Ιστορική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, τη συμφωνία που υπεγράφη χθες μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, η οποία, όπως είπε, θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, ενώ παράλληλα αποτελεί αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου, τη Χοιροκοιτία, και ερωτηθείς αν υπό το φως της συμφωνίας Κύπρου – ΗΠΑ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υποβληθεί αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι αυτό το θέμα δεν αποτελεί επιλογή στην παρούσα συγκυρία, λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική θέση της Τουρκίας, η οποία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. Από κει και πέρα θεωρώ ιστορική τη συμφωνία που υπεγράφη χθες, ανάμεσα σε πολλά άλλα θα βοηθήσει στη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, των εμπορικών μας σχέσεων, είναι και μια αναγνώριση του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής ως ένας προβλέψιμος, σταθερός, αξιόπιστος εταίρος. Και θεωρώ ότι είναι κάτι που ενισχύει ακόμη περισσότερο την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κληθείς να αναφερθεί στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, θα είμαστε στις Βρυξέλλες και την ερχόμενη βδομάδα. Είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Υπάρχει Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο. Ο στόχος είναι τον Ιούλιο να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Πρόεδρος της Επιτροπής για να αρχίσουμε αμέσως δουλειά. Έχουμε ενώπιον μας πολλές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Την ερχόμενη βδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνουμε και τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ που είναι οι προτεραιότητες τα επόμενα πέντε χρόνια, προτεραιότητες, οι οποίες μας ενδιαφέρουν άμεσα. Αντιλαμβάνεστε ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ σε θέματα ενέργειας, ασφάλειας, άμυνας, στο μεταναστευτικό, η ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικοτητας, όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να ‘τρέξουν’ αμέσως.
Την ίδια στιγμή έχουμε εκλογές στις ΗΠΑ, έχουμε εκλογές στη Βρετανία, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα, θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ‘περάσει’ η Πρόεδρος της Επιτροπής, να συσταθεί η νέα Επιτροπή για να ξεκινήσουμε δουλειά».
Πηγή: Kathimerini
Comments are closed for this post.