«Η κυπριακή αντιπροσωπεία στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), συμβάλλει εποικοδομητικά, μέσα από την ενεργό δράση της, στην ανάδειξη του ρόλου της Ορθοδοξίας, αλλά και του κυπριακού προβλήματος σε κάθε ευκαιρία που της δίδεται στις διάφορες αποστολές και συνεδριάσεις της συνέλευσης στο εξωτερικό, αξιοποιώντας δεόντως τον ρόλο της ως ιδρυτικό μέλος».  Αυτό ανέφερε ο Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στην ΔΣΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε στο «Σπίτι του Πολίτη».

«H ΔΣΟ», σημείωσε ο κύριος Λεωνίδου, «συμπληρώνει το 2023, τριάντα (30) χρόνια ζωής, έχοντας επιτελέσει όλο αυτό το διάστημα που προηγήθηκε σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Κυρίως όμως πέτυχε να φέρει κοντά Ορθόδοξους κοινοβουλευτικούς παράγοντες από τρεις ηπείρους και 25 κοινοβούλια, με στόχο την ανάδειξη του ρόλου της Ορθοδοξίας. Σε αυτήν συμμετέχουν βουλευτές από τις βαλκανικές χώρες, την Ρωσία, την Υπερκαυκασία, την Μέση Ανατολή, την Αίγυπτο, το Σουδάν».

Ο επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπείας, ανέφερε επίσης ότι «το κύρος του θεσμού αναβαθμίζεται σταδιακά μέσα στη διεθνή κοινότητα , ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει σημαντικές δράσεις όπως η εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος».

«Η ΔΣΟ», πρόσθεσε, «έχει εκδώσει τόμο, σε τρεις γλώσσες με τις τριάντα επτά (37) Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο , από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κυπριακές.  Παρουσιάστηκε ήδη, σε ειδικές εκδηλώσεις σε Αθήνα, Φλωρεντία, Μιλάνο, Βενετία ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη».

Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει τον Μάρτιο και στην Κύπρο, η οποία θα φιλοξενήσει την εαρινή μικτή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της ΔΣΟ. Μια εξέλιξη που αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το νησί μας.

Γενικότερα η ΔΣΟ σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, εργάζεται για την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, ενώ ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που την απασχολούν είναι ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης, ποια θα είναι η μελλοντική ταυτότητα της και σε ποιες θεμελιακές αξίες πρέπει να στηρίζεται.

Η ΔΣΟ, αναδεικνύει με τις διάφορες παρεμβάσεις και δραστηριότητες της, την ανάγκη προστασίας των χριστιανικών μνημείων που υφίστανται καταστροφές, βεβηλώσεις, αλλοίωση του χαρακτήρα τους σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως στη Συρία, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κοσσυφοπέδιο και ασφαλώς στην κατεχόμενη Κύπρο. Η κυπριακή αντιπροσωπεία επιδιώκει μέσα από την δράση της , την ανάδειξη με  μεγαλύτερη ένταση των απαράδεκτων ενεργειών των Τουρκικών στρατευμάτων στις κατεχόμενες περιοχές, με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η επιτυχία των παρεμβάσεων της παρούσας σύνθεσης της Κυπριακής Αντιπροσωπείας και η σημασία της προσπάθειας που καταβάλλεται σε αυτόν το διεθνή θεσμό, αναγνωρίζονται πλήρως από την Πρόεδρο και την Διεύθυνση της Βουλής, οι οποίοι στηρίζουν και ενισχύουν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για αναβάθμιση της κυπριακής συμμετοχής.

Στην Δημοσιογραφική διάσκεψη παρέστησαν εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος και εκ μέρους της Βουλής η Γενική Διευθύντρια του Σώματος Τασούλα Ιερωνυμίδου και η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Μαρίνα Αδαμίδου  .

Vouli TV