Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πλήττει το σύστημα υγείας Gesy είναι η κατάχρηση, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανού την Πέμπτη σε μια ομιλία στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής για την κατάσταση της υγειονομικής περίθαλψης.

Το Gesy, το οποίο εισήχθη το 2019 με στόχο να δουν τα νοσοκομεία να γίνονται οικονομικά αυτόνομα και να απελευθερώνονται από την κρατική υποστήριξη μέχρι τις 31 Μαΐου 2024, δεν φαίνεται πιθανό να επιτευχθεί, και μια παράταση θα ήταν αναγκαία μέχρι το 2026 για την επίλυση των παραμορφώσεων, είπε ο υπουργός.

Αυτό ήταν το δεύτερο πολιτικό άξονα της κυβέρνησης για τον τομέα της υγείας τόσο όσον αφορά τον φορέα λειτουργίας των νοσοκομείων Okypy όσο και τον Οργανισμό Υγειονομικών Παροχών (ΟΥΠ) που διαχειρίζεται το Gesy.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πλήττει τον τομέα της υγείας και πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η κατάχρηση”, είπε ο Δαμιανού.

“Παρόλο που έχουν γίνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρέπει να γίνει ακόμα πολύ περισσότερο. Η συνεχής παρακολούθηση, η εφαρμογή συστηματικών ελέγχων και η επιβολή πρότυπης τιμωρίας σε όσους καταχρώνται το σύστημα είναι η τριλογία για την αντιμετώπιση των παραμορφώσεων”, πρόσθεσε.

Η μείωση των καταχρήσεων θα συνέβαλλε άμεσα στην αύξηση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών, δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά τον Okypy, η περίοδος της κρατικής υποστήριξής του έπρεπε να λήξει στις 31 Μαΐου. Ο Δαμιανού είπε ότι ένα σχέδιο δράσης θα υποβληθεί σύντομα με χρονοδιαγράμματα για τα επόμενα τρία έτη 2024-2026, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική αυτονομία.

“Ως κυβέρνηση, είμαστε θετικά διακείμενοι για την παράταση της κρατικής υποστήριξης στον Okypy καθώς αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που προκαλούνται λόγω της πανδημίας στην εφαρμογή του [αρχικού] σχεδίου που ετοίμασε ο οργανισμός”, δήλωσε.

“Ωστόσο, για να προχωρήσουμε με την παράταση της κρατικής υποστήριξης, πρέπει να οριστούν συγκεκριμένοι όροι, με χρονοδιαγράμματα, τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι εφαρμόζονται. Η κρατική υποστήριξη στον Okypy δεν μπορεί να συνεχιστεί αιωρημένα. Πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία”, πρόσθεσε. “Ο στόχος όλων των ενδιαφερομένων πρέπει να είναι η προστασία και η ενίσχυση του Gesy. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.”

Επισήμανε ότι για διάφορους νομικούς λόγους, η κρατική υποστήριξη σε αυτήν την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν άδεια από την ΕΕ και δεν έχει γίνει τέτοια αίτηση. “Η κρατική υποστήριξη στον Okypy μπορεί να παραταθεί, χωρίς την έγκριση της ΕΕ”, είπε.

Ο Δαμιανού είπε ότι τους επόμενους μήνες το υπουργείο θα υποβάλει σημαντικά νομοσχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση και έκανε έκκληση για την υποστήριξή τους στην έγκρισή τους.

Δόθηκε επίσης μια επισκόπηση των άλλων σχεδίων που έχει στο νου το υπουργείο για το σύστημα υγείας σε διάφορους τομείς όπως τα προγράμματα οριζόντιας και κατακόρυφης αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη, και ένα πρόγραμμα οριζόντιας αντιμετώπισης για τον αυτισμό σε παιδιά ηλικίας 18 έως 23 μηνών.

Στην ψυχική υγεία, θα υπάρξει ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα ολοκληρωθεί φέτος με την υποστήριξη του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Κύπρο και ένα εθνικό σχέδιο που επικεντρώνεται σε διατροφικές διαταραχές, θαλασσαιμίες, σπάνιες ασθένειες, σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, παθήσεις του αίματος και άλλα σχέδια που σχετίζονται με μεταμόσχευση νεφρού.

Ο υπουργός είπε ότι μέχρι το 2024, θα ετοιμαστούν περίπου 50 πρωτόκολλα και το 2025 άλλα 40.

“Όπως μπορείτε να δείτε, το υπουργείο Υγείας αντιμετωπίζει μια πληθώρα θεμάτων προς διαχείριση, κάθε ένα με τις δικές του ιδιαιτερότητες και προκλήσεις,” δήλωσε ο Δαμιανού. “Για να διορθωθούν οι παραμορφώσεις, απαιτείται η πλήρης και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.”

Ο πρόεδρος της επιτροπής υγείας, του Disy Ευθύμιος Διπλάρος, δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ότι οι βουλευτές συμφωνούσαν απολύτως με τον υπουργό σχετικά με την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και τη διόρθωση των παραμορφώσεων που έχουν εντοπιστεί.

Σχετικά με τον προϋπολογισμό του ΟΓΑ, είπε ότι υποβλήθηκαν περισσότερες από 40 ερωτήσεις από τους βουλευτές και ότι είχε ζητήσει από τον οργανισμό να υποβάλει τις απαντήσεις τους γραπτώς. Θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως συνεδρίαση της επιτροπής τη Δευτέρα για να λάβει τις απαντήσεις. Οι βουλευτές, είπε, κατανοούσαν το γεγονός ότι η πανδημία είχε επηρεάσει τα αρχικά σχέδια για το εθνικό σύστημα υγείας.

Αλλά τόνισε ότι χρειάζονται αυστηροί χρονοδιαγράμματα “ώστε να μην βρεθούμε ξανά εδώ σε δύο χρόνια ζητώντας μια άλλη παράταση και πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να πληρώσουν”.

Η βουλευτής του αντιπολίτευσης του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι η κόμμα θα υποστηρίξει τα σχέδια της κυβέρνησης για το ΓεΣΥ, εφόσον παρέχει “πανελλαδική και ισότιμη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας σε όλους τους δικαιούχους”.

Πηγή: CyprusMail

Δημήτρης Νικολάου