Η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών για τις τροπολογίες στους νόμους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, ξεκίνησε την Πέμπτη με φόντο τον πρόσφατο διορισμό των 209 Κοινοταρχών. Σκοπός της συζήτησης ήταν η βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τους Οργανισμούς Επαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και τα Συμπλέγματα Κοινοτήτων.
Ο διορισμός των Κοινοταρχών είχε ως αναμενόμενο επίκεντρο την αρχή της συζήτησης, αφού το θέμα παραμένει ανοιχτό και σχετίζεται με τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, υπογράμμισε ότι ο διορισμός των Κοινοταρχών αποτελεί πλήγμα στις προσπάθειες ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων, καθώς η Επιτροπή είχε αφιερώσει πολλές ώρες για τη συζήτηση του θέματος.
Η Επιτροπή προγραμματίζει να εξετάσει ξανά τον θεσμό των Κοινοταρχών, ενδεχομένως και να τον καταργήσει ή να τον αναθεωρήσει, καθώς θεωρείται ένας παρωχημένος θεσμός. Ο κ. Δαμιανού πρότεινε ότι με ένα πλήρως εξοπλισμένο Κέντρο Πολίτη, ο θεσμός θα μπορούσε να διαχειριστεί καλύτερα. Επιπλέον, η κριτική του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για «όψιμο» ενδιαφέρον της Βουλής για το θέμα θεωρήθηκε προσβλητική από τον ίδιο τον κ. Δαμιανού, ο οποίος επέστρεψε την κριτική, λέγοντας ότι η ευθύνη για τη μεταρρύθμιση πρέπει να αναληφθεί από την Κυβέρνηση.
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ανέφερε ότι οι διαδικασίες οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανόηση για το θέμα και προέτρεψε το Υπουργείο Εσωτερικών να καλέσει όλους τους αρμόδιους φορείς για διαβουλεύσεις. Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης του ΔΗΣΥ αναρωτήθηκε γιατί ο Υπουργός Εσωτερικών δεν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία νωρίτερα, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, κ. Ιωάννου, απάντησε ότι ο Υπουργός είχε αφιερώσει αρκετό χρόνο για το θέμα πριν τις εκλογές.
Ο Μαρίνος Μουσιούττας της ΔΗΠΑ επεσήμανε ότι οι αρμοδιότητες και ο αριθμός των Αντιδημάρχων πρέπει να ξεκαθαριστούν, ενώ ο Πανίκος Λεωνίδου του ΔΗΚΟ σημείωσε την αναχρονιστικότητα του θεσμού των μουχτάρηδων και την ανάγκη για αντικατάστασή τους από πιο σύγχρονους θεσμούς. Ο Σταύρος Παπαδούρης των Οικολόγων εξέφρασε την απογοήτευσή του για την κατάσταση και ανέφερε τη δυσκολία συνεργασίας μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.
Αναφορικά με τον θεσμό των Αντιδημάρχων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, δρ Ηλία, επεσήμανε ότι με το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο καθορίζονται συγκεκριμένα καθήκοντα για να αποφευχθούν τυχόν διαφωνίες μεταξύ Δημάρχων και Αντιδημάρχων. Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα αξιολογήσει τον θεσμό των Αντιδημάρχων, εξετάζοντας τόσο τον αριθμό τους ανά Δήμο όσο και τα καθήκοντά τους, και ενδέχεται να προτείνει νέο νομοσχέδιο για τις επόμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τους Κοινοτάρχες, ο δρ Ηλία υπενθύμισε ότι ο θεσμός υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες και προϋπήρχε του θεσμού των Αντιδημάρχων. Επίσης, εξήγησε ότι η θητεία των Κοινοταρχών ενοριών παρατάθηκε προσωρινά λόγω των αλλαγών που επέφερε η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε ότι οι Κοινοτάρχες δεν αμείβονται από την Κυβέρνηση και ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στους Αντιδημάρχους δεν είναι εύκολη, ιδιαίτερα σε δημοτικά διαμερίσματα με μεγάλο πληθυσμό.
Τέλος, ο δρ Ηλία απάντησε στις κριτικές περί πολιτικής σκοπιμότητας, σημειώνοντας ότι υπήρξε ένας μακροχρόνιος διάλογος και οι διορισμοί έγιναν με βάση εισηγήσεις από την κοινωνία των πολιτών, χωρίς να τίθεται θέμα πολιτικής σκοπιμότητας.
Comments are closed for this post.