Η Ξένια Κωνσταντίνου καλεσμένη στο Εξ Αφορμής σήμερα 3/11, μιλά για τη διαφθορά

Σχολιάζοντας την επικαιρότητα και την έξαρση του Κορωνοϊού, η κα. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση γιατί υπάρχει η επιστημονική δυσκολία εξεύρεσης εμβολίου και ότι είμαστε αναγκασμένοι ουσιαστικά, κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με υψηλό αριθμό κρουσμάτων να προχωρούμε στη λήψη μέτρων. «Για άλλη μία φορά πρέπει όλοι να επιδείξουν ευθύνη και σεβασμό στο σύνολο. Δε θα υπάρξει ολικό lock down αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε ιδιαίτερη προσοχή»

Ανφορικά με την πρώτη συνάντηση του κου. Αναστασιάδη και του νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, η κα. Κωνσταντίνου ανέφερε ότι η ίδια δεν αναμένει και πολλά και ότι αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής ανάλυσης και όχι απλής απαισιοδοξίας δεδομένου ότι ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει πολιτική διχοτομική σε σχέση με την Κύπρο, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τη διεθνή κοινότητα για να έρθουμε σε μία βάση που θα αφορά την ομοσπονδία. «Όμως αυτό που συχνά αναλύω είναι ότι το Κυπριακό, όσο δύσκολη και αν είναι η επίλυσή του, ακόμη πιο δύσκολη θα είναι η καθημερινή διαχείρισή του όταν ίσως να αντιμετωπίσουμε αύριο έναν ανταγωνισμό σε σχέση με το τουριστικό προϊόν, την οικονομία μας που μας φαίνονται μακριά αλλά μπορεί να μην είναι. Η ομαλοποίηση μπορεί να ειναι μία συμφωνημένη λύση και για αυτό οφείλουμε να προσπαθήσουμε.»

Στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή για το αν υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες στο Κυπριακό, η κα. Κωνσταντίνου απήντησε ότι κανένας δεν κρατά μαγική σφαίρα που να μπορεί να δει το μέλλον. «Το δεδομένο είναι ότι κάθε χρόνος που περνά κάνει την προσπάθεια επίλυσης πιο δύσκολη και τα δεδομένα που παγειώνονται πιο δύσκολα θα ανατραπούν. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να μένουμε αντιμετωποι με την ιστορία μας. Εϊμαστε στο σήμερα και οφείλουμε να το αναγνώσουμε σωστά και να μιλάμε με ξεκάθαρο ρεαλισμό για το τί μπορούμε να επιτύχουμε. Δεν μπορούμε να επιτύχουμε απελευθέρωση του νησιού, αλλά μία συμφωνημένη λύση για το Κυπριακό που θα διασφαλίζει πολύ καλύτερα τις μελλοντικές γενιές στον τόπο αυτό.»

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη δυσπιστία πλέον του κόσμου απέναντι στους πολιτικούς και στο αν υπάρχει τρόπος να επανέλθει η εμπιστοσύνη των πολιτών στις πολιτικές ηγεσίες.

«Όχι με το πάτημα ενός κουμπιού. Η εμπιστοσύνη παίρνει πολλά χρόνια να χτιστεί αλλά μπορούν όλα να χαθόυν σε μια μέρα. Οι πολιτικοί θα πρέπει να δώσουν μία μεγάλη μάχη για να μην μπουν στη λογική οτι έτσι είναι και έτσι θα πολιτευτώ και εγώ. Η πολιτική χρειάζεται ταπεινότητα και ευαισθησία και έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Εξελίσσονται πρωτοβουλίες για την οριζόντια ψηφοφορία και εμείς στο Συναγερμό θα τις επαναφέρουμε. Επίσης, το ασυμβίβαστο ορισμένων επαγγελμάτων θέλουμε να φέρουμε στη Βουλή και να ψηφίσουμε, τον κώδικα δεοντολογίας βουλευτών, όλα αυτά θέλουμε να τα τρέξουμε. Ένας θεσμός που είχε εισηγηθεί η Κυβέρνησή μας, ο θεσμός του Επιτρόπου Διαφάνειας τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άλλοτε και να εισαχθεί όχι σαν διορισμός από το Υπουργικό αλλά να αλλάξουν τα κριτήρια. Έχουμε ανάγκη από άτομα με θεσμικό ρόλο και στη διευρεύνηση και στον έλεγχο και να μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία ώστε να ικανοποιηθεί το περι δικαίου αίσθημα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την καθυστέρηση στη δικαιοσύνη. Δεν μέμφομαι τις αρχές, αλλά θέλουμε θεσμούς που θα τρέξουν γρηγορα και άμεσα αυτή τη διαδικασία.

Πρώτη φορά το συζητώ δημόσια αλλά πραγματικά χρειαζόμαστε έναν ανεξάρτητο, αντικειμενικό θεσμό.»

Στο ερώτημα του Χάρη Θεραπή, για το κατά πόσον ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να παίξει το ρόλο αυτό, η κα. Κωνσταντίνου απήντησε ότι δεν είναι αυτό δυνατόν γιατί ο ίδιος έχει περιορισμένο λόγο και ο ρόλος αυτός θα ήταν συμπληρωματικός στο δικό του. «Ο ίδιος ελέγχει αν οι δημόσιες δαπάνες έγιναν με τις σωστές διαδικασίες και αξιοποιήθηκαν για το σωστό λόγο. Εγώ μιλάω για την ευρύτερη διαφθορά και όχι για τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.»

Ως προς το θέμα της οριζόντιας ψηφοφορίας, η βουλευτής του Συναγερμού ανέφερε: «Η οριζόντια ψηφοφορία δεν αποτελεί ομόφωνη απόφαση. Υπάρχουν σοβαρά επιχειρήματα εναντίον της πρότασης και υπάρχει σοβαρή βάση. Όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να διαφυλάξουμε την πολιτική συμμετοχή για να μην πάσχει η δημοκρατία από τον περιορισμένο αριθμό αυτών που θέλουν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Εγώ την ασπάζομαι απόλυτα. Η μπάλα βρίσκεται στο ΔΗ.ΚΟ & στο ΑΚΕΛ»

Κλείνοντας, ο Χάρης Θεραπή έθεσε το θέμα της ευθύνης των πολιτικών, ρωτώντας πως η ίδια η κα. Κωνσταντίνου αντιλαμβάνεται την ευθύνη της απέναντη στη χώρα και όχι μόνο στους ψηφοφόρους της

Δεν υπάρχει στιγμή που να μην έχουμε την ευθύνη του αξιώματός μας. Θεωρώ ότι η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές είναι να μπορέσουμε με τις πράξεις μας, τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα που συμμετέχουμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά στους τομείς της διαφάνειας, αξιοκρατίας, καλύτερης λειτουργίας του κράτους.

«Δεν υπάρχει στιγμή που να μην έχουμε την ευθύνη του αξιώματός μας. Θεωρώ ότι η ευθύνη απέναντι στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές είναι να μπορέσουμε με τις πράξεις μας, τη συμμετοχή μας στα θεσμικά όργανα που συμμετέχουμε να κάνουμε ένα μικρό βήμα προς τα μπροστά στους τομείς της διαφάνειας, αξιοκρατίας, καλύτερης λειτουργίας του κράτους. Αυτή είναι η βασική μας ευθύνη και έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε ως πολιτικοί σε μία καλύτερη πατρίδα. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι το δικό μου το ρόλο και ελπίζω ότι δίνω ως προς αυτό τον καλύτερό μου εαυτό»

Vouli TV