Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάθοδο Ντι Κάρλο έβγαλε η COP29

Published

on

Στην 29η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα βρίσκεται από την Δευτέρα η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε μια κρίσιμη σύνοδο όπως η COP29 που έχει ήδη χαρακτηριστεί, διεθνώς, «η COP της κλιματικής χρηματοδότησης» -με το ζητούμενο για τα κράτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλίσουν χρήματα για την στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που επηρεάζονται από την Κλιματική Αλλαγή και δη από την παγκόσμια θέρμανση. Η COP29, στο Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί καλή ευκαιρία για την Λευκωσία, πέραν του χαρακτήρα της, να λειτουργήσει και παρασκηνιακά για διπλωματικές επαφές ενόψει των προσπαθειών επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό λόγω και της παρουσίας της ηγεσίας του ΟΗΕ αλλά και του ότι συμβαίνει στο Μπακού -περιοχή που συνδέεται κατεξοχήν με τις τελευταίες κινήσεις Τατάρ για αναβάθμιση της λεγόμενης ΤΔΒΚ.

Πολλαπλές προκλήσεις

Η συζήτηση αναμένεται να είναι δύσκολη μιας και φέτος πραγματοποιείται υπό το βάρος της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αρνητή της κλιματικής αλλαγής που απειλεί να αποσύρει ξανά την Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παράλληλα στη COP29 αναμένονται να υλοποιηθούν στόχοι περασμένων Συνόδων αλλά και ο εφετινός για την χρηματοδότηση κρατών για την αντιμετωπίση της Κλιματικής Αλλαγής, στόχος που ονομάστηκε «NCQG» (Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος) -δηλαδή το ύψος της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από τα τέλη του έτους, οπότε λήγει και η δέσμευση για κονδύλια 100 δισ. δολαρίων ανά έτος, κάτι που δεν επιτυγχάνεται πάντα με την αποδέσμευση των χρημάτων από τα «πλούσια» προς τα «φτωχά» κράτη.

Παρέμβαση Λευκωσίας

Η παρέμβαση της Λευκωσίας υπό τον ΠτΔ στην COP29 παρουσίασε θέσεις και δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΚΔ προωθεί τα τελευταία χρόνια και την υπόθεση της δημιουργίας, με βάση τη Κύπρο, ενός περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης με έμφαση στην ανατολική Μεσόγειο και τις πυρκαγιές της περιοχής που συνδέονται τα τελευταία χρόνια και με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Και παρασκηνιακή διπλωματία

Το γεύμα, υπό τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, των ηγετών της COP29 αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ασκηθεί και διπλωματία σε σχέση με το Κυπριακό στο περιθώριο της Συνόδου. Στο Μπακού θα υπάρχει η ηγεσία του ΟΗΕ, σειρά ηγετών καθώς και αρκετά κράτη του ΟΤΚ (Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών) με τα οποία τελευταίως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κινείται συστηματικά για σκοπούς αναβάθμισης του στάτους της λεγόμενης ΤΔΒΚ -με τελευταίο παράδειγμα την Κιργιζία. Όπως μαθαίνει η «Κ» η Σύνοδος COP αποτελεί ευκαιρία για διμερείς επαφές προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού, που παραμένει μετά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης σε πλήρη ισχύ σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ και περιφερειακών επαφών.
Επιπλέον στο περιθώριο της έναρξης της Συνόδου ο ΠτΔ είδε και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν στην «Κ» πως κλείδωσε η έλευση της βοηθού ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ντι Κάρλο στη Κύπρο -πριν το τέλος του χρόνου- προκειμένου να εξεταστεί, επιτόπου, η συνέχεια των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό και δη προς την κατεύθυνση της οργάνωσης μιας διεθνούς διάσκεψης. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν δώσει πράσινο φως (σ.σ. και η Τουρκία) για την εν λόγω διάσκεψη κάτι που προέκυψε και από τη νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Φιντάν -την δεύτερη μέσα σε μικρό διάστημα μετά την Βουδαπέστη.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ

Avatar photo

Published

on

Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.

Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).

• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.

Continue Reading

#exAformis

#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.

Continue Reading
Advertisement
Off the Record17 minutes ago

Δολοπλοκίες για απομάκρυνση της Υπ. Παιδείας

Off the Record1 day ago

Συνεχίζεται η λεηλασία – Και μισθό και σύνταξη από αξιωματούχους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

ΠτΔ: Κοινός στόχος με ΓΓ ΟΗΕ η ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 day ago

Κυβερνητική πηγή: Η αλληλεγγύη προς την Κύπρο πυξίδα για ενίσχυση του Άρθρου 4.2.7

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Απειλεί να «ασκήσει τα δικαιώματα» της η Τουρκία-«Άκυρη η NOTAM Λευκωσίας»

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Το μεσημέρι η κηδεία του Αλί Λαριτζανί – Το Ιράν δεσμεύεται να «εκδικηθεί» τον θάνατό του

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ2 days ago

Ρούμπιο: Ψευδές το δημοσίευμα για απομάκρυνση του προέδρου της Κούβας

ΕΚΠΟΜΠΕΣ2 days ago

Πολιτική με επιχειρήματα & γνώση με την Ανδρούλλα Καμιναρά | Χρίστος Κρασίδης | Τετάρτη 18/03 στις 6μμ

Off the Record2 days ago

ΔΗΚΟ χωρίς παρασκήνιο δεν υπάρχει…

Off the Record2 days ago

Οι φουστανέλες του Φράγκου- Ο σκληρός Στεφάνου και η Αννίτα

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia