Την πρώτη του επίσημη συνέντευξη μετά το πέρας της θητείας του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο podcast του ΑΝΤ1. Ο κ. Αναστασιάδης απάντησε στον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου για το τι συζητείτο στο ξενοδοχείο Peninsula σχετικά με τα όσα ακούγονται για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, όπως και για το παρασκήνιο που αναπτύχθηκε στον ΔΗΣΥ κατά την περίοδο των προεδρικών εκλογών. Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστασιάδης είπε για τον κ. Νεοφύτου πως «δεν θέλει να ασχολείται με πικραμένους», φουντώνοντας την κόντρα με τον τέως πρόεδρο του ΔΗΣΥ.

Υπενθυμίζεται πως στο podcast «LegalMatters» του νομικού Χριστόφορου Χριστοφή, ο κ. Νεοφύτου είχε καλέσει τον κ. Αναστασιάδη να απαντήσει για το τι ακριβώς συζητήθηκε στο ξενοδοχείο Peninsula της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2018. Ερωτηθείς για τα λεγόμενα του κ. Νεοφύτου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να ασχολούμαι με πικραμένους. Εκείνο που θέλω να πω στον κ. Νεοφύτου που ερωτά, είναι να ανατρέξει στα ημερολόγιά του, για να θυμηθεί εάν ενημερώθηκε ή όχι , τι ελέχθη και τι δεν ελέχθη στη συνάντηση του Σεπτέμβρη του 2018 στη Νέα Υόρκη».

Ο κ. Αναστασιάδης διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Τουμάζου Τσελεπή, ότι η Τουρκία κατέθεσε στο Κραν Μοντανά και στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών non paper, με το οποίο αποδεχόταν την κατάργηση των εγγυήσεων και του δικαιώματος μονομερούς επέμβασης. «Αυτό που ακούω ότι εσηκώθηκε και έφυγε ο Αναστασιάδης, τόσες φαιδρότητες από ανθρώπους που δεν ήταν παρόντες, είναι θλιβερό να ακούγονται. Ή ότι ο Αναστασιάδης σηκώθηκε κι έφυγε από τις συνομιλίες ή ζήτησε να τερματιστούν. Υπάρχουν πρακτικά, υπάρχει εν ζωή ακόμα ευτυχώς κι εύχομαι να ζήσει πολλές δεκαετίες ακόμα ο κ. Μαυρογιάννης, επιτέλους κάποια στιγμή να σταματήσουν όλες αυτές οι μυθοπλασίες για να δικαιολογούνται πάντοτε οι τουρκικές θέσεις αντί οι ελληνοκυπριακές θέσεις».

Όσον αφορά τη στάση του κ. Νεοφύτου μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2023, αλλά και για την απουσία του από το Πολιτικό Γραφείο που ακολούθησε, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως «αυτό που με στεναχωρεί είναι αντί να κάμουμε αυτοκριτική γιατί χάσαμε, προσπαθούμε να βρούμε ποιος ήταν η αιτία να χάσουμε την εκλογή. Εάν ο ίδιος ήταν πιο κοντά στον κόσμο του ΔΗΣΥ, αφουγκραζόταν τα αισθήματα του κόσμου, σήμερα θα ήταν Πρόεδρος. Δεν μπορείς να κατηγορείς αυτόν που σε στήριξε μέχρι την πρώτη Κυριακή, επειδή δεν επέλεξε αυτό που επέλεξες εσύ για λόγους εκδίκησης την δεύτερη Κυριακή. Τι κοινό είχε ο κ. Νεοφύτου με το ΑΚΕΛ για να θέλει να το επαναφέρει στην εξουσία;».

Σχετικά με το Πολιτικό Γραφείο και για το λόγους που δεν παρουσιάστηκε, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είχε πληροφορίες ότι του είχαν στήσει καρτέρι με στόχο τους τραμπουκισμούς, αυτοί που έστησαν καρτέρι και στον κ. Πρόδρομο Προδρόμου.

Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.