Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου σε σχέση με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή, λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η απόφαση για παύση η όχι του Γενικού Ελεγκτή αναμένεται να δοθεί από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Αντώνη Λιάτσο, ενώ δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εκτός από την ανάγνωση της απόφασης.

LIVE:

– Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αντώνης Λιάτσος διαβάζει τα γεγονότα της υπόθεσης. Όπως αναφέρει το βασικό και καθοριστικό μαρτυρικό υλικό είναι κοινό.

– Η απόφαση, όπως αναφέρεται είναι ομόφωνη και καλύπτει 209 σελίδες.

– Στο δικαστηρίο βρίσκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής.

Τι προηγήθηκε

Οι δύο πλευρές, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία διενεργήθηκε τέλος Ιουνίου μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2024, έδωσαν σκληρή μάχη, ώστε να πείσουν το Συμβούλιο ότι στη βάση συγκεκριμένων γεγονότων υπήρξε ή όχι ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κατά την τελευταία διαδικασία ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιουλίου, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην κυπριακή νομολογία και συγκεκριμένα στην απόφαση για παύση του πρώην Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στις αγορεύσεις τους επιχειρηματολόγησαν με αντίθετες απόψεις:

Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα υποστήριξε ότι τα βασικά στοιχεία συμπεριφοράς που θεμελίωσαν την ανάρμοστη συμπεριφορά στην υπόθεση Ερωτοκρίτου ισχύουν και στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή.

Η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση ή σύγκριση της υπόθεσης Ερωτοκρίτου με τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης.

«Απόλυτα δεσμευτική η όποια απόφαση του Συμβουλίου»

Στο μεταξύ σύμφωνα με δηλώσεις του νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι όποια και να είναι η απόφαση του Συμβουλίου η απόφαση θα είναι τελεσίδικη.

Όπως εξήγησε όποια και να είναι η απόφαση, είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν υπάρχει οποιοδήποτε πεδίο διακριτικής ευχέρειας του ΠτΔ εάν δηλαδή η απόφαση είναι ότι παύεται ο Γενικός Ελεγκτής δεν υπάρχει οποιαδήποτε διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να μην εφαρμοστεί η απόφαση και το ίδιο ισχύει και το αντίθετο, αν δηλαδή η απόφαση ότι δεν παύεται ο Γενικός Ελεγκτής, σημαίνει ότι ο Ελεγκτής παραμένει στα καθήκοντά του και σημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση που διεξάγεται εδώ και χρόνια για το κατά πόσο ο Γενικός Ελεγκτής υπερβαίνει ή όχι τις αρμοδιότητές του θα έχει λήξει με σαφή επικράτηση του Γενικού Ελεγκτή».

Διευκρίνισε επίσης ότι η απόφαση είναι τελεσίδικη, αν ο Γενικός Ελεγκτής παυθεί, θα έχει βέβαια το δικαίωμα να προσφύγει στο ΕΔΑΔ αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο σε μια τέτοια περίπτωση, την ισχύ της απόφασης που θα συνεπάγεται άμεση παύση του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή.

Πηγή: Kathimerini

Μικαέλα Θεραπή

Γεια σας! Είμαι η Μικαέλα Θεραπή, απόφοιτος του Πανεπιστήμιο Κύπρου στο Τμήμα Δημοσιογραφίας. Είναι εντυπωσιακό πόσο η δύναμη των λέξεων μπορεί να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, και αυτό είναι κάτι που αγαπώ να κάνω. Με την αγάπη μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια, προσπαθώ πάντα να παρουσιάζω τα πράγματα με τον πιο ακριβή και κατανοητό τρόπο. Η διαπραγμάτευση της πολυπλοκότητας μέσα από τη γραφή μου είναι η πρόκληση που με κινητοποιεί και με ενθαρρύνει να ανακαλύπτω νέες πτυχές των θεμάτων. Η εκπαίδευσή μου στη δημοσιογραφία με έχει εξοπλίσει με τα εργαλεία για να αναλύω, να ερευνώ και να επικοινωνώ αποτελεσματικά. Είμαι πεπεισμένη ότι κάθε ιστορία έχει ένα όνομα και η δύναμη να επηρεάσει θετικά τον κόσμο μας. Ανυπομονώ να συνεχίσω να εξερευνώ και να μοιράζομαι με εσάς σημαντικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του κόσμου μας.