Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Published

on

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο ο οποίος ενημερώθηκε για την εξέλιξη.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για ένα πιθανό τερματισμό ενός πολέμου 15 μηνών με πολλαπλές επιπλοκές στη Μέση Ανατολή.

Διέκοψε περιοδεία του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ για να συμμετάσχει στις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες για το θέμα

Επειτα από μήνες διαπραγματεύσεων με τη μεσολάβηση Αιγύπτιων και Καταριανών διαπραγματευτών, και με την υποστήριξη των ΗΠΑ, η συμφωνία ήρθε λίγο πριν από την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι διαπραγματευτές του Ισραήλ και της Χαμάς συμφώνησαν στο «γενικό πλαίσιο» μιας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, αν και δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει την ημερομηνία έναρξής της και άλλα τεχνικά ζητήματα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο χώρας που μεσολαβεί στις διαπραγματεύσεις.

Δύο αξιωματούχοι που επικαλούνται οι New York Times δήλωσαν ότι υπήρξε διαμάχη «την τελευταία στιγμή» σχετικά με τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας, τα οποία επί του παρόντος ελέγχονται από τις ισραηλινές δυνάμεις, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμη την τελική συμφωνία.

Οι προϋποθέσεις

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να επικυρωθεί επίσημα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, θα διακόψει την περιοδεία του στην Ευρώπη για να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. «Θα επιστρέψει στο Ισραήλ απόψε για να συμμετάσχει στις συζητήσεις και τις ψηφοφορίες για το θέμα που αναμένεται να γίνουν στο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας και σε κυβερνητικό επίπεδο».

Προκειμένου να εφαρμοστεί η συμφωνία, η διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς στις συνομιλίες στη Ντόχα θα πρέπει να λάβει τη συγκατάθεση των διοικητών της οργάνωσης στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του Μοχάμεντ Σινουάρ, του οποίου ο αδελφός Γιαχία είχε ηγηθεί της οργάνωσης πριν σκοτωθεί από το Ισραήλ τον Οκτώβριο.

Αξιωματούχοι της Χαμάς δεν απάντησαν σε ερωτήσεις των NYT σχετικά με το αν ο κ. Σινουάρ είχε απαντήσει στην πρόταση, αλλά δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας δήλωσαν ότι οι αντιρρήσεις που είχε διατυπώσει ο Σινουάρ για το σχέδιο συμφωνίας είχαν επιλυθεί, εκτιμώντας ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να συναφθεί εντός των επόμενων 24 έως 48 ωρών.

Τι προβλέπει το σχέδιο

Οπως μετέδωσαν οι NYT, το τρέχον πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο με το σχέδιο τριών φάσεων που είχε παρουσιαστεί από τον πρόεδρο Μπάιντεν στα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους με γνώση των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα την Τετάρτη, ο Γιόσι Φουξ, γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, έγραψε στο Χ ότι η τελευταία πρόταση ήταν η ίδια με εκείνη του Μαΐου.

Η πρόταση προέβλεπε πως το Ισραήλ και η Χαμάς θα τηρούσαν πρώτα μια εκεχειρία έξι εβδομάδων κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθέρωνε γυναίκες, ηλικιωμένους άνδρες και ασθενείς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ, ενώ 600 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέρχονταν καθημερινά στη Γάζα.

Το σχέδιο προέβλεπε επίσης πως η Χαμάς θα απελευθέρωνε τρεις γυναίκες ομήρους την πρώτη ημέρα της συμφωνίας, άλλες τέσσερις την έβδομη ημέρα και άλλες 26 τις επόμενες πέντε εβδομάδες, σύμφωνα με αντίγραφο του εγγράφου που εξασφάλισαν οι New York Times. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ θα όφειλε να απελευθερώσει εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων.

Εάν εφαρμοστεί, τουλάχιστον 60.000 προσωρινά καταλύματα και 200.000 σκηνές θα μεταφερθούν στη Γάζα κατά την αρχική φάση.

Κατά τη δεύτερη φάση της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Χαμάς θα κηρύξουν «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών», οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τη Γάζα και οι υπόλοιποι εν ζωή όμηροι θα ανταλλαγούν με Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Ομως όπως τονίζουν οι NYT, όλες αυτές οι λεπτομέρειες αποτέλεσαν σημεία διαφωνίας και επί μήνες η Χαμάς απαιτούσε από το Ισραήλ να δεσμευτεί για τον τερματισμό του πολέμου. Σ’ αυτό το αίτημα το Ισραήλ εμφανιζόταν ανυποχώρητο.

Πηγή: Kathimerini

Βουλευτικές Εκλογές 2026

Ekloges2026 – Η αμυντική θωράκιση της Κύπρου | Παρασκευή 30/01 στις 6μμ

Avatar photo

Published

on

Με παρουσιαστή τον Χάρη Θεραπή, η εκπομπή φιλοξένησε μια ουσιαστική και εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με θέμα «Η αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

🎙️ Καλεσμένοι της εκπομπής ήταν:

Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής Αμμοχώστου ΔΗΣΥ και Υπ. Βουλευτής Αμμοχώστου

Πέτρος Ζαρούνας, Διεθνολόγος και Υπ. Βουλευτής Λάρνακας ΑΛΜΑ

Χαράλαμπος Πετρίδης, Πρώην Υπουργός Άμυνας και Υπ. Βουλευτής Λευκωσίας ΔΗΣΥ

Στέλιος Ξιουρής, Δημοσιογράφος

🛡️ Άμυνα & Ασφάλεια Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημερινή κατάσταση της κυπριακής άμυνας, στην αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.

⚙️ Εξοπλιστικά προγράμματα & στρατηγικός σχεδιασμός Οι καλεσμένοι ανέλυσαν τα δεδομένα γύρω από τους εξοπλισμούς, τις δυνατότητες εκσυγχρονισμού των αμυντικών μέσων και τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας με εταίρους και συμμάχους.

🌍 Γεωπολιτικές εξελίξεις & προοπτικές Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, στον ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο πώς η ενίσχυση της άμυνας συνδέεται άμεσα με τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη διπλωματική ισχύ της χώρας.

📌 Μια εκπομπή με τεκμηριωμένες απόψεις, διαφορετικές προσεγγίσεις και καθαρό πολιτικό λόγο, γύρω από ένα ζήτημα ύψιστης εθνικής σημασίας.

Continue Reading

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΑΠΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – Πέμπτη 29/01 στις 9μμ

Avatar photo

Published

on

Ο Πέτρος Φανάρης υποδέχεται στο στούντιο καλεσμένους με ουσιαστικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο:

Παναγιώτης Σαββίδης – Οικονομικός Αναλυτής
Φάνος Καραντώνης – Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το έργο GSI και οι κρίσιμες οικονομικές, ενεργειακές και στρατηγικές του προεκτάσεις.

🔎 Θέμα εκπομπής:
Το έργο GSI – Σωτήριο ή καταστροφικό;

Μια ουσιαστική ανάλυση γύρω από το πραγματικό κόστος και όφελος του έργου, τις επιπτώσεις για την κυπριακή οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τα ερωτήματα που προκύπτουν για τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη σημασία του.

📡 Απλή Πραγματικότητα
Ανάλυση χωρίς φίλτρα. Ερωτήματα χωρίς εύκολες απαντήσεις.

 

Continue Reading

EKLOGES2026

Ekloges2026 – Τοπική Αυτοδιοίκηση και ΕΟΑ  | Πέμπτη 29/01 στις 7μμ

Avatar photo

Published

on

Στην πολιτική εκπομπή Ekloges2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, καλεσμένος ήταν ο Θεόδωρος Τσάτσος, Κοινοτάρχης Μαθιάτη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος του Α’ Συμπλέγματος Κοινοτήτων Λευκωσίας, ταμίας της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωπος σε συμβούλια του ΕΟΑ, ο οποίος διεκδικεί έδρα στη Βουλή με τον Δημοκρατικό Συναγερμό στη Λευκωσία.
🏛️ Τοπική Αυτοδιοίκηση & ΕΟΑ
Ο καλεσμένος εξήγησε τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΟΑ, αναφέρθηκε στα προβλήματα της μεταβατικής περιόδου και τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες τα ζητήματα θα επιλυθούν, ώστε το σύστημα να λειτουργεί ομαλά.
🔥 Κοινωνικές προκλήσεις
Η συζήτηση επεκτάθηκε στο μεταναστευτικό, την υπογεννητικότητα, τη δημογραφική αλλαγή και τη φυγή των νέων από την επαρχία. . Ο καλεσμένος προειδοποίησε ότι, αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική δράση, «κινδυνεύουμε να γίνουμε μειονότητα στον τόπο μας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες πολιτικές στήριξης των τοπικών κοινωνιών.

🌱 Όραμα και πολιτική ταυτότητα
Ο Θεόδωρος Τσάτσος μίλησε για το τι θα πράξει από την πρώτη ημέρα εκλογής του, τα σχέδια που έχει θέσει και το όραμά του για τη Λευκωσία και την Κύπρο γενικότερα. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε τόσο το πρόσωπο όσο και ο πολιτικός και ιδεολογικός του χαρακτήρας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ανέφερε, συνοψίζεται σε δύο φράσεις: «να είσαι πρώτα άνθρωπος» και «όλοι μαζί μπορούμε».
📺 Ekloges2026 — πολιτικός διάλογος με καθαρές θέσεις και ουσία.

Continue Reading
Advertisement

Viral

(c) 2017-26 | Vouli.TV. All Rights Reserved. Developed by UnitrustMedia