ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ Ο ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΣ
Παραιτήθηκε από την θέση του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Εξετάσεων Τετραμήνων πυροβολώντας ο Σπύρος Αντωνέλλος, μετά από μια ατάκα του υπουργού Παιδείας.
Σε μια μακροσκελή ανακοίνωσή του, ο κ. Αντωνέλλος έκανε τον απολογισμό του, ενώ εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο νυν υπουργός Παιδείας και δήλωσε πως υπέβαλε την παραίτησή του.
Στην ανακοίνωσή του, ο Σπύρος Αντωνέλλος αναφέρει πως όταν του ανέθεσε καθήκοντα ο τέως υπουργός Παιδείας είχε μια δοσμένη νομοθεσία και το μόνο που έμεινε ήταν να την εφαρμόσει. Στη συνέχεια, ο κ. Αντωνέλλος προέβη σε λεπτομερή ανάλυση της δράσης του και στο τέλος αναφέρθηκε στην συνάντηση, κατά την οποία ειπώθηκε η επίμαχη δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου και τον ώθησε στην παραίτηση.
«Σε συνάντηση της Κλαδικής των Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, όπου εκτελώ χρέη Γραμματέα, με τον Υπουργό Παιδείας, κ Πρόδρομο Προδρόμου, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΔΥ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ΚΕΜΕ, με πολλή έκπληξη ακούσαμε τον κ. Υπουργό να λέει: “Θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχει η Υπηρεσία Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων!”. Προσωπικά τον ρώτησα “πώς θα γίνονταν τότε όλα όσα αφορούσαν τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης των Τετραμήνων;”, η απάντηση του σεβαστού κ. Υπουργού, ήταν ακριβώς η εξής: “Το Υπουργείο!”», σημείωσε ο Σπύρος Αντωνέλλος, εκφράζοντας την απορία αν ο κ. Προδρόμου ενημερώθηκε ποτέ για τα όσα έγιναν στο Υπουργείο πριν αναλάβει καθήκοντα.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων δεν με κάλεσε ποτέ στο γραφείο του για να με ρωτήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης. Σαφώς απογοητευμένος από μια τέτοια δήλωση του νέου μας Υπουργού, δήλωσα στον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ότι δεν θα συνεχίσω να προΐσταμαι καμιάς Υπηρεσίας “αχρείαστης” κι επομένως τα καθήκοντα συντονισμού για την πορεία και τις εξετάσεις του Β΄ Τετραμήνου, είναι καλό να ανατεθούν…”στο Υπουργείο!”. Άλλωστε, ουδείς ανατικατάστατος», κατέληξε ο κ. Αντωνέλλος.
Αυτούσια η δήλωσή του:
«Με την ολοκλήρωση του Α΄ Τετραμήνου και τις εξετάσεις του για την Α΄ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, με όλα τα δυσλειτουργικά προβλήματα που και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί εντόπιζαν, οφείλεται να γίνει ένας απολογισμός εκ μέρους μου, αφού από τα τέλη του Αυγούστου 2019 ο πρώην Υπουργός της Παιδείας, ο κ. Κώστας Χαμπιαούρης, μου ανέθεσε τα καθήκοντα Προϊσταμένου Υπηρεσίας Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων, ενώ ήδη είχα κάτω από την ευθύνη μου και την εποπτεία της Μονάδας ΤΠΕ, ως προϊστάμενος.
Είχα, επομένως μια δοσμένη νομοθεσία, την οποία θα έπρεπε να βρω τρόπους να υλοποιήσω, αφού η σχολική χρονιά ήδη θα άρχιζε σε λίγες ημέρες κι επομένως θα έπρεπε να ετοιμαστούν τα πάντα. Γνωρίζοντας ότι η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου είχε αρνηθεί την οποιαδήποτε εμπλοκή στις εξετάσεις που προέβλεπε το νέο σχέδιο αξιολόγησης, λόγω άλλων εξετάσεων που έπρεπε να διενεργήσει και, όπως ο Διευθυντής της συγκεκριμένης Υπηρεσίας είχε από την αρχή της σχολικής χρονιάς δηλώσει στον τότε Υπουργό, γνώριζα ότι θα αντιμετώπιζα ιδιαίτερες δυσχέρειες στη διεκπεραίωση μιας αποστολής ιδιαίτερα επίπονης.
Ήταν εξολοκλήρου ένα έργο πολύ δύσκολο, μιας και θα πρέπει να γνωρίζει ο καθένας, ότι δεν υπήρχε προηγούμενη εργασία, εμπειρία και πείρα. Σαφώς ήταν γνωστό από την αρχή ότι το να πραγματοποιούνταν οι εξετάσεις του Α΄ Τετραμήνου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπως είχαν απαιτήσει οι οργανωμένοι γονείς και μαθητές προκειμένου να μην έχουν το άγχος των εξετάσεων κατά τη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, θα ήταν ιδιαίτερα δυσλειτουργικό. Αν αυτές θα διεξάγονταν κατά τη διάρκεια μιας εξεταστικής περιόδου κατά τον Ιανουάριο, σίγουρα θα είχαμε τελείως διαφορετική προοπτική.
Η νομοθεσία που μου δόθηκε για υλοποίηση και εφαρμογή αναγκαστικά έθετε σημαντικούς περιορισμούς ως προς την άνεση των εκπαιδευτικών να διδάξουν πολύ διεξοδικά όσα τα Δελτία Μάθησης προέβλεπαν σε εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα. Από την άλλη, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζει καμιά παράμετρο για τη θεματοθέτηση, διόρθωση, αναβαθμολόγηση αλλά και για την οργάνωση των κεντρικών εξετάσεων. Δημιουργήθηκε μέγας πανικός στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς και, φυσικά, όλα θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί ως το τέλος του Νοέμβρη 2019, για να προχωρήσουμε στην εβδομάδα επαναλήψεων και προετοιμασίας για τις κεντρικές εξετάσεις πριν τα Χριστούγεννα.
Μέχρι όλα αυτά να πραγματοποιηθούν, έπρεπε να ενημερώσω σε βραδινές συναντήσεις τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών μας σε όλες τις πόλεις της Κύπρου και παράλληλα να μπω στη διαδικασία ετοιμασίας ενός συστήματος θεματοθέτησης και ενός πρωτοποριακού ηλεκτρονικού συστήματος αποστολής των θεμάτων στα σχολεία μας σε παγκύπρια κλίμακα.
Οργανώνοντας τις ομάδες των θεματοθετών με εισηγήσες των Επιθεωρητών αλλά και το θεματοθετικό κέντρο, το Λύκειο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ Δασούπολης στη Λευκωσία, μέσω σεμιναρίου προς όλους τους/τις εκπαιδευτικούς που θα αναλάμβαναν την υποχρέωση να δημιουργήσουν για το κάθε μάθημα τρεις σειρές θεμάτων και οδηγών διόρθωσης, μου ανατέθηκε από τον πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Χαμπιαούρη το καθήκον της εκπροσώπησης στον Τύπο για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι η νεοσυσταθείσα Υπηρεσία Συντονισμού των Εξετάσεων Τετραμήνων αποτελούταν από τον γράφοντα και τον αποσπασμένο φιλόλογο, κ. Παναγιώτη Δικαιάκο, ο οποίος εργάστηκε πολύ εντατικά και μεθοδικά, με κάθε τρόπο, ώστε να προλάβουμε τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που μας δόθηκαν.
Με τέσσερις Λειτουργούς της Μονάδας ΤΠΕ, πραγματοποιήθηκε μια τιτάνια προσπάθεια, ώστε να είμαστε σε θέση να παραλαμβάνουμε τόσες πολλές σειρές θεμάτων, οδηγών διόρθωσης και διευκολύνσεων με έναν τρόπο που δεν υπήρχε ποτέ στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και να είμαστε σε θέση να προσερχόμαστε στην Υπηρεσία για είκοσι ημέρες και να αποστέλλουμε στις 06:00 το πρωί τα θέματα. Σαφώς και ικανοποιηθήκαμε απόλυτα από τον ασφαλή, έγκυρο και έγκαιρο τρόπο μετάδοσης των θεμάτων και όλων των σχετικών αρχείων που αφορούσαν τις εξετάσεις. Αποδείξαμε ότι δεν χρειαζόταν να ενοικιάσουμε κανένα ξενοδοχείο για τους θεματοθέτες αλλά και να μην γίνει καμιά κεντρική φωτοτύπηση θεμάτων και αποστολή τους με ενοικιασμένα αυτοκίνητα στα σχολεία όλης της Κύπρου, εξοικονομώντας μεγάλα οικονομικά ποσά για το κράτος.
Πέρα λοιπόν από τα σεμινάρια προς τους Επιθεωρητές που παραγματοποίησα, σεμινάρια προς τους Διευθυντές και Διευθύντριες των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, αλλά κυρίως με την αγωνία για την εφαρμογή ενός συστήματος που δεν προϋπήρχε απολύτως τίποτα, με ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα στο Υπουργείο και υποχρεώσεις που για να διεκπεραιωθούν χρειάζονταν όχι δύο αλλά τουλάχιστον πέντε υπάλληλοι, φτάσαμε στις 23 Δεκεμβρίου 2019. Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, τα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατατέθηκαν σε πολυσέλιδη Έκθεση Πεπραγμένων από το Γραφείο Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων προς τον νέο Υπουργό Παιδείας, κ. Πρόδρομο Προδρόμου, στις 23 Δεκεμβρίου. Κρίθηκε άκρως βοηθητική για να μελετήσει τα γραφόμενα και να βοηθηθεί στο έργο που ανέλαβε να συνεχίσει ή και να μορφοποιήσει, ώστε το Β΄ Τετράμηνο να κυλήσει ομαλότερα και να ληφθεί υπόψιν ότι την επόμενη χρονιά, όπου θα δίνει εξετάσεις και η Β΄ Τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, είναι αδύνατον αυτές να πραγματοποιούνται το μήνα Δεκέμβριο.
Σε συνάντηση της Κλαδικής των Επιθεωρητών Μέσης Εκπαίδευσης, όπου εκτελώ χρέη Γραμματέα, με τον Υπουργό Παιδείας, κ Πρόδρομο Προδρόμου, τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΠΑΝ, τον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, με εκπρόσωπο της ΠΑΣΥΔΥ και τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου ΚΕΜΕ, με πολλή έκπληξη ακούσαμε τον κ. Υπουργό να λέει: «Θεωρώ ότι δεν χρειαζόταν να υπάρχει η Υπηρεσία Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων!». Προσωπικά τον ρώτησα «πώς θα γίνονταν τότε όλα όσα αφορούσαν τον τρόπο εφαρμογής της αξιολόγησης των Τετραμήνων;», η απάντηση του σεβαστού κ. Υπουργού, ήταν ακριβώς η εξής: «Το Υπουργείο!». Δεν ξέρω αν ο κ. Προδρόμου ενημερώθηκε ποτέ από κάποιον ή τι πληροφορίες έλαβε για το τι έγινε στο ΥΠΠΑΝ από την αρχή της σχολικής χρονιάς και αν έχει μάθει πόσος κόπος είχε καταβληθεί για την εφαρμογή ενός συστήματος αξιολόγησης το οποίο δεν είχε καμία σχέση με όσα συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια! Αυτό που ξέρω είναι ότι από την ημέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων δεν με κάλεσε ποτέ στο γραφείο του για να με ρωτήσει οποιεσδήποτε πληροφορίες αφορούν το νέο σύστημα αξιολόγησης.
Σαφώς απογοητευμένος από μια τέτοια δήλωση του νέου μας Υπουργού, δήλωσα στον Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης ότι δεν θα συνεχίσω να προΐσταμαι καμιάς Υπηρεσίας «αχρείαστης» κι επομένως τα καθήκοντα συντονισμού για την πορεία και τις εξετάσεις του Β΄ Τετραμήνου, είναι καλό να ανατεθούν…«στο Υπουργείο!». Άλλωστε, ουδείς ανατικατάστατος».
Off the Record
Η ομολογία πολιτικής ανεπάρκειας του Φειδία Παναγιώτου και τα ερωτήματα για το Εθνικό Συμβούλιο
Η δήλωση του Φειδία Παναγιώτου δεν είναι ένδειξη ειλικρίνειας. Είναι ομολογία πολιτικής ανεπάρκειας.
Δηλώνει ότι δεν γνωρίζει επαρκώς το Κυπριακό για να συμμετέχει ο ίδιος στο Εθνικό Συμβούλιο και επιλέγει να στείλει εκπρόσωπο χωρίς οργανική σχέση με το κόμμα του.
Δηλαδή, ζητά την ψήφο των πολιτών μιας ημικατεχόμενης πατρίδας, αλλά όταν έρχεται η ώρα της μεγαλύτερης εθνικής ευθύνης, δηλώνει… ακατάλληλος.
Και γεννάται ένα απλό ερώτημα: Δεν υπάρχει ούτε ένας εκλεγμένος βουλευτής της παράταξής του που να μπορεί να εκπροσωπήσει το κόμμα στο Εθνικό Συμβούλιο; Αν όχι, τότε με ποια πολιτική επάρκεια διεκδίκησαν την εμπιστοσύνη των Κυπρίων;
Η πολιτική δεν είναι βίντεο στο TikTok, ούτε παιχνίδι δημοσιότητας. Είναι ευθύνη. Και όταν κάποιος παραδέχεται ότι δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην κορυφαία θεσμική διαδικασία για το εθνικό μας ζήτημα, το ελάχιστο που οφείλει είναι να αναλογιστεί αν ήταν εξαρχής έτοιμος να ζητήσει την ψήφο του κυπριακού λαού.
Το Κυπριακό δεν συγχωρεί ούτε την άγνοια ούτε την προχειρότητα. Και σίγουρα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογική «βάζω έναν άλλον στη θέση μου».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η πολιτική εργαλειοποίηση της κοινωνίας των πολιτών: θεσμικά όρια και δημοκρατικές συνέπειες
της Κατερίνας Χατζηστυλλή*
Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και τα δημόσια κοινωνικά, πολιτιστικά ή επιστημονικά δρώμενα επιτελούν ουσιώδη δημοκρατική λειτουργία, καθώς αναδεικνύουν συλλογικά αιτήματα, προασπίζονται δικαιώματα και διευρύνουν τη συμμετοχή των πολιτών στη δημόσια ζωή. Η θεσμική τους αξία προϋποθέτει, ωστόσο, επαρκή αυτονομία έναντι του κράτους, της αγοράς και των κομματικών μηχανισμών. Το παρόν άρθρο εξετάζει τις μορφές με τις οποίες κοινωνικές δράσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να μετατραπούν σε μέσα προσωπικής ή κομματικής προβολής. Υποστηρίζεται ότι η εργαλειοποίηση δεν ταυτίζεται με κάθε πολιτική τοποθέτηση ή θεσμική συνεργασία, αλλά προκύπτει όταν αποκρύπτονται οι πραγματικές σχέσεις διοργάνωσης, χρηματοδότησης, ελέγχου και επικοινωνιακής αξιοποίησης. Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην οικονομική εξάρτηση, στις συγκρούσεις συμφερόντων, στη συγκαλυμμένη πολιτική διαφήμιση και στις συνέπειες των πρακτικών αυτών για την εμπιστοσύνη, την πολυφωνία και την ισότητα του πολιτικού ανταγωνισμού.
Κοινωνία των πολιτών και θεσμική αυτονομία
Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, τα κοινωφελή ιδρύματα, οι πολιτιστικοί φορείς και οι άτυπες συλλογικότητες συγκροτούν έναν ενδιάμεσο χώρο μεταξύ κράτους, αγοράς και πολιτικών κομμάτων. Στον χώρο αυτό αναπτύσσονται μορφές κοινωνικής εκπροσώπησης, δημόσιου ελέγχου και συλλογικής διεκδίκησης οι οποίες δεν εξαντλούνται στους θεσμούς της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Η δυνατότητα των οργανώσεων να αναδεικνύουν παραμελημένα προβλήματα, να υπερασπίζονται δικαιώματα και να συμβάλλουν στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών συνδέεται άμεσα με τη διατήρηση της οργανωτικής και πνευματικής τους αυτονομίας.
Η αυτονομία αυτή δεν συνεπάγεται πολιτική ουδετερότητα. Μια οργάνωση μπορεί θεμιτά να υποστηρίζει περιβαλλοντικές πολιτικές, κοινωνικά δικαιώματα, θεσμικές μεταρρυθμίσεις ή συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις. Μπορεί επίσης να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, να συνεργάζεται με αιρετούς εκπροσώπους ή να συμμετέχει σε διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιμετωπίζει την ανοικτή, συμπεριληπτική και αποτελεσματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής διακυβέρνησης. Η πολιτική δραστηριοποίηση, επομένως, δεν αναιρεί την ανεξαρτησία μιας οργάνωσης, εφόσον είναι διαφανής, συμβατή με τον καταστατικό της σκοπό και δεν καταλήγει σε οργανωτική υπαγωγή.
Αναγκαία είναι, συνεπώς, η διάκριση μεταξύ θεμιτής συνηγορίας, δηλωμένης θεσμικής συνεργασίας και συγκαλυμμένης κομματικής λειτουργίας. Στην πρώτη περίπτωση, η οργάνωση παρεμβαίνει αυτοτελώς στον δημόσιο διάλογο. Στη δεύτερη, συνεργάζεται με πολιτικούς φορείς για συγκεκριμένο και δημοσιοποιημένο σκοπό. Στην τρίτη, η κοινωνική δράση εμφανίζεται ως ανεξάρτητη, ενώ στην πραγματικότητα σχεδιάζεται, χρηματοδοτείται ή αξιοποιείται προς όφελος συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου ή κομματικού μηχανισμού.
Μηχανισμοί πολιτικής εργαλειοποίησης
Η εργαλειοποίηση αρχίζει όταν παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ του δηλωμένου κοινωνικού σκοπού και της πραγματικής λειτουργίας μιας δράσης. Μια πολιτιστική, επιστημονική, περιβαλλοντική ή φιλανθρωπική εκδήλωση μπορεί τυπικά να διοργανώνεται από ανεξάρτητο φορέα, ενώ η επικοινωνιακή της διαχείριση επικεντρώνεται δυσανάλογα σε έναν πολιτικό ή υποψήφιο. Το κοινωνικό ζήτημα μετατρέπεται τότε σε σκηνικό παραγωγής πολιτικής εικόνας και το ηθικό κύρος της δράσης μεταφέρεται συμβολικά στον πολιτικό πρωταγωνιστή.
Η παρουσία αιρετών εκπροσώπων σε δημόσιες εκδηλώσεις δεν είναι αφ’ εαυτής προβληματική. Καθίσταται προβληματική όταν μετατρέπεται σε ιδιοποίηση της πρωτοβουλίας, όταν αποκρύπτονται οι πραγματικοί διοργανωτές ή όταν το δρώμενο σχεδιάζεται πρωτίστως για την παραγωγή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η εικόνα υπερισχύει του κοινωνικού αποτελέσματος. Μια περιβαλλοντική δράση χωρίς σχέδιο συνέχειας, μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία χωρίς σύνδεση με σταθερή κοινωνική πολιτική ή μια πολιτιστική εκδήλωση χωρίς διαρκές αποτύπωμα μπορούν να αποκτήσουν εκτεταμένη επικοινωνιακή αξία, παρά την περιορισμένη ουσιαστική τους αποτελεσματικότητα.
Ενδείξεις εργαλειοποίησης αποτελούν η απόκρυψη της χρηματοδοτικής ή οργανωτικής συμβολής πολιτικού φορέα, η επιλεκτική πρόσκληση πολιτικών προσώπων χωρίς αντικειμενικά κριτήρια, η χρονική σύμπτωση της δράσης με προεκλογικές περιόδους και η χρήση του παραγόμενου υλικού σε πολιτικές εκστρατείες. Αντίστοιχα ζητήματα ανακύπτουν όταν μια οργάνωση διατηρεί τυπική νομική αυτονομία, αλλά η διοίκηση, η χρηματοδότηση ή η επικοινωνιακή στρατηγική της ελέγχονται ουσιαστικά από κομματικά στελέχη.
Χρηματοδότηση, συγκρούσεις συμφερόντων και ψηφιακή προβολή
Η οικονομική εξάρτηση αποτελεί κεντρικό μηχανισμό πολιτικής επιρροής. Η χρηματοδότηση από δημόσιους φορείς, επιχειρήσεις ή πολιτικά συνδεδεμένα πρόσωπα δεν συνεπάγεται αυτομάτως αθέμιτο έλεγχο. Δημιουργεί, όμως, αυξημένη υποχρέωση γνωστοποίησης του χρηματοδότη, του ύψους και των όρων της χρηματοδότησης, καθώς και του βαθμού συμμετοχής του στον σχεδιασμό της δράσης, στην επιλογή ομιλητών και στη διαμόρφωση του επικοινωνιακού μηνύματος.
Οι συγκρούσεις συμφερόντων δεν ισοδυναμούν κατ’ ανάγκην με διαφθορά. Όταν, όμως, παραμένουν αδήλωτες, μπορούν να επηρεάσουν τις οργανωτικές αποφάσεις και να οδηγήσουν σε μορφές «κατάληψης» της διαδικασίας λήψης αποφάσεων από επιμέρους συμφέροντα. Ο ΟΟΣΑ έχει επισημάνει ότι η αδιαφανής άσκηση επιρροής περιορίζει την ακεραιότητα των θεσμών και υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Η ψηφιακή επικοινωνία διευρύνει περαιτέρω το πεδίο της εργαλειοποίησης. Φωτογραφίες, βίντεο, επιλεκτικά αποσπάσματα και χορηγούμενες αναρτήσεις μπορούν να αναπαράγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μια περιορισμένη δράση, δημιουργώντας την εντύπωση προσωπικής πρωτοβουλίας ή ευρείας κοινωνικής αποδοχής. Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/900 για τη διαφάνεια και τη στόχευση της πολιτικής διαφήμισης, ο οποίος εφαρμόζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από τις 10 Οκτωβρίου 2025, ενισχύει τις υποχρεώσεις αναγνώρισης του πολιτικού διαφημιστικού περιεχομένου και γνωστοποίησης του χρηματοδότη. Μολονότι κάθε ανάρτηση κοινωνικού φορέα δεν συνιστά πολιτική διαφήμιση, η διαφάνεια καθίσταται επιβεβλημένη όταν κοινωνικό περιεχόμενο χρηματοδοτείται ή επαναχρησιμοποιείται με σκοπό την εκλογική ή πολιτική επιρροή.
Δημοκρατικές συνέπειες και θεσμικές εγγυήσεις
Η πολιτική εργαλειοποίηση διαβρώνει πρωτίστως την κοινωνική εμπιστοσύνη. Όταν οι πολίτες θεωρούν ότι πίσω από κάθε δημόσια πρωτοβουλία υποκρύπτεται κομματική στρατηγική, η δυσπιστία επεκτείνεται και σε αυθεντικά ανεξάρτητες οργανώσεις. Παράλληλα, η υπερβολική ταύτιση ενός φορέα με συγκεκριμένο κόμμα περιορίζει την κοινωνική του εμβέλεια και αποδυναμώνει την ικανότητά του να ασκεί αξιόπιστο έλεγχο στην εξουσία.
Επιπλέον, η αδιαφανής αξιοποίηση κοινωνικών δικτύων, δημόσιων χώρων, χορηγιών και επικοινωνιακών πόρων στρεβλώνει την ισότητα του πολιτικού ανταγωνισμού. Ορισμένοι πολιτικοί φορείς αποκτούν πλεονεκτήματα που δεν καταγράφονται ως πολιτική υποστήριξη ή προεκλογική δαπάνη. Παράλληλα, ενισχύονται πελατειακές σχέσεις, καθώς οργανώσεις με προνομιακή πρόσβαση στην εξουσία ενδέχεται να απολαμβάνουν ευνοϊκότερη χρηματοδότηση, θεσμική αναγνώριση και δημόσια προβολή.
Η αποτροπή των φαινομένων αυτών δεν απαιτεί απομόνωση της κοινωνίας των πολιτών από την πολιτική, αλλά σαφείς δικλίδες λογοδοσίας. Κάθε δράση οφείλει να γνωστοποιεί τον κύριο διοργανωτή, τους συνδιοργανωτές, τους χρηματοδότες και τους υποστηρικτές της. Οι οργανώσεις χρειάζονται εσωτερικούς κανόνες διαχείρισης συγκρούσεων συμφερόντων, διακριτές θεσμικές ταυτότητες και σαφή όρια μεταξύ οργανωτικών πόρων και προσωπικής πολιτικής δραστηριότητας. Η χρήση δημόσιων πόρων και χώρων πρέπει να διέπεται από ισότιμα και ελέγξιμα κριτήρια, ενώ το οπτικοακουστικό υλικό δεν πρέπει να μετατρέπεται εκ των υστέρων σε πολιτικό διαφημιστικό προϊόν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και νόμιμη βάση.
Η κοινωνία των πολιτών επιτελεί τη δημοκρατική της αποστολή όταν διατηρεί τη δυνατότητα να ελέγχει, να αμφισβητεί και να προτείνει, όχι όταν λειτουργεί ως επικοινωνιακό παράρτημα της εκάστοτε εξουσίας. Η συνεργασία με πολιτικούς φορείς είναι θεμιτή όταν παραμένει διαφανής, ισότιμη και προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον. Μετατρέπεται σε εργαλειοποίηση όταν αποκρύπτονται οι πραγματικές σχέσεις ελέγχου, οι κοινωνικές πρωτοβουλίες ιδιοποιούνται επικοινωνιακά και το ουσιαστικό αποτέλεσμα υποχωρεί έναντι της κομματικής ή προσωπικής προβολής. Η προστασία της αυτονομίας των οργανώσεων αποτελεί, επομένως, όχι μόνο ζήτημα οργανωτικής ακεραιότητας, αλλά βασική προϋπόθεση δημοκρατικής πολυφωνίας και θεσμικής αξιοπιστίας.
Ενδεικτικές αναφορές
Council of Europe. (2007). Recommendation CM/Rec(2007)14 of the Committee of Ministers to Member States on the Legal Status of Non-Governmental Organisations in Europe.
Council of Europe. (2019). Code of Good Practice for Civil Participation in the Decision-Making Process: Revised Edition.
European Commission. (2023). Commission Recommendation (EU) 2023/2836 of 12 December 2023 on Promoting the Engagement and Effective Participation of Citizens and Civil Society Organisations in Public Policy-Making Processes.
European Parliament and Council of the European Union. (2024). Regulation (EU) 2024/900 of 13 March 2024 on the Transparency and Targeting of Political Advertising. Official Journal of the European Union, L 2024/900.
OECD. (2017). Preventing Policy Capture: Integrity in Public Decision Making. OECD Public Governance Reviews. Paris: OECD Publishing. https://doi.org/10.1787/9789264065239-en
OSCE/ODIHR & Venice Commission. (2015). Joint Guidelines on Freedom of Association. Warsaw: OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights. CDL-AD(2014)046.
*Η Κατερίνα Χατζηστυλλή (MPhil and PhD) είναι Αντιπρόεδρος Α΄, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και Δημοτική Σύμβουλος Στροβόλου
voulitv
52 χρόνια μετά: Η Κύπρος δεν προδόθηκε μόνο το 1974, προδόθηκε και τις δεκαετίες που ακολούθησαν
Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται από τις μαύρες ημέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974. Πενήντα δύο χρόνια από την τουρκική εισβολή, την κατοχή, τους νεκρούς, τους αγνοουμένους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Πενήντα δύο χρόνια από τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία του σύγχρονου κυπριακού ελληνισμού.
Και όμως, το πιο οδυνηρό ερώτημα δεν αφορά μόνο το τι έγινε τότε. Αφορά κυρίως το τι δεν έγινε από τότε μέχρι σήμερα.
Γιατί αν το 1974 υπήρξε η χρονιά της καταστροφής, οι επόμενες πέντε δεκαετίες υπήρξαν οι δεκαετίες της πολιτικής διαχείρισης μιας εθνικής ήττας. Μιας διαχείρισης που συχνά χαρακτηρίστηκε από έλλειψη στρατηγικής συνέχειας, εσωτερικές αντιπαραθέσεις και αδυναμία διαμόρφωσης μιας σταθερής εθνικής πορείας.
Άλλες κυβερνήσεις υποσχέθηκαν λύσεις που δεν ήρθαν ποτέ. Άλλες μίλησαν για «νέες ευκαιρίες» και άλλες για «τελευταίες ευκαιρίες». Κάθε νέα ηγεσία κατηγορούσε την προηγούμενη και ξεκινούσε σχεδόν από το μηδέν, αφήνοντας πίσω της περισσότερες διαφωνίες παρά αποτελέσματα.
Στο μεταξύ, η κατοχή εδραιωνόταν.
Οι γενιές άλλαζαν. Οι πρόσφυγες λιγόστευαν. Οι μάρτυρες της εισβολής έφευγαν από τη ζωή. Τα κατεχόμενα μεταβάλλονταν δημογραφικά και πολεοδομικά. Νέες πραγματικότητες δημιουργούνταν καθημερινά επί του εδάφους, ενώ στην ελεύθερη Κύπρο η δημόσια συζήτηση περιοριζόταν συχνά σε επετειακές δηλώσεις και συνθήματα.
Κάθε Ιούλιο θυμόμαστε. Κάθε Αύγουστο υποσχόμαστε. Και κάθε Σεπτέμβριο επιστρέφουμε στην πολιτική καθημερινότητα σαν να μην άλλαξε τίποτα.
Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς γιατί, μετά από πενήντα δύο χρόνια, η Κύπρος εξακολουθεί να μην έχει διαμορφώσει μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική που να υπερβαίνει τις κυβερνητικές θητείες; Γιατί κάθε Πρόεδρος ξεκινά σχεδόν από την αρχή; Γιατί το Κυπριακό παραμένει αντικείμενο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης αντί να αποτελεί πεδίο εθνικής συνεννόησης;
Η ιστορία δεν γράφεται μόνο από τις αποφάσεις του 1974. Γράφεται και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται – ή δεν λαμβάνονται – κάθε χρόνο από τότε.
Η ευθύνη, λοιπόν, δεν μπορεί να αποδίδεται αποκλειστικά σε μία περίοδο ή σε μία κυβέρνηση. Βαρύνει συνολικά το πολιτικό σύστημα που διαχειρίστηκε τις τύχες της Κυπριακής Δημοκρατίας επί μισό και πλέον αιώνα. Κάθε πολιτική δύναμη που κυβέρνησε ή συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τις επιλογές, τις παραλείψεις και τις χαμένες ευκαιρίες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η ευθύνη του εισβολέα μειώνεται. Αντίθετα, η Τουρκία παραμένει η δύναμη κατοχής και φέρει την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Όμως η διαρκής επίκληση της τουρκικής αδιαλλαξίας δεν απαλλάσσει την κυπριακή πολιτική ηγεσία από την ανάγκη αυτοκριτικής για όσα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα ή διαφορετικά.
Η μνήμη δεν μπορεί να εξαντλείται σε καταθέσεις στεφάνων, μνημόσυνα και επετειακές ομιλίες. Τιμάται όταν συνοδεύεται από ειλικρινή απολογισμό, ανάληψη ευθύνης και μακρόπνοη στρατηγική.
Ίσως, λοιπόν, η μεγαλύτερη τιμή προς όσους χάθηκαν το 1974 να μην είναι οι μεγάλες λέξεις. Να είναι το θάρρος να παραδεχθούμε ότι πενήντα δύο χρόνια μετά, το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξετάσει με ειλικρίνεια τις επιλογές του και να αναζητήσει έναν πιο συνεκτικό εθνικό προσανατολισμό.
Γιατί η ιστορία δεν θα κρίνει μόνο εκείνους που οδήγησαν την Κύπρο στην τραγωδία του 1974. Θα κρίνει και όλους όσοι, από τότε μέχρι σήμερα, είχαν την ευθύνη να διαχειριστούν το μέλλον της. Και αυτή η κρίση παραμένει ανοιχτή.
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΠόρισμα καταπέλτης για το “Κράτος-Μαφία” για 15 φυσικά και νομικά πρόσωπα
-
ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ1 month agoΤουρκική εφημερίδα κάνει λόγο για «ισραηλινή κατάληψη» στην Κύπρο
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΠόρισμα «Κράτος Μαφία»: Πρώτα ενημερώνεται ο Αναστασιάδης, μετά η δημοσιοποίηση
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΜήνυμα ΔΗΠΑ προς Παπαδόπουλο: «Αναμένουμε την πρόσκληση» – Ανοικτοί σε συνεργασία αλλά με όρους
-
MILITAIRE1 month agoΗ σκοτεινή Ευρώπη, μια ιστορία εγκλημάτων! Ηλίας Παπαναστασίου
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΣτο φως νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση Χαμάς σε Ελλάδα και Κύπρο
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΟυκρανικό ΥΠΕΞ: Δεν παραιτήθηκε ο πρέσβης στην Κύπρο – Είχε ήδη δρομολογηθεί η ανάκλησή του
-
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΕρντογάν για Κύπρο: «Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα» – Γιατί φοβάται ένα μικρό νησί;
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month ago«Κράτος Μαφία»: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ
-
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ1 month agoΗ πλήρης σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής






