Οι διμερείς σχέσεις και τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσης τους, οι περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ, θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Εμίρης του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί, στο Προεδρικό, σήμερα.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», τον εμίρη του Κατάρ υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στο αεροδρόμιο Λάρνακας όπου είχαν, ατύπως, διμερή κατ’ ιδίαν συνάντηση. Την Τρίτη, 28 Μαΐου, ο αλ-Θάνι θα γίνει δεκτός επίσημα στο Προεδρικό Μέγαρο και θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο χωρών. Τέσσερα θέματα ξεχωρίζουν στην ατζέντα μεταξύ των οποίων η ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε όλο το εύρος των θεμάτων (ενέργεια, εμπόριο-επενδύσεις και τουρισμός), η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η ανθρωπιστική πρωτοβουλία της ΚΔ «Αμάλθεια» για την Γάζα και ζητήματα σχέσεων Κατάρ-Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αναμένεται να υπογραφούν σχετικά μνημόνια συναντίληψης μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και της ενίσχυσης των διμερών σχέσεων.

Η σημασία

Ο πατέρας του σημερινού Εμίρη επισκέφθηκε τη Κύπρο, πριν από δεκατέσσερα χρόνια, το 2010 σε μια επίσκεψη που είναι μεν γνωστή για την «γνωστή μακέτα» στα φώτα του Χίλτον αλλά που ουσιαστικά αποτέλεσε την αφετηρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Μοναρχία του Κόλπου. Σε υψηλό επίσημο διμερές επίπεδο με εξαίρεση την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Ντόχα το 2014 είχε υπάρξει και η επίσκεψη του ΠτΔ τον περασμένο Νοέμβριο.

Η επίσκεψη αλ-Θάνι έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία τόσο για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών όσο και σε σχέση με τα όσα τεκταίνονται, μεταξύ άλλων, στη Μέση Ανατολή. Για την Λευκωσία το Κατάρ έχει σημασία, μεταξύ άλλων:

  • Λόγω της στενής σχέσης που διατηρεί, πολιτικά και οικονομικά, με την Τουρκία πτυχή που περνάει και διαμέσου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ)
  • Λόγω της ισχυρής του τεχνογνωσίας σε θέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τέλος
  • Εξαιτίας και της παρουσίας της Qatar Petroleum (από κοινού με την αμερικανική Exxon) στη κυπριακή ΑΟΖ και δη το αποτύπωμά της στα θαλασσοτεμάχια «10» και «5», με το τεμάχιο «5» να είναι εκ των τελευταίων αδειοδοτήσεων, το 2021, της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ το τεμάχιο «10» (γεώτρηση «Γλαύκος») παραμένει μέχρι και σήμερα η πιο υποσχόμενη, δυνητικά, ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Κύπρο

Πηγή: Philenews

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.