Η νέα σειρά εκπομπών στο Vouli.TV με τον τίτλο «Think Tank», στόχο έχει την προβολή ιδεών και τη διατύπωση προτάσεων πολιτικής, σε μία προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας του δημόσιου διαλόγου. Στον πρώτο κύκλο εκπομπών θα ασχοληθούμε με την Τουρκία και τους μύθους που έχουν καλλιεργηθεί για τις δυνατότητες, αδυναμίες και επιδιώξεις της στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Φιλοξενούμενος ο Ζήνωνας Τζιάρρας, κάτοχος διδακτορικού από το πανεπιστήμιο Warwick στις πολιτικές και διεθνείς σχέσεις και συγγραφέας του «8+2 Mύθοι για την Τουρκική Εξωτερική Πολιτική».

Στο όγδοο επεισόδιο θα ασχοληθούμε με τον 9ο μύθο «Η Τουρκία είναι απομονωμένη»

1. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στον 21ον αιώνα και υπό την διακυβέρνηση του ΑΚΡ, έχουμε την ανάπτυξη εργαλείων «ήπιας ισχύος» από το 2002 και την προσπάθεια ανάδειξης της ως χώρας ΔΙΑΜEΣΟΛΑΒΗΤΗ – ΗΓΕΤΙΔΑ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

2. Από το 2010 βλέπουμε μία σαφή αλλαγή στην Τουρκική εξωτερική πολιτική

-2010 -Διάρρηξη σχέσεων με Ισραήλ
-2011 – Ρήξη με Συρία
-2013 – Πραξικόπημα στην Αίγυπτο
-2016 – Επιδείνωση σχέσεων με ΗΠΑ

Ποιούς στόχους εξυπηρετούσαν οι πιο πάνω ρήξεις;

3. Η στροφή προς νέες συμμαχίες και ειδικότερα προς την Ρωσία.

4. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας έχουν καταστήσει την Τουρκία ρυθμιστικό περιφερειακό παράγοντα;

5. Αναφέρεται στο βιβλίο σας ότι τα κράτη που καθοριζουν τις εξελίξεις, χρησιμοποιούν δύο προσεγγίσεις με την Τουρκία:

Χρήση καρότου και μαστιγίου και
Διαμερισματοποίηση των σχέσεων

Πώς υλοποιούνται τα πιο πάνω από τις ΗΠΑ και την Ρωσία;

6. Η αξιολόγηση σε Ελλάδα και Κύπρο είναι – όσο αφορά την Τουρκία – είναι στη βάση του πόσο ενοχλείται η Τουρκία και πόσο κόστος της επιφέρουν οι εξωτερικές δράσεις των δύο χωρών. Πως αξιολογείται αυτή την προσέγγιση;

Παρασκευή 3/03 στις 4μμ, ζωντανά από την τηλεόραση του Vouli.TV, την συνδρομητική τηλεόραση του Cosmos wireless και τα κανάλια μας στο Facebook και Youtube. 

Vouli TV