Για τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού του υπουργείου του για το 2017.

Ο κ. Παμπορίδης απέδωσε την διασπάθιση χρήματος στο υφιστάμενο σύστημα υγείας και στη γραφειοκρατία που επικρατεί, η οποία, κατά τα λεγόμενα του, εκκολάπτει τη διαφθορά και δημιουργεί εστίες μόλυνσης.

Έκανε επίσης λόγο για τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο τομέα των φαρμάκων, τα οποία προσφέρονται από τα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε, οι γιατροί συνταγογραφούν περισσότερα φάρμακα αφού «δεν βγαίνουν από τη τσέπη τους».

Τόνισε, παράλληλα, ότι στόχος του υπουργείου είναι ο τερματισμός τέτοιων φαινομένων, με την εφαρμογή της αυτονόμησης των νοσοκομείων και του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Φωνές για τον προϋπολογισμό
Ελαφρώς αυξημένος κατά 2,2% είναι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας για το 2017. Συγκεκριμένα, οι συνολικές προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το 2017 ανέρχονται σε €555.2 εκατ., σε σύγκριση με €543 το 2016, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης των €12.2 εκατ.

Αξιοσημείωτο, είναι ωστόσο, το γεγονός ότι από τα €12.2 εκατ., τα €10.4 εκατ. αφορούν στην αύξηση του κρατικού μισθολογίου για το 2017. Πιο συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός για τους μισθούς των κρατικών υπαλλήλων ανέρχεται στα €215.794.162, έναντι €205.397.706 που δαπανήθηκαν για το 2016. Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση βουλευτών, οι οποίοι κατηγόρησαν το υπουργείο ότι ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες και τα μεγάλα προβλήματα της δημόσιας υγείας, τα οποία ταλανίζουν τους ασθενείς. Μεταξύ άλλων, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει μείωση στην κατηγορία της αγοράς αναλωσίμων, προμηθειών και εξοπλισμού, καθώς προβλέπεται κονδύλι €36.730.020 έναντι €36.830.288 το 2017, καθώς επίσης και μείωση στο κομμάτι της2 ανέγερσης και επέκτασης κτιρίων και νοσοκομείων (€10.275.000 έναντι €11.731.000 το 2016). Σταθερά ή και ελαφρώς αυξημένα είναι τα κονδύλια για κατηγορίες όπως φάρμακα, επιδοτούμενοι ασθενείς του εξωτερικού, υπερωρίες υπαλλήλων στα νοσηλευτήρια, χορηγίες, λειτουργικά έξοδα κ.α.

Δέσμη μέτρων για τα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Παμπορίδης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών, το υπουργείο θα ολοκληρώσει την ετοιμασία δέσμης μέτρων, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του κύματος φυγής γιατρών από το δημόσιο.
Στόχος των μέτρων αυτών, σημείωσε ο υπουργός, είναι να εφαρμοστούν πολιτικές που θα αποτελέσουν ένα ενδιάμεσο σταθμό πριν την πλήρη μεταρρύθμιση του τομέα.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο τομέα της Υγείας το συντομότερο δυνατόν. Στο μεσοδιάστημα, πρόσθεσε, εγκύπτουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας, μέχρι να αποδώσουν καρπούς τα μεταρρυθμιστικά μέτρα.

Αναλύοντας τους στόχους του υπουργείου, ανέφερε ότι προωθείται η πρωτοβάθμια περίθαλψη σε τοπικά κέντρα υγείας. Όπως είπε, πρέπει να αποτραπεί η ροή προς τα γενικά νοσοκομεία καθώς αυτό από μόνο του επιφέρει μεγάλο κόστος.

Τόνισε παράλληλα, ότι στις προτεραιότητες του είναι η αναβάθμιση του νοσοκομείου Αθαλάσσας και του κρατικού χημείου του κράτους, προσθέτοντας πως αν η υλοποίηση του αναπτυξιακού προϋπολογισμού στον τομέα της Υγείας συνεχίσει να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα τότε θα εισηγηθεί την μεταφορά κονδυλίου στις δύο αυτές προτεραιότητες. Αν όχι, τότε θα καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

πηγή inbusinessnews.com/

Vouli TV