Καλεσμένος στην εκπομπή Εξ Αφορμής, σήμερα 26/10, ήταν ο ιδρυτής του Geopolitical Cyprus, Ζήνωνας Τζιάρας, ο οποίος στην ερώτηση κατά πόσον η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα σύρραξης, τόνισε ότι «πρέπει να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα. Από το καλοκαίρι εξελίσσεται αρκετά έντονα. Προβλήματα δεκαετιών έχουν ανακύψει για αρκετούς λόγους. Η Τουρκία επαναπροβάλλει τον εαυτό της στην περιοχή, έχει αποθρασυνθεί. Η ισλαμοποίηση και αυταρχοποίηση του κράτους έχει αντίκτυπο στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.» Όπως υποστήριξε ο κ. Τζιάρας, η έλλειψη οικονομικής σταθερότητας οδηγεί τον Ερντογάν στο να προβαίνει σε κρίσεις και στην αναπαραγωγή τους για να συσπειρώνει τις δικές του μάζες «και όλα αυτά δένουν στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναθεωρητικής πολιτικής που περιλαμβάνει ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση ανατολή». Συνεχίζοντας έκανε τη διαπίστωση ότι πλέον έφτασε η ώρα που και η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχτεί τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις που προβάλλει η Τουρκία, όσον αφορά τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα αλλά και την κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας. Για αυτό και η δυναμική αντίδραση και η ένταση που οδήγησε σε κρίση. «Δε νομίζω ότι πάμε σε πόλεμο προς το παρόν γιατί υπάρχει ο διεθνής παράγοντας που εμπλέκεται, κυρίως το Βερολίνο, οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ αλλά ούτε η Ελλάδα θέλει μία σύρραξη με τα προβλήματα που έχει (COVID, Οικονομικό, Μεταναστευτικό)»

«Υπερδύναμη δεν είναι η Τουρκία αλλά σημαντική περιφερειακή δύναμη με δυνατότητα αυτοπροβολής ισχύος και πέρα από την περιφέρειά της».

Στην ερώτηση του Χάρη Θεραπή κατά πόσον η Τουρκία αποτελεί υπερδύναμη, ο κ. Τζιάρας απάντησε ότι «Υπερδύναμη δεν είναι η Τουρκία αλλά σημαντική περιφερειακή δύναμη με δυνατότητα αυτοπροβολής ισχύος και πέρα από την περιφέρειά της».
Όπως ανέφερε στη συνέχεια, η αμυντική της βιομηχανία που της δίνει τη δυνατότητα να έχει το πλεονέκτημα δείχνει μία χώρα που δεν είναι μόνο λόγια περί αναθεωρητικών οραμάτων αλλά μία χώρα που έχει πλάνο και σχέδιο και στρατηγική, τα οποία εφαρμόζει στην πράξη παρά τις δυσκολίες.

Σχετικά με το άνοιγμα των Βαροσίων, το οποίο συζητάται 10 χρόνια, ο κ. Τζιάρας θεωρεί ότι πρόκειται για μία κίνηση που στοχεύει να ασκήσει πιέσεις να στείλει ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα μετά τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού συμβουλίου δείχνοντας ότι τους αγνοεί επιδεικτικά. Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, αποκτά ένα διαπραγματευτικό χαρτί για κάτι που ήταν δικό μας, για να κερδίσει άλλα πράγματα στο τομέα του φυσικού αερίου ή όταν θα υπάρξει διευθέτηση.
Αναφορικά με το ρόλο της Τουρκίας ως Υπεραπιστή του Μουσουλμανικού κόσμου, σύμφωνα με τον κ. Τζιάρα, πρόκειται για κάτι που ανησυχεί τους Ευρωπαίους εδώ και πολύ καιρό. «Τώρα είναι πιο έντονο γιατί υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν κάνει μεταμόρφωση της ταυτότητας της Τουρκίας, από Κεμαλική σε όχι μόνο τουρκική φυλή αλλά φυλή που περιλαμβάνει όλους τους Μουσουλμάνους. Η έννοια της αδελφοσύνης και αδελφότητας. Κεφαλοποιεί όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη για να συσπειρώσει μάζες γύρω του αφού δεν έχει τα εργαλεία της σταθερότητας και οικονομικής δύναμης»

«Τώρα είναι πιο έντονο γιατί υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ερντογάν κάνει μεταμόρφωση της ταυτότητας της Τουρκίας, από Κεμαλική σε όχι μόνο τουρκική φυλή αλλά φυλή που περιλαμβάνει όλους τους Μουσουλμάνους.

Σχετικά με τη ρήξη στις σχέσεις Γαλλίας-Τουρκίας, ο κ. Τζιάρας τη συνέδεσε με τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία το 2022, τονίζοντας ότι παρά το ότι ο Μακρόν λειτουργεί πολωτικά, το «παίζει έξυπνα» και ότι η κατάσταση εξυπηρετεί και τον ίδιο αφού λειτουργεί συσπειρωτικά κλέβοντας ψήφους και από τη Λεπέν
Κλείνοντας την παρουσία του στο εξ Αφορμής και μιλώντας για τις συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Τζιάρας αποσαφήνισε ότι και στο στρατόπεδο της Ρωσίας, γιατί ο Καύκασος ήταν σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, θα έχουμε ανταγωνισμό. «Η Τουρκία καταφέρνει και σε σημαντικές συγκρούσεις να βρίσκει επίπεδα συνεννόησης με τη Ρωσία. Αυτό δείχνει τί έχει καταφέρει η Τουρκία. Για εμάς σημαίνει ότι δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί η Ρωσία υπήρξε και είναι παραδοσιακός σύμμαχος. Κάνουμε στροφή προς ΗΠΑ. Πρέπει να βρούμε ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΊΑΣ γιατί θα είναι σημαντικό ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τι συμβαίνει μεταξύ των δύο αυτών χωρών.»

Vouli TV