Τη σκληρή στάση του κατοχικού καθεστώτος υπογράμμισε ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στα τρία σχολεία του Ριζοκαρπάσου, από «λειτουργούς» της «κυβέρνησης», στο μέσο της σχολικής χρονιάς, με την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου να σημειώνει πως οι κινήσεις αυτές επιβεβαίωσαν ότι είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα, ενώ το περιστατικό έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Αθηνά Μιχαηλίδου, από το βήμα της Βουλής, κληθείσα να σχολιάσει το περιστατικό με τους ελέγχους στα βιβλία των σχολείων του Ριζοκαρπάσου, που πραγματοποίησαν οι κατοχικές «αρχές» το πρωί της Δευτέρας, επεσήμανε πως «οι χθεσινές δράσεις του κατοχικού καθεστώτος επιβεβαιώνουν αυτά που είπαμε στο Ευρωκοινοβούλιο. Είχα προσκληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με τη βοήθεια των ευρωβουλευτών μας, για να παρουσιάσω αυτή την πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Αυτή την πτυχή του δράματος που αντιμετωπίζουμε εδώ και 50 χρόνια».

Η υπουργός Παιδείας, συνεχίζοντας, τόνισε ότι «χθες επιβεβαιώθηκε ότι είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Θα πρέπει να πούμε ότι από τον περασμένο Μάιο μας έχει απαγορευτεί η οποιαδήποτε στήριξη στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου. Δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις επιθεωρητών, ούτε οι επιμορφώσεις εκπαιδευτικών στο σχολείο τους, ούτε επιδιορθώσεις στο σχολείο».

Καταλήγοντας, η κα. Μιχαηλίδου τόνισε ότι το θέμα έχει αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών «και είναι ακόμη μία καταγγελία του καθεστώτος».

Από πλευράς του, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ερωτηθείς για τις ενέργειες των Τούρκων στο Ριζοκάρπασο και για την αντίδραση της Κυβέρνησης, είπε ότι «οι ενέργειες της Κυβέρνησης ήταν άμεσες από την αρχή, έχουμε ενημερωθεί, διερευνώνται όλα τα στοιχεία και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες το συντομότερο δυνατόν».

Υπενθυμίζεται πως όπως ανέφεραν πληροφορίες του REPORTER, τέσσερις «αξιωματούχοι» των κατεχομένων μπήκαν στα τρία σχολεία του Ριζοκαρπάσου (σ.σ. νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο) και άρχισαν να κάνουν διάφορους ελέγχους στα βιβλία που διατίθενται στους μαθητές. Μία ενέργεια που συνήθως γίνεται κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ή όποτε επιτραπεί η αποστολή των βιβλίων, μετά την έγκριση του καταλόγου από την «κυβέρνηση».

Σημειώνεται πως μετά την αποστολή των βιβλίων στα σχολεία, πριν την έναρξη των μαθημάτων, «λειτουργοί» των κατεχομένων μεταβαίνουν στα σχολεία και ελέγχουν κατά πόσο τα βιβλία είναι εκείνα που εγκρίθηκαν.

Το γεγονός ότι ο έλεγχος έγινε μέσα Φεβρουαρίου έχει προκαλέσει ερωτηματικά και είναι εύλογο να θεωρείται ότι συνδέεται με την παρουσία της υπουργού Παιδείας στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ενημέρωσε τους βουλευτές για τις προκλήσεις των κατεχομένων και τα εμπόδια που βάζουν στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων μαθητών.

Τέτοιες προκλήσεις θεωρείται η λογοκρισία των βιβλίων, η καθυστέρηση στην έγκριση των διορισμών των εκπαιδευτικών, καθώς και η απαγόρευση της εισόδου στους επιθεωρητές και τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας στα σχολεία για επίσκεψη.

Δημήτρης Νικολάου