ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στέφανος Στεφάνου: Η κυβέρνηση πρέπει να επαναφέρει τη διάνοιξη Κοκκίνων
Τη διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων ζήτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι αναμένεται να αναθερμανθεί η συζήτηση γύρω από τα οδοφράγματα και ότι το συγκεκριμένο πρέπει να τεθεί εκ νέου προς εξέταση, καθώς η λειτουργία του θα διευκολύνει σημαντικά τους κατοίκους της περιοχής.
Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πόλη Χρυσοχούς το Σάββατο, ο κ. Στεφάνου επεσήμανε πως είναι αυτονόητο, τη στιγμή που στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τίθεται το ζήτημα νέων οδοφραγμάτων, να συμπεριληφθεί και το οδόφραγμα των Κοκκίνων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα από το 1963-1964. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι υπήρξε στο παρελθόν μια προκαταρκτική συμφωνία για τη διάνοιξή του μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ, η οποία όμως δεν υλοποιήθηκε λόγω της στάσης του τουρκικού στρατού.
«Δεδομένου ότι καταγράφεται κινητικότητα στο Κυπριακό, η οποία εκτιμάται πως θα ενταθεί μετά και τη στάση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, όπως εκφράστηκε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο και επαναλήφθηκε πρόσφατα στην επιστολή του προς τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρχιουρμαν, θεωρώ πως η συζήτηση για τα οδοφράγματα θα ανανεωθεί», δήλωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «πρέπει να τεθεί και η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων, με στόχο την υλοποίησή του, κάτι που θα ωφελήσει ουσιαστικά τους κατοίκους της περιοχής».
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σημείωσε επίσης ότι με την ανάδειξη του κ. Έρχιουρμαν στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αναμένεται να ενισχυθεί ο ρόλος του διεθνούς παράγοντα και του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να ενθαρρυνθεί η επανέναρξη των συνομιλιών που διακόπηκαν το 2017 — στόχος που, όπως είπε, συμμερίζεται και το ΑΚΕΛ.
Τόνισε, επιπλέον, ότι η επανεκκίνηση της διαδικασίας πρέπει να βασιστεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο όπου σταμάτησαν, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και το διαπραγματευτικό κεκτημένο, ενώ παράλληλα να υπάρξει ετοιμότητα για συζήτηση των εκκρεμοτήτων στο πλαίσιο Γκουτέρες.
«Αυτή είναι η ασφαλέστερη και ταχύτερη οδός για να ολοκληρωθεί μια πορεία που ξεκίνησε εδώ και δεκαετίες, με σκοπό την επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού, η οποία θα τερματίσει την κατοχή και θα επανενώσει τον λαό μας», δήλωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Στεφάνου υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τη χώρα, προσθέτοντας πως μια βιώσιμη λύση θα συμβάλει επίσης στην αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όπως αυτά της ενέργειας και του νερού.