Τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι για την επιτροπή μεταφορών η οποία καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για την εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη συνεδρία της επιτροπής και την ενημέρωση των βουλευτών ότι στις 25 Οκτωβρίου τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα ωστόσο ακόμα δεν έχει κατατεθεί το τελικό νομοσχέδιο που θα διέπει την λειτουργία και εφαρμογή του συστήματος
Εντονη ήταν η αντίδραση των μελών της επιτροπής όταν διαπίστωσαν ότι στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι ότι το κράτος έχει υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία εγκατάστασης του συστήματος χωρίς να προηγηθεί η νομοθέτηση της λειτουργίας του.
Διερωτήθηκαν τι θα συμβεί και ποιος θα πληρώσει το κόστος που θα προκύψει εάν η βουλή για οποιοδήποτε λόγο απορρίψει το νομοσχέδιο.
Σε τέτοια περίπτωση το σύστημα θα έχει εγκατασταθεί και η εταιρεία θα πρέπει να πληρωθεί χωρίς όμως να είναι σε θέση να λειτουργήσει το σύστημα .
Ο Πρόεδρος της επιτροπής Μαρίνος Μουσιούτας κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν τα νομοσχέδια που αφορούν το σύστημα φωτοεπισήμανσης εντός των επόμενων τριών ημερών και όρισε συνεδρία για κατάρθρο συζήτηση την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 θα πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα του κράτους ώστε να ισχύει και να επιτε΄πει την χρήση του συστήματος από τις 25 του ίδιου μήνα
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία η δοκιμαστική περίοδος που αρχίζει στις 25 Οκτωβρίου θα έχει διάρκεια τριών μηνών.
Αυτούς τους τρεις μήνες η αστυνομία θα ενημερώνει τους οδηγούς που έχουν προβεί σε παραβάσεις χωρίς να τους επιβάλλει πρόστιμο.
Οι οδηγοί θα  γνωρίζουν που είναι οι κάμερες α φωτογραφίζονται οδηγός και συνοδηγός
Φιλοσοφία της εφαρμογής του συστήματος; είναι ότι οι οδηγοί θα γνωρίζουν που έχουν στηθεί οι 90 σταθερές κάμερες του συστήματος ενώ άλλες 20 θα είναι κινητές.
Το σύστημα θα καταγράφει εικόνες από οχήματα που παραβιάζουν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας και παράλληλα θα φωτογραφίζει τον οδηγό και το συνοδηγό.Τα πρόστιμα θα αποστέλλονται χωρίς φωτογραφία στον ιδιοκτήτη του οχήματος ο οποίος θα μπορεί να ελέγξει ποιος οδηγούσε το αυτοκίνητο του την ώρα που καταγγέλθηκε.Το πρόσωπο του συνοδηγού θα είναι καλυμμένο.
Το σύστημα θα είναι συνδεδεμένο με τα φανάρια τροχαίας και θα ενεργοποιείται όταν παραβιάζεται το κόκκινο.Δεν θα καταγράφει εικόνες χωρίς να προκύψει παραβίαση . Θα εγκατασταθεί κυρίως σε διασταυρώσεις υψηλού κινδύνου.
Στα νομοσχέδια που θα το διέπουν έχουν προστεθεί πρόνοιες για την επίδοση προστίμων όταν αυτά δεν καταβάλλονται έγκαιρα από τους παραβάτες και πρόνοιες που αφορούν τη διαδικασία και τη συνεργασία με την εταιρεία που θα εγκαταστήσει και θα υποστηρίζει το σύστημα.
Τροχαία και Τμήμα Οδικών Μεταφορών εκτιμούν ότι η εφαρμογή του συστήματος θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τροχαίων συγκρούσεων . Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρεί η αστυνομία το σύστημα που εφαρμόστηκε το 2006 είχε μειώσει κατά 53%  τις συγκρούσεις στις διασταυρώσεις όπου εγκαταστάθηκε
Vouli TV