Δεκάδες εμπειρογνώμονες έρχονται στην Κύπρο όπου που θα στήσουν το στρατηγείο τους για καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της αποστολής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα η οποία εγκαινιάστηκε την περασμένη Τρίτη. Η δόση βοήθειας που μεταφέρθηκε από τη Λάρνακα αναμένεται ότι θα φτάσει σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα. Ετοιμάζεται δεύτερο πλοίο για μεταφορά βοήθειας.

Η Κύπρος θα αποτελεί το κεντρικό σημείο από το οποίο θα φεύγει η δια θαλάσσης βοήθεια προς τη Γάζα και για καλύτερη οργάνωση οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε χωρών και οι εκπρόσωποι δύο οργανισμών συμφώνησαν όπως μεταβούν στο νησί εμπειρογνώμονες. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να φτάνουν στην Κύπρο οι ξένες αποστολές, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι πολυπληθείς.

Στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Κόμπο, αναφέρεται πως Κυπριακή Δημοκρατία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύονται από κοινού για να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Σε Κοινή Δήλωση τους σχετικά με τις υπουργικές διαβουλεύσεις για την προώθηση ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ΚΔ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΗΑΕ, ΗΒ, Κατάρ και ΗΠΑ, σημειώνουν πως οι υπουργοί δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την εμπλοκή τους και να στείλουν ανώτερους αξιωματούχους στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 18ης Μαρτίου για εμπεριστατωμένες διαβουλεύσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του διαδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών στρατιωτικού σχεδιασμού των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας προσωρινής προβλήτας ικανής να δέχεται σημαντικές ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ανώτεροι αξιωματούχοι θα προβούν επίσης σε διαβουλεύσεις σχετικά με τη δυνατότητα σύστασης κοινού ταμείου για τη στήριξη του θαλάσσιου διαδρόμου και θα συντονίσουν τις συνεισφορές σε είδος και χρηματοδότηση για την ενίσχυση του.

Στην Κοινή Δήλωση σημειώνεται επίσης ότι οι υπουργοί επιβεβαίωσαν επίσης ότι αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί —και πρέπει— να είναι μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορικών αγαθών στη Γάζα μέσω όλων των πιθανών οδών—συμπεριλαμβανομένων των διευρυμένων χερσαίων διαδρομών και της συνεχούς εναέριας παροχής, σε στενή συνεργασία με την Ανώτερη Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα, Σϊγκριντ Κάαγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με τη διευκόλυνση, τον συντονισμό, την παρακολούθηση και την επαλήθευση της ροής βοήθειας στη Γάζα σύμφωνα με την Απόφαση 2720 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη προσανατολίζονται στη δημιουργία κοινού ταμείου για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Όσον αφορά το Open Arms που μεταφέρει την πρώτη δόση βοήθειας προς τη Γάζα, αυτό αναμένεται να φτάσει σήμερα, πριν το μεσημέρι, στον προορισμό του. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Θεόδωρος Γκότσης, δήλωσε πως όλη η κινητικότητα η οποία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα οφείλεται και τη συνεχή διπλωματική δραστηριότητα τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας και του υπουργού Εξωτερικών. Σημείωσε ότι «όπως τόνισε επανειλημμένα και ο ΥΠΕΞ  Κωνσταντίνος Κόμπος, τα πιο πάνω αποτέλεσαν τη διπλωματική μας προσπάθεια για να πείσουμε, να συντονιστούμε, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί αυτό το πλέγμα συνεργιών που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε πρακτική εφαρμογή το σχέδιο ‘Αμάλθεια’ με ενίσχυση της συχνότητας και των ποσοτήτων της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το δοκιμαζόμενο πληθυσμό στη Γάζα».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα, Financial Times, για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο ανέφερε πως χρειάστηκαν τέσσερις μήνες διπλωματικών διαβουλεύσεων για την αναχώρηση του πρώτου φορτίου μέσω θαλάσσης, με τον κ. Χριστοδουλίδη να προσθέτει πως «υπάρχει ένα επιχειρησιακό πρωτόκολλο που έχουμε αναπτύξει, το οποίο παρήχθη από κοινού με τους Ισραηλινούς». Ο ΠτΔ τόνισε πως «Νιώσαμε επιβεβλημένο να προσπαθήσουμε να προσθέσουμε τον θαλάσσιο διάδρομο. Είναι ηθικό μας καθήκον».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο θαλάσσιος διάδρομος θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας «διαρκούς προσπάθειας» για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα Γάζα «μέσω όλων των οδών». Καλωσορίζοντας την κοινή ανακοίνωση της υπουργικής διάσκεψης της Τετάρτης η φον ντερ Λάιεν σημείωσε οι ανθρωπιστικές ανάγκες της Λωρίδας της Γάζας κυμαίνονται σήμερα σε «τουλάχιστον 500 φορτηγά/ημέρα ή αντίστοιχο αριθμό». Όπως αναφέρεται σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τη τηλεδιάσκεψη, οι Υπουργοί επαναβεβαίωσαν πως ο θαλάσσιος ανθρωπιστικός πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας συνεχούς προσπάθειας για αύξηση της βοήθειας μέσω όλων των δυνατών διαδρομών, μεταξύ άλλων μέσω εδάφους και αέρος.

Πηγή: Philenews

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.