Connect with us

Προεδρικές Εκλογές 2023

Έφτασε ο καιρός για την Πρώτη Γυναίκα ΠτΔ;

Avatar photo

Published

on

Κανένας από τους υφιστάμενους υποψηφίους δεν φαίνεται, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, ικανός να νικήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Οι λόγοι για αυτό είναι οι εξής. Μέσα στους πολίτες υπάρχουν τρία κυρίαρχα ρεύματα που ο συνδυασμός τους ωθεί τους πολίτες προς την επιλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Το πρώτο ρεύμα είναι ο αντί-ακελισμός που αποτελεί προϊόν της διαχρονικής αντικομουνιστικής προπαγάνδας του ΔΗΣΥ και που διογκώθηκε από τις αποτυχίες της διακυβέρνησης Χριστόφια, τη «νενέκικη» πολιτική του Άντρου Κυπριανού και την αδυναμία των στελεχών του ΑΚΕΛ να προτείνουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

Το δεύτερο ρεύμα είναι ο αντί-αβερωφισμός που έχει να κάνει με την έντονα αρνητική εικόνα που οι πολίτες έχουν σχηματίσει για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στη μικρή Κύπρο όπως λέει και μία παροιμία «είναι καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά να σου βγει το όνομα».

Το τρίτο ρεύμα που καταγράφεται στις πλείστες ποιοτικές δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια είναι η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων στα μάτια των πολιτών λόγω της διαφθοράς και της διαπλοκής.  Ο συνδυασμός όλων των πιο πάνω έχει γεννήσει το φαινόμενο Χριστοδουλίδη.

Ενός υποψηφίου που ξεπερνάει σε ποσοστά τους δύο κυριότερους αντιπάλους του στο πρώτο γύρο και τους κερδίζει με άνεση στο δεύτερο. Ο Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει τις προτιμήσεις μεγάλου ποσοστού των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ (λόγω του έντονου αντί-αβερωφισμού), την πλειονότητα των ψηφοφόρων του υπό αποσύνθεση ενδιάμεσου χώρου, του 15% των ψηφοφόρων που επέλεξαν τα ανενεργά σήμερα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα και τέλος σημαντικό μέρος εκείνων που επέλεξαν για λόγους αντισυστημικής διαμαρτυρίας την αποχή στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου ακόμα και αν περάσει στο δεύτερο γύρο χάνει με όποιο αντίπαλο και αν έχει απέναντι του και ειδικότερα τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο λόγος είναι το αντί-αβερωφικό ρεύμα που εμποδίζει τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ να στηρίξουν τον επίσημο υποψήφιο του ΔΗΣΥ στο δεύτερο γύρο. Αντίστοιχα και ο Μαυρογιάννης χάνει αν έχει απέναντι του τον Ν. Χριστοδουλίδη στο δεύτερο γύρο. Ο λόγος εδώ είναι ο αντι-ακελισμός που θα εμποδίσει τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να ψηφίσουν τον Μαυρογιάννη τον οποίο θεωρούν άνθρωπο του ΑΚΕΛ.

Μια ήττα των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη αναμένεται να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στον ΔΗΣΥ και θα σημάνει πιθανότατα το πολιτικό τέλος του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ανάλογες ή και χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για το ΑΚΕΛ που θα μετατραπεί από κόμμα εξουσίας σε κόμμα ουραγό των εξελίξεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να κλονιστεί και η καρέκλα του Στέφανου Στεφάνου.

Μπροστά στο εκλογικό και πολιτικό αδιέξοδο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, τον οποίο χαρακτηρίζει η ικανότητα να σκέφτεται έξω από το κουτί,  άρχισε ήδη να εξετάζει σοβαρά εναλλακτικές λύσεις και ειδικότερα το ενδεχόμενο να αποχωρήσει παραχωρώντας τη θέση του υποψηφίου σε στέλεχος του ΔΗΣΥ με ευρύτερη αποδοχή ώστε και στον δεύτερο γύρο να περάσει και τις ψήφους ΑΚΕΛ και του Μαυρογιάννη να προσελκύσει. Ήδη η Kappa Research προχώρησε σε σχετικές δημοσκοπήσεις ενώ έχει βολιδοσκοπηθεί και συγκεκριμένη πολιτική προσωπικότητα.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι από τα άτομα που δημοσκοπήθηκαν δύο είναι εκείνα που μπορούν να κερδίσουν τις αριστερές και όχι μόνο ψήφους στο δεύτερο γύρο και να νικήσουν τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ο ένας εκ των δύο είναι ο νυν υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας Χρίστος Στυλιανίδης, πρώην στέλεχος του ΔΗΣΥ, με κεντροαριστερή προέλευση, σημαντικές ευρωπαϊκές εμπειρίες και επιτυχίες ως Επίτροπος της ΕΕ καθώς και ομοσπονδιακές απόψεις στο Κυπριακό.

Η δεύτερη είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου μία νέα, έντιμη και ικανή πολιτικός με μετριοπαθείς απόψεις που χαίρει της εκτίμησης πολλών Κυπρίων. Και οι δύο είναι ήδη αναγνωρίσιμοι και είναι ικανοί εάν αναλάβουν τη σκυτάλη εντός του Φθινοπώρου να έχουν σοβαρές προοπτικές νίκης.

Του Π. Κυρατζή

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έτοιμος να ξεκινήσει την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησής δηλώνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Avatar photo

Published

on

«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», δήλωσε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλαμβάνοντας ότι «θα κυβερνήσουμε για όλους τους συμπολίτες μας, για όλους τους συμπατριώτες μας, για όλους τους Κύπριους». 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ο οποίος μιλούσε το βράδυ της Παρασκευής ενώπιον υποστηρικτών του στο εκλογικό επιτελείο Πάφου, ανέφερε επίσης ότι η παράδοσή μας είναι κάτι που πρέπει να αναδείξουμε και να αξιοποιήσουμε περισσότερο, γιατί είμαστε περήφανοι για την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Ευχαριστώντας όλους όσοι παρευρέθηκαν και συνέβαλαν στην εκλογή του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι τεράστια η χαρά και η συγκίνησή του που βρίσκεται στην Πάφο και στη Γεροσκήπου.

«Αν ξεχάσεις από πού ξεκίνησες σίγουρα δεν μπορείς να έχεις πορεία για το μέλλον. Και η Γεροσκήπου είναι πάντα στο μυαλό μου», επανέλαβε, όπως είχε πει και την ημέρα των εκλογών.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι εκεί βρίσκεται και το σπίτι που μεγάλωσε, που γεννήθηκε, «εδώ πιο κάτω είναι θαμμένοι οι γονείς μου. Είμαι σίγουρος ότι μας βλέπουν από ψηλά».

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος είπε ότι οι εκλογές τέλειωσαν και ο κυπριακός λαός μίλησε. «Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι «θα κυβερνήσουμε για όλους τους συμπολίτες μας, για όλους τους συμπατριώτες μας, για όλους τους Κύπριους. Για αυτούς που μας ψήφισαν και γι’ αυτούς που έκαναν άλλες επιλογές, που είναι απόλυτα σεβαστές».

Τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να δικαιώσει όσους τον ψήφισαν για την επιλογή τους. «Ξέρω ότι πολλοί από εσάς με τιμήσατε με την ψήφο σας κάνοντας τη δική σας υπέρβαση κι αυτή η υπέρβαση για μένα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας, να σας κάνω να νιώσετε ότι σωστά κάνατε την υπέρβασή σας, να σας κάνω να νιώσετε περήφανοι για αυτό που κάνατε στις εκλογές».

Σημείωσε ότι η πραγματική προσπάθεια ξεκινά την πρώτη Μαρτίου. Ανέφερε ότι ο διάλογος με τον κόσμο ήταν ό,τι πιο σωστό είχε κάνει σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. «Με βοηθήσατε να αντιληφθώ, να μάθω τα προβλήματα, τις ανησυχίες, τις προσδοκίες του κυπριακού λαού μέσα από τη διακυβέρνηση του τόπου».

Υπογράμμισε ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχτισε το πρόγραμμά του, και «είμαστε πανέτοιμοι από την πρώτη Μαρτίου να αρχίσουμε να το υλοποιούμε και εκεί θα κριθούμε», ανέφερε, τονίζοντας ότι «αναμένω εσείς να είστε οι πιο αυστηροί κριτές στη δική μου διακυβέρνηση και έχετε κάθε δικαίωμα να είστε οι πιο αυστηροί κριτές».

Ο νέος Πρόεδρος είπε ότι εργαζόμαστε συλλογικά, μέσα από μια προσπάθεια που δεν αποκλείει κανένα, γιατί τα προβλήματα που έχουμε δεν έχουν ούτε κομματικό χαρακτήρα. «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα πετύχουμε», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η επαφή δεν ολοκληρώνεται με την αποψινή εκδήλωση, αλλά θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης, «ως κάτι ωφέλιμο και για ‘μας αλλά και για την κοινωνία».

Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η παράδοσή μας είναι κάτι που πρέπει να αναδείξουμε περισσότερο, πρέπει να αξιοποιήσουμε περισσότερο. «Είμαστε περήφανοι για την παράδοσή μας και τον πολιτισμό μας και είναι μεγάλη τιμή για εμένα που είστε απόψε εδώ», είπε.

Τον κ. Χριστοδουλίδη υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό υποστηρικτές του ενώ ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με την Άντρη Καραντώνη.

Πηγή : ΡΙΚ/ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τιμητικές διακρίσεις στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σειρά συναντήσεων λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της θητείας του

Avatar photo

Published

on

Οπως αναφέρει γραπτή δήλωση του Διευθυντή Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ανδρέας Ιωσήφ, “τιμητικές διακρίσεις για τη σημαντική συνεισφορά του στην πατρίδα και πολλές ευχαριστίες για το έργο που επιτέλεσε στη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του θα απονεμηθούν αυτή την εβδομάδα” στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από το ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, στις 12:30 μετά το μεσημέρι η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ παραθέτει γεύμα προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στη διάρκεια του οποίου θα τον τιμήσει και  θα τον ευχαριστήσει για την παραγωγική συνεργασία που είχαν κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησης του.

Την Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου, στις 12:30 μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια γεύματος θα τιμηθεί για τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να αναφερθεί στην καθοριστικής σημασίας συνεισφορά των εργοδοτικών οργανώσεων, αλλά και των άλλων κοινωνικών εταίρων στην οικονομική διάσωση της χώρας το 2013, στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας  του κορωνοϊού, αλλά και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στις 12:00 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών κας. Τζούλι Φίσιερ.

Επισημαίνεται ότι η “διμερής συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, επί ημερών διακυβέρνησης Αναστασιάδη, απέκτησε μία ιδιαίτερη και συνεχώς ενισχυόμενη δυναμική, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στο υψηλότερο της σημείο που βρέθηκε ποτέ”. Παράλληλα, οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από δεσμούς στρατηγικού χαρακτήρα, τόσο σε διμερές όσο και πολυμερές επίπεδο, με τις δύο χώρες να συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Την Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, στις 9:30 το πρωί, θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακολούθως στις 12:00 το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με την οργάνωση των Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων η οποία, επίσης, θα τον τιμήσει. Τονίζεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της προεδρίας του επέδειξε ζωηρό και συνεχές ενδιαφέρον για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

Την Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, στις 11:30 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με το Παγκόσμιο Προξενικό Σώμα (FICAC), το οποίο θα τον τιμήσει με τον Χρυσό Αστέρα.

Θα ακολουθήσει στις 12:30 μετά το μεσημέρι γεύμα προς τιμή των Πρέσβεων που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο. Το γεύμα παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της θητείας του.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ευχαριστήσει τους Πρέσβεις, τόσο για τη μεταξύ τους συνεργασία αυτά τα δέκα χρόνια όσο και για τη συμβολή τους στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Στο μυαλό μου έχουν κλειδώσει αρκετά ονόματα για το Υπουργικό”, λέει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Avatar photo

Published

on

«Στο μυαλό μου έχουν κλειδώσει αρκετά ονόματα», ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να αναφέρει αν έχει καταλήξει σε ονόματα για το Υπουργικό του Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψής του στο εκλογικό επιτελείο Λεμεσού, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε συγκεκριμένα «στο μυαλό μου έχουν κλειδώσει αρκετά ονόματα, στη δημοσιότητα θα δοθούν όταν πρέπει».

Πρόσθεσε ότι συνεχίζει τις επαφές τόσο με τα κόμματα που τον στήριξαν, όσο και όσα δεν τον στήριξαν και υπέδειξε ότι αυτές οι επαφές «είναι ουσιαστικής σημασίας και σέβομαι απόλυτα τις προσεγγίσεις τους».

«Την ίδια στιγμή υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας οι οποίοι είναι ανέντακτοι, που εδώ και χρόνια επέλεξαν να μην συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Κι αυτοί θα μετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «το βασικό ζητούμενο για όλους αυτούς που θα συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να πιστεύουν πραγματικά στο δικό μας προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν εκείνο που μας ανέδειξε στην εξουσία».

Σε ερώτηση κατά πόσο η Λεμεσός θα συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα, ανέφερε ότι «όπως σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, αλλά και στις κατεχόμενες μας περιοχές, υπάρχουν άτομα που μπορούν επάξια να συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέσα σε αυτό το πλαίσιο φυσικά δεν μπορεί να λείπει η Λεμεσός».

Εξάλλου σε χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωθέντες έξω από το εκλογικό επιτελείο, είπε πως «οι εκλογές έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και θέλω αυτό το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο προς πάσα κατεύθυνση».

«Για μένα το πιο μεγάλο στοίχημα είναι να υλοποιήσουμε όλα αυτά που υποσχεθήκαμε στον κυπριακό λαό, γιατί μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος μας είναι που θα κριθούμε από τον κυπριακό λαό», είπε και επανέλαβε τη θέση ότι υπάρχουν μπροστά μας «σοβαρότατες προκλήσεις, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, που δεν έχουν ούτε ιδεολογικό χαρακτήρα ούτε κομματική προέλευση».

Είναι γι αυτό, συνέχισε, που ανέλαβα αυτήν την πρωτοβουλία να συναντηθώ με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έτσι ώστε μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, η οποία θα αποτυπωθεί μέσα από το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας κοινωνικής αποδοχής, να εργαστούμε όλοι μαζί για να πετύχουμε να ανταποκριθούμε στην κοινωνία, γιατί το βασικό ζητούμενο αυτής της προσπάθειας είναι να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που η κοινωνία απαιτεί από εμάς.

«Ο πραγματικός αγώνας, η πραγματική προσπάθεια ξεκινά την 1η Μαρτίου», ανέφερε επίσης ο νεοεκλεγείς ΠτΔ και διαβεβαίωσε ότι ο διάλογος που ξεκίνησε κατά την προεκλογική περίοδο με τους πολίτες, θα συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του «γιατί όσοι συμμετέχουν στην πολιτική ζωή του τόπου και είναι μακριά από την κοινωνία, είναι μακριά από την πραγματικότητα».

Ευχαρίστησε, τέλος, όλες και όλους για τη συμβολή τους στον προεκλογικό αγώνα και τόνισε πως «εμείς είμαστε εδώ για να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που αναμένει από εμάς η κοινωνία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-25 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia