Καθώς η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου παραμένει τεταμένη, με ένα σενάριο πλήρους εμπλοκής του Ισραήλ σε πόλεμο με την σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ να παραμένει πιθανό, ο απόηχος των απειλών της ηγεσίας της οργάνωσης, δια του Χασάν Νασράλα, εναντίον της Κύπρου εμμένει στη δημόσια σφαίρα με την Λευκωσία να επιμένει -τόσο δημόσια όσο και σε διπλωματικό επίπεδο- πως δεν εμπλέκεται στο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δια του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ρίχνει λάδι στη φωτιά της δίνης της εμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας με αμφίσημες δηλώσεις που ουσιαστικά φωτογραφίζουν την εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου στην τρέχουσα σύγκρουση.

Ξεκάθαρα μηνύματα

Τόσο η Λευκωσία όσο και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ αλλά και οι Βρετανοί -με φόντο τις Βρετανικές Κυρίαρχες Βάσεις (BSA)- στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα πως η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, που ξεκίνησε στη Γάζα μετά την 7η Οκτωβρίου, αλλά και πως η Λευκωσία αποτελεί μέρος της λύσης στην περιοχή και όχι του προβλήματος:

• H Eυρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την στήριξή της προς την ΚΔ με αφορμή τις απειλές του Νασράλα της Χεζμπολάχ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, επανέλαβε μάλιστα τις θέσεις της Λευκωσίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ για μη εμπλοκή και για εποικοδομητικό ρόλο της ΚΔ στην υπό εξέλιξη κρίση

• Οι ΗΠΑ απέστειλαν σχετικά μηνύματα στήριξης της ΚΔ

• Η Λευκωσία κινήθηκε, παρασκηνιακά, όπως αποκάλυψε και η «Κ» προκειμένου να έχει κανάλια επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους δρώντες στο Λίβανο συμπεριλαμβανομένης τόσο της επίσημης κυβέρνησης όσο και πολιτικών δρώντων που συνδέονται με την πολιτική πτέρυγα της Χεζμπολάχ

• Η βρετανική κυβέρνηση έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα για τη μη-χρήση των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων στη περιοχή των Βρετανικών Βάσεων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για σκοπούς επιχειρήσεων που συνδέονται με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας

Κινήσεις Φιντάν

Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον αποκτά το πως η τουρκική εξωτερική πολιτική αναζητεί αφηγήματα που θα μπορούσαν να εργαλειοποιήσουν τις απειλές της Χεζμπολάχ εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, ουσιαστικά να φωτογραφίζει ως εμπλεκόμενες Ελλάδα και Κύπρο.

«Μείνετε μακριά από Μέση Ανατολή, αλλιώς θα έρθει η φωτιά και θα σας βρει», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Φιντάν απευθυνόμενος σε Ελλάδα και Κύπρο. Σχολιάζοντας τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι «δεν θα ωφελήσει ούτε την Κύπρο, ούτε την Ελλάδα το γεγονός ότι αυτός ο τόπος (η Κύπρος) και τα ελληνικά νησιά χρησιμοποιούνται για επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή». Ο Χακάν Φιντάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Κύπρος «έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας» και ότι «πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση».
«Για το θέμα της Κύπρου, προειδοποιούσαμε από την αρχή τους Ευρωπαίους και περιφερειακούς παράγοντες, ιδιαίτερα την ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου (σ.σ. το πως αναφέρεται η Τουρκία στη ΚΔ). Αυτό το μέρος έχει μετατραπεί σε κέντρο επιχειρήσεων… Μετά τις 7 Οκτωβρίου, μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που ξεκίνησε το Ισραήλ, βλέπουμε σε αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει γίνει βάση που χρησιμοποιείται από ορισμένες χώρες, ειδικά σε επιχειρήσεις κατά της Γάζας. Δηλαδή πτήσεις συλλογής πληροφοριών και στρατιωτικές πτήσεις πραγματοποιούνται συνεχώς από εκεί για τη Γάζα. Όταν θέσαμε το θέμα στην ατζέντα, ανακήρυξαν αίφνης αυτό το μέρος ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη Γάζα. Και τότε είπαμε ότι αυτή η βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης συνιστά προφανώς μια δραστηριότητα που αποκρύπτει το γεγονός ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για μια στρατιωτική βάση», υποστήριξε ο Χακάν Φιντάν.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.