Τα Ηνωμένα Έθνη, σε ανεπίσημο σημείωμα για την επερχόμενη διήμερη συνάντηση στη Γενεύη για το Κυπριακό, αναφέρουν ότι ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες θα διοργανώσει δείπνο για τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών και θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις, καθώς και μια διευρυμένη συνάντηση με τις δύο αντιπροσωπείες την δεύτερη ημέρα της συνάντησης.
Σύμφωνα με το ανεπίσημο σημείωμα, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη, Ελβετία, στις 17-18 Μαρτίου 2025. Ο Γενικός Γραμματέας θα παραθέσει δείπνο στο Ξενοδοχείο Intercontinental στις 17 Μαρτίου, στις 7 μ.μ., για να καλωσορίσει τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Η μορφή του δείπνου θα είναι «επικεφαλής αντιπροσωπείας συν ένα», ενώ θα υπάρξει και η δυνατότητα για φωτογραφία με τον Γενικό Γραμματέα.
Την επόμενη ημέρα, στις 18 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις το πρωί, ξεκινώντας στις 9:00 π.μ. στο ίδιο ξενοδοχείο. Κάθε συνάντηση θα περιλαμβάνει τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας και πέντε μέλη. Μετά, στις 11:30 π.μ., θα ξεκινήσει η διευρυμένη συνάντηση στο Palais des Nations, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 2:30 μ.μ. Η σύνθεση αυτής της συνάντησης θα είναι επίσης «επικεφαλής αντιπροσωπείας συν πέντε». Ο Γενικός Γραμματέας θα κάνει εναρκτήρια δήλωση, ακολουθούμενη από δηλώσεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Παράλληλα, οι αντιπροσωπείες καλούνται να διασφαλίσουν τη σημαντική συμμετοχή γυναικών στις ομάδες τους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ, υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια για την έκβαση της συνάντησης στη Γενεύη, τα οποία καθορίζονται από τις προετοιμασίες και τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό:
-
Το καλό σενάριο: Αν και η Γενεύη δεν αναμένεται να φέρει άμεσα λύση στο Κυπριακό, η διάσκεψη μπορεί να δημιουργήσει θετικό κλίμα και να οδηγήσει σε παράταση της διαδικασίας. Μια συμφωνία για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης και την εφαρμογή νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) θα μπορούσε να συντηρήσει τη διαδικασία και να ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω συζητήσεις μέσα στο 2026. Η ανανέωση του ειδικού απεσταλμένου ή η επανεμπλοκή της κας ντι Κάρλο θα μπορούσε να είναι κλειδί για αυτήν την κατεύθυνση.
-
Το κακό σενάριο: Αν οι δύο ηγέτες επιμείνουν στις αρχικές τους θέσεις και δεν καταφέρουν να βρουν κοινό έδαφος, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η κήρυξη αδιεξόδου. Παρόλο που το 2019 και το 2021 ο Γενικός Γραμματέας ευχήθηκε «καλή τύχη» στις δύο κοινότητες, ενδέχεται να απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να επανακαθορίσει το πλαίσιο των συνομιλιών, αν η διάσκεψη αποτύχει.
-
Το ενδιάμεσο σενάριο: Αυτό το σενάριο δεν θα ικανοποιούσε πλήρως την ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια συμβιβαστική προσέγγιση για την επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα προσπαθούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων θέσεων. Η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να φέρει στο τραπέζι θέματα όπως το απευθείας εμπόριο, οι απευθείας πτήσεις και η αναβάθμιση των σχέσεων των Κατεχομένων, γεγονός που θα ενίσχυε την παρουσία της «ΤΔΒΚ».
Η Γενεύη δεν αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος των συνομιλιών, αλλά ούτε και να οδηγήσει σε άμεσο αδιέξοδο. Τα σενάρια συνδυάζονται και επηρεάζουν η μία την άλλη, με την τελική κατεύθυνση να εξαρτάται από την έκβαση των συνομιλιών.
Comments are closed for this post.