ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρικλοποδιά Μισέλ στη Φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν
«Τρικλοποδιά» επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο «φαβορί» για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αν και η παγωμένη έως και ανύπαρκτη σχέση τους είναι γνωστή τοις πάσι, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν από το σχέδιο του Σαρλ Μισέλ να αποκλείσει τη Φον ντερ Λάιεν από το άτυπο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, την ερχόμενη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθούν –ανάμεσα σε άλλα– και τα πρόσωπα που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων την επόμενη πενταετία.
Ο Μισέλ είχε μάλιστα εξαρχής ορίσει την πρώτη συνάντηση των «27», μετά τις ευρωεκλογές, ως «άτυπο δείπνο» των ηγετών, αντί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς η πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί μέλος του, επομένως, δεν θα μπορούσε να μην προσκληθεί. Στη διάρκεια επικοινωνιών –που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους «27»– ο Σαρλ Μισέλ πρότεινε τον αποκλεισμό της Φον ντερ Λάιεν από τη συνάντηση στις 17 Ιουνίου, επιβεβαιώνουν στην «Κ» ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, πάντως, ανέφερε ότι αναμένει σχετική πρόσκληση. «Αντιλαμβανόμαστε πως πρόκειται για άτυπο δείπνο των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του οποίου η πρόεδρος της Κομισιόν αποτελεί μέλος, επομένως αναμένουμε ότι η ίδια θα είναι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.
Είχε προηγηθεί «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» από τον Μισέλ –λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές– όταν κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς την πρόεδρο της Κομισιόν για πολιτικοποίηση του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας μέσω συνέντευξής του ότι η Κομισιόν πρέπει να είναι «αμερόληπτη».
Στη συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων (Coreper) την Τρίτη το απόγευμα, ωστόσο, οι 26 πρέσβεις –πλην του Ούγγρου, που για κάποιο διάστημα δεν ήταν παρών– τάχθηκαν κατά της πρότασης του Μισέλ. «Το δείπνο άλλωστε δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα του επόμενου θεσμικού κύκλου, καθώς θα αναλυθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, αλλά και η στρατηγική ατζέντα για τα επόμενα πέντε χρόνια», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης σχετικά με το σκεπτικό των 26 ομολόγων του.
Γι’ αυτό αντιπρότειναν να προσκληθεί η πρόεδρος της Κομισιόν να μετάσχει στη συζήτηση, αλλά να αποχωρήσει όταν θα συζητηθεί η υποψηφιότητά της. Αρκετοί πρέσβεις τάχθηκαν υπέρ της παρουσίας και της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, που θα είναι εκ νέου υποψήφια (αν και η έγκριση αφορά το Κοινοβούλιο), με το σκεπτικό ότι θα πρέπει να δοθεί παράλληλα το μήνυμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής της Φον ντερ Λάιεν κατά την πρώτη ολομέλεια του νέου Ευρωκοινοβουλίου (16-19 Ιουλίου).
Σχεδόν βέβαιο θεωρούν αρκετοί Ευρωπαίοι διπλωμάτες ότι τη Δευτέρα θα «κλειδώσει» η προεδρία της Κομισιόν για τον «νικητή» των εκλογών και το όνομα της Φον ντερ Λάιεν. Με τη στήριξη 13 πρωθυπουργών, που ανήκουν στο ΕΛΚ, του Βερολίνου και όπως φαίνεται και του Παρισιού, που δεν φέρνει αντιρρήσεις, εξασφαλίζεται για εκείνη η ειδική πλειοψηφία των 15 από τα 27 κράτη-μέλη. «Οι Μητσοτάκης και Τουσκ θα έχουν εύκολη δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του ΕΛΚ για τους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας και Πολωνίας και διαπραγματευτές εκ μέρους του κόμματος.
Υποψήφιος ο Κόστα
Στο δείπνο θα αποφασιστεί επί της αρχής, εξάλλου, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα έχει πλέον σοσιαλιστή πρόεδρο με προτεινόμενο τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα –που επιθυμούν οι αντίστοιχοι διαπραγματευτές, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς–, ενώ τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας φαίνεται ότι θα λάβουν οι Φιλελεύθεροι, που «ποντάρουν» στην Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές. Οι επίσημες ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν, πάντως, στο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μηνός.
Πηγή: Kathimerini
LIVE
65η Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ 2026, Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00
Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) πραγματοποιεί την 65η Ετήσια Γενική Συνέλευση, την Τρίτη 28 Απριλίου, 12:00, στις 12:00 το μεσημέρι.στο The Landmark Nicosia.
Η συνέλευση αποτελεί κορυφαίο θεσμό για τον κυπριακό επιχειρηματικό κόσμο, προσφέροντας πλαίσιο διαλόγου για την οικονομία, τις προκλήσεις των επιχειρήσεων και τις στρατηγικές ανάπτυξης. Αναμένονται τοποθετήσεις εκπροσώπων της πολιτείας και φορέων, με έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη, την καινοτομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Η ΟΕΒ συνεχίζει να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ενδυνάμωση της κυπριακής οικονομίας και του ιδιωτικού τομέα.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το VOULI TV και CityChannel.live.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ», Παρασκευή 24/04 στις 5μμ
Η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται μέσα από το δυναμικό format debate του Vouli.TV, The Duel, αναδεικνύοντας τα ζητήματα που απασχολούν άμεσα την κοινωνία.
Στο νέο επεισόδιο, φιλοξενούνται:
▪️ Αντωνία Φράγκου, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΔΗΚΟ
▪️ Ανδρούλλα Καμιναρά, υποψήφια Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΛΜΑ
Οι δύο υποψήφιες διασταυρώνουν επιχειρήματα σε πέντε βασικές θεματικές ενότητες που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών:
🔹 Κοινωνική Δικαιοσύνη – Άμεσα εφαρμόσιμες πολιτικές και όχι θεωρητικές προσεγγίσεις
🔹 Ενέργεια & ΑΠΕ – Προκλήσεις και ευθύνες για τη μη πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
🔹 Στεγαστικό – Μέτρα για την αντιμετώπιση της αύξησης των ενοικίων και της δυσκολίας πρόσβασης σε κατοικία
🔹 Διαφθορά – Συγκεκριμένες προτάσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση και ενίσχυση της λογοδοσίας
🔹 Νέοι & Μέλλον – Πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα στους νέους να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στην Κύπρο
Με αυστηρό χρόνο, σαφείς κανόνες και εστίαση στην ουσία, το The Duel προωθεί έναν άμεσο και ουσιαστικό δημόσιο διάλογο.
⚔️ DUEL: ΔΗΚΟ vs ΑΛΜΑ
📺 Η εκπομπή προβάλλεται στο Vouli.TV.
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE
THE DUEL «ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ», Πέμπτη 23/04 στις 5μμ
Η οικονομία δεν είναι αριθμοί. Είναι η καθημερινότητά μας.
Στο νέο επεισόδιο του The Duel, η πολιτική σύγκρουση περνά στο πιο κρίσιμο πεδίο:
ακρίβεια, μισθοί, φορολογία, εκποιήσεις και το μέλλον των νέων.
Στο στούντιο:
▪️ Μάριος Ηλία, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ
▪️ Χάρης Πολυκάρπου, υποψήφιος Βουλευτής Λευκωσίας με το ΑΚΕΛ
Πέντε θεματικές.
Καθαρές ερωτήσεις.
Χωρίς υπεκφυγές.
👉 Η οικονομία πάει καλά ή όχι;
👉 Γιατί ο μισθός δεν φτάνει;
👉 Ποιος πληρώνει την ακρίβεια;
👉 Εκποιήσεις: τράπεζες ή κοινωνία;
👉 Υπάρχει μέλλον για τους νέους στην Κύπρο;
Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις.
Μία πραγματικότητα που πιέζει.
⚔️ DUEL: ΑΚΕΛ vs ΔΗΣΥ
📺 Δείτε το στο Vouli.TV και ζήστε την πολιτική αντιπαράθεση όπως πρέπει να είναι: άμεση, ουσιαστική και χωρίς «ναι μεν αλλά».
-
Off the Record3 weeks agoΛάσπη στον πολιτικό ανεμιστήρα – και όποιον πάρει ο άνεμος
-
Off the Record4 weeks agoΝικητής των Δημοσκοπήσεων ο Χριστοδουλίδης
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Τα καυτά θέματα της επικαιρότητας | Παρασκευή 20/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20261 month agoΕΚΛΟΓΕΣ 2026 ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ 2026 – Η μάχη της έδρας | Τρίτη 24/03 στις 7μμ
-
EKLOGES20263 weeks agoEKLOGES2026 – Αμμόχωστος 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 06/04 στις 7μμ
-
EKLOGES20264 weeks agoEKLOGES2026 – Λάρνακα 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 30/03 στις 7μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE4 weeks agoTHE DUEL «ΑΛΜΑ VS ΑΚΕΛ», Τρίτη 31/03 στις 5μμ
-
THE DUEL - VouliTV LIVE DEBATE1 month agoTHE DUEL «Κίνημα Οικολόγων VS Volt», Παρασκευή 20/03 στις 5μμ
-
EKLOGES20261 month agoEKLOGES2026 – Λευκωσία 2026 – Η μάχη της έδρας | Δευτέρα 23/03 στις 7μμ
-
voulitv2 weeks agoEKLOGES2026 – Λεμεσός 2026 – Η μάχη της έδρας | Πέμπτη 16/04 στις 7μμ

