Την αποφασιστικότητα τους για να προχωρήσουν σε πρόταση νόμου για το “ποθεν έσχες”εξέφρασαν όλα τα μέλη της επιτροπής Θεσμών κατα τη σημερινή συνεδρία σατη βουλή.Επισήμαναν ότι η συζήτηση και η προσπάθειας κατάληξης σε πρόταση νόμου θα συνεχιστεί παρά τις αναφορές για επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο θα πρνοεί τη δημιουργία “Υπηρεσίας Εθνικής Ακεραιότητας”
Οι βουλευτές συμφώνησαν ότι η δημιουργία της υπηρεσίας αυτής δεν θα αποδώσει ουσιαστικές απαντήσεις στις ανησυχίες των πολιτών για τη διαφθορά και δεν θα είναι ικανή να διασκεδάσει τις ανησυχίες για τη διαφθορά στην πολιτική
Ποχωρούν Ανεξαρτήτως προθέσεων της Κυβέρνησης
Συμφώνησαν ότι η πρόταση τους θα προχωρήσει ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης και προσδιόρισαν τις βασικές προτεραιότητες της προσπάθειας τους
Εθεσαν στο επίκεντρο τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό,στην αναγκαότητα ελέγχου των δηλώσεων Πόθεν Έσχες που θα υποβάλλουν τα πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα οι βουλευτές.
Λέχθηκε ξεκάθαρα ότι αυτοί που θα ελέγχουν τις δηλώσεις των βουλευτών δεν μπορεί να είναι βουλευτές.Τέθηκαν απόψεις για ειδικούς και εμεπιρογνώμονες οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα του οργάνου που θα διενεργεί τον έλεγχο.
Έλεγχος για την πηγή του πλουτισμού
Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής θεσμών ο έλεγχος θα πρέπει να φθάνει στην “πηγή του πλουτισμού” ( source of wealth) ΄με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ενδεχόμενο αγοράς ενός ακινήτου από βουλευτή , στο όνομα του γονέα του και στη συνέχεια την παραχώρηση του ως κληρονομιά από γονέα σε παιδί.
Οι βουλευτές επικεντρώθηκαν και σε περιπτώσεις δήλωσης μετοχών εκ μέρους βουλευτών και συγγενικών τους προσώπων . Η αναφορά ότι κάποιος κατέχει αριθμό μετοχών δεν θα είναι αρκετή καθώς θα πρέπει να διευκρινίζονται τα περιουσιακά στοιχεία και οι καταθέσεις της εταιρείας αυτής ώστε να διαφαίνεται η πραγματική αξία των μετοχών αυτών . πχ έαν κάποιος κατέχει 100 μετοχές από τις 1000 μίας εταιρείας και η εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια ακινήτου αξίας 10 000 000 ευρώ ,αυτό θα πρέπει να καταγράφεται στο Πόθεν ΄Εσχες και να ελέγχεται από το αρμόδιο όργανο.
Οι βουλευτές θα ρυθμίσουν και την επόμενη διαδικασία υποβολής του Πόθεν Εσχες η οποία είναι ορισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου.Επειδή κατά πάσα πιθανότητα,μέχρι τότε , η νέα νομοθεσία δεν θα τεθεί σε ισχύ , θα προσθέσουν μεταβατική διάταξη η οποία θα προνοεί επανακατάθεση του πόθεν έσχες του 2021 με βάση τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας όταν αυτή τεθεί σε ισχύ.
Επόμενο βήμα της επιτροπής θεσμών η πρόσκληση του ΣΕΛΚ και άλλων τεχνοκρατών οι οποίοι θα κληθούν να ενισχύσουν την προσπάθεια για αποτελεσματική νομοθεσία με τις γνώσεις αλλά και τις εμεπειρίες τους στις διαδικασίες αυτές.
Comments are closed for this post.