο απόθετο” καθώς και την υψηλή παραγωγική του ικανότητα εκτιμώμενη να υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια Κυβικά Πόδια Κανονικά ανά Ημέρα (MMSCFD) στη διαμόρφωση παραγωγής.

Ο Κρόνος είναι η τρίτη ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Τετράγωνο 6, μαζί με το Κάλυψο το 2018 και το Ζευς το 2022.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο της CyBC, ο Παπαναστασίου είπε ότι είναι αισιόδοξος για την ανακάλυψη, ακόμη και αν οι εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί στην περιοχή – η ιταλική Eni και η γαλλική Total – δεν έχουν ακόμα σχολιάσει για την ποσότητα φυσικού αερίου που βρέθηκε.

Όπως εξήγησε, εντοπίστηκε ένα πλούσιο απόθετο και διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των αποθεμάτων στους Κρόνους 1 και 2, υπάρχει ροή αερίου μέσω των βράχων.

Τα δύο αποθέματα, πρόσθεσε, θεωρούνται συνδεδεμένα.

Ο Παπαναστασίου υποδήλωσε ότι το αέριο θα βγει από ένα σημείο και αυτό είναι πολύ θετικό, καθώς θα μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την τρύπηση για το αέριο, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στις αγορές πολύ γρηγορότερα.

Ανέφερε επίσης ότι η Eni διενήργησε την τρύπηση με χαρακτηριστικά παραγωγής, έτσι ώστε το πεδίο να μπορεί να εκμεταλλευτεί πιο γρήγορα.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Ενέργειας είπε ότι συνεργάζεται με το κονσόρτσιουμ και εξετάζει την “βέλτιστη εκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων”.

Αυτό περιλαμβάνει την προμήθεια αερίου στην Ανατολική Μεσόγ

ειο, την Κύπρο και την Ευρώπη, ενώ αναμένεται ότι η συστάδα ανακαλύψεων αερίου θα επιταχύνει την ανάπτυξή τους.

Η Eni και η Total εξέδωσαν επίσης ξεχωριστές ανακοινώσεις για την εκτίμηση της ανακάλυψης φυσικού αερίου του Κρόνου.

Η δοκιμή παραγωγής είναι “επαρκής για την πρόοδο με τις μελέτες για την επιλογή της καλύτερης επιλογής για γρήγορη ανάπτυξη”, είπε η Eni.

Πηγή: CyprusMail

Δημήτρης Νικολάου