Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΙ Ο ΑΚΚΙΝΤΖΙ

Avatar photo

Published

on

Ακιντζί: Εμμένει στα περί «αχρείαστων πολέμων» – Το μήνυμά μου παρεξηγήθηκε
Παρεξηγήθηκαν οι αναφορές του σχετικά με την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία δήλωσε σήμερα ο Μουσταφά Ακιντζί, μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα πυρά που δέχθηκε ακόμη και από τον ίδιο το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει και στο ψευδοκράτος.
Σε παρερμηνεία των αναφορών του απέδωσε ο Μουσταφά Ακιντζί το θόρυβο που ξεσήκωσε σε κατεχόμενα και Τουρκία, η ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την τουρκική εισβολή στη βόρειο Συρία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτηση που έκανε το Σάββατο το βράδυ, ανέφερε ότι στην ούτω καλούμενη επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” της Τουρκίας στην Συρία δεν χύνεται νερό αλλά αίμα, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας προεξάρχοντος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και της τουρκοκυπριακής δεξιάς στα κατεχόμενα.

Μετά τον θόρυβο ο κ. Ακιντζί αρχικά μετέτρεψε τη δημοσίευση σε ιδιωτική, ενώ σήμερα έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις για το τι εννοούσε.

«Δεν εννοώ να αρχίσει ο διάλογος με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά ένας διάλογος μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας και να ξεκινήσουν οι διπλωματικές επαφές. Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Τουρκία. Το μήνυμα μου παρεξηγήθηκε λόγω της έντονης συναισθηματικής φόρτισης» είπε.

Πάντως η δεξιά στα κατεχόμενα συνεχίζει τις επιθέσεις στον Μουσταφά Ακιντζί, επιχειρώντας να αποκομίσει οφέλη ενόψει και των λεγόμενων προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Απριλίου. Ο ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, ισχυρίστηκε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έχει επηρεαστεί από περιθωριακές ομάδες, οι οποίες τάσσονται της Τουρκίας.

Ο Ερσίν Τατάρ συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα έκτακτη συνεδρίαση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένετο να συζητηθούν και ενδεχόμενοι τρόποι οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απομάκρυνση του Μουσταφά Ακιντζί από την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Avatar photo

Published

on

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε την Κυριακή στο Κάιρο την πρώτη διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι. Μεταξύ άλλων, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τη συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της ενέργειας καθώς και τις σχέσεις ΕΕ–Αιγύπτου.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο κ. Κόμπος σημείωσε ότι πρόκειται για την πρώτη διμερή επίσκεψη στο Κάιρο το 2026.

«Ευχαριστώ τον αγαπητό μου συνάδελφο, Δρ Μπαντρ Αμπντελάτι, Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία», έγραψε.

Όπως ανέφερε, τα βασικά σημεία των διμερών τους διαβουλεύσεων περιλάμβαναν τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών στρατηγικών σχέσεων και της συνεργασίας, τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ–Αιγύπτου.

Πρόσθεσε επίσης ότι συζήτησαν την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2026, τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις.

 

Continue Reading

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Στο τραπέζι κοινή συνάντηση με Ερχιουρμάν παρουσία Ολγκίν – «Οι εξελίξεις τρέχουν»

Avatar photo

Published

on

Στην Κύπρο πριν το τέλος του μήνα αναμένεται να έρθει η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι στην παρουσία της θα πρέπει να γίνει κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Απαντώντας σε δημοσιογράφος στο Επισκοπειό, όπου εκφώνησε τον επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Παντελή Κατελάρη, ο Πρόεδρος είπε ότι “η κ. Ολγκίν θα είναι στην Κύπρο πριν το τέλος Ιανουαρίου. Είμαστε σε επαφή μαζί της”.

Πρόσθεσε ότι πριν την κάθοδο της στην Κύπρο, η κ. Ολγκίν θα επισκεφτεί και κάποιες άλλες χώρες, ειδικά σε σχέση με την προεργασία που γίνεται “για να συγκληθεί μια άτυπη διευρυμένη διάσκεψη, όπως έχει συμφωνηθεί, στην οποία θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά”.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δεν παρατηρείται “καμία αδράνεια, τρέχουν οι εξελίξεις”, σημειώνοντας ότι θα ανακοινώσει η ίδια η κ. Ολγκίν το πρόγραμμά της και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

“Πριν το τέλος του μήνα θα είναι στην Κύπρο. Στο πλαίσιο της παρουσίας της θα πρέπει να γίνει και μία κοινή συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη”, υπογράμμισε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Θεσμοί και Διαφθορά | Παρασκευή 16/01 στις 8μμ

Avatar photo

Published

on

Με έντονες αντιπαραθέσεις και ευθείες πολιτικές αιχμές έκανε πρεμιέρα η νέα πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη Λευκωσία.

Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν ο Μιχάλης Παρασκευάς (υποψήφιος με το ΑΛΜΑ), ο Μάριος Χαννίδης (υποψήφιος με την ΕΔΕΚ) και ο Αντρέας Χρίστου (υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών), ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου στη Λευκωσία.
🔥 Θεσμοί & Διαφθορά: Η σύγκρουση στο προσκήνιο
Με αφορμή το επίμαχο βίντεο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, οι τρεις καλεσμένοι κλήθηκαν να τοποθετηθούν τόσο επί του συγκεκριμένου περιστατικού όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της διαφθοράς και της λειτουργίας των θεσμών. Οι τόνοι ανέβηκαν γρήγορα, με ευθείες αιχμές και χωρίς πολιτικές υπεκφυγές.
⚖️ Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο επίκεντρο
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση είχε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με τον Μάριο Χαννίδη να τον χαρακτηρίζει «εμμονικό και αυταρχικό» από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή. Ο Μιχάλης Παρασκευάς απάντησε πως αν η εφαρμογή του νόμου θεωρείται εμμονή, τότε τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι εύκολοι αλλά άδικοι.
🗳️ Πολιτικές σκοπιμότητες ή αβάσιμες κατηγορίες;
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο κ. Χαννίδης υποστήριξε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προετοίμαζε πολιτική κάθοδο, αξιοποιώντας τη θέση του για αυτοπροβολή. Ο κ. Παρασκευάς απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, μιλώντας για ανυπόστατη και πρωτοφανή θεωρία.
🌱 Η οπτική των Οικολόγων και οι θεσμικές λύσεις
Ο Αντρέας Χρίστου τόνισε ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει πρωταγωνιστήσει στη μάχη κατά της διαφθοράς, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο δεν είναι η διαρκής αναμόχλευση του θέματος αλλά η εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η Αρχή κατά της Διαφθοράς πρέπει να διαθέτει ανακριτικές αρμοδιότητες, χωρίς να υποκαθιστά την Αστυνομία.
Η πρεμιέρα του Ekloges2026 κατέδειξε ότι η προεκλογική περίοδος ξεκινά με υψηλές εντάσεις, καθαρές τοποθετήσεις και συγκρούσεις που αναμένεται να συνεχιστούν, με τη διαφθορά και τους θεσμούς να παραμένουν στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου.

📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος χωρίς φίλτρα, στον δρόμο προς τις κάλπες του Μαΐου

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia