Οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν πιέσεις στην Τουρκία και το Ισραήλ ώστε να ξεκινήσουν συνομιλίες με σκοπό την αποκλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στη Συρία, επιδιώκοντας την αποτροπή ακούσιων συγκρούσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη διαρκώς ενισχυόμενη στρατιωτική παρουσία τόσο της Τουρκίας όσο και του Ισραήλ στο συριακό έδαφος, ιδίως μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ και την ανάληψη της εξουσίας από μια νέα ισλαμική κυβέρνηση στη Δαμασκό.

Οι συνομιλίες, που έγιναν με χαμηλό προφίλ, πραγματοποιήθηκαν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή τεχνικών κλιμακίων από Άγκυρα και Τελ Αβίβ. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος Middle East Eye, οι ΗΠΑ ενθάρρυναν τη συμμετοχή των δύο πλευρών σε διάλογο για την αποφυγή επεισοδίων. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Marco Rubio, επισήμανε τη σημασία της αποκλιμάκωσης των εντάσεων, ιδίως με το Ισραήλ, στη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Hakan Fidan, στην Ουάσινγκτον, ενώ το ίδιο μήνυμα μετέφερε και σε μεταγενέστερη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Η κατάσταση οξύνθηκε μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις εντός συριακού εδάφους, οι οποίες έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως η αεροπορική βάση της Χάμα και η T4 (Tiyas), μια βάση όπου η Τουρκία σχεδίαζε την ανάπτυξή της. Η Άγκυρα είχε ήδη δρομολογήσει αποστολή τεχνικής ομάδας για επιθεώρηση και προκαταρκτική αξιολόγηση της βάσης, στο πλαίσιο πιθανής ανακατασκευής της.

Παρά την αμερικανική πρωτοβουλία, Τούρκοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τον ρόλο των ΗΠΑ στις διαβουλεύσεις, τονίζοντας πως Τουρκία και Ισραήλ διατηρούν ήδη διαύλους επικοινωνίας για αποκλιμάκωση εδώ και καιρό. Υπογράμμισαν επίσης πως η Άγκυρα έχει καθιερώσει παρόμοια κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία, το Ιράν και τις ίδιες τις ΗΠΑ στο συριακό πεδίο, υποβαθμίζοντας την επαφή με το Ισραήλ ως «μη σημαντική».

Από πλευράς Ισραήλ, ανώτερος αξιωματούχος –ανώνυμα– δήλωσε πως η Τουρκία εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης από τον Δεκέμβριο. Τούρκοι αξιωματούχοι από την πλευρά τους εκτιμούν πως ο βασικός στόχος του Ισραήλ δεν είναι μόνο η αποφυγή συγκρούσεων, αλλά και η οικοδόμηση σφαίρας επιρροής στη Συρία, αποκλείοντας τη νέα κυβέρνηση της Δαμασκού και ενισχύοντας τη στρατηγική του ελευθερία κινήσεων στην περιοχή.

Παρά τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, πηγές προσκείμενες στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων στη Συρία. Οι βάσεις αυτές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, κρίνονται αναγκαίες τόσο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους όσο και για την κάλυψη του κενού που αφήνουν η Ρωσία και το Ισραήλ καθώς επαναπροσδιορίζουν τη στρατηγική τους στην περιοχή.

Σε δημόσια τοποθέτησή του στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Nuh Yilmaz, αποκάλυψε τη δημιουργία ενός νέου περιφερειακού συνασπισμού με τη συμμετοχή της Συρίας, του Ιράκ, του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Ο συνασπισμός αυτός, με έδρα τη Δαμασκό, θα αναλάβει τον συντονισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του ΙΚ μόλις η συριακή κυβέρνηση απευθύνει επίσημο αίτημα για βοήθεια.

Ωστόσο, δεν έχει συναφθεί ακόμη επίσημη διμερής αμυντική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η οποία θα νομιμοποιούσε την αυξημένη τουρκική στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση του νέου συριακού στρατού.

ΠΗΓΗ: IBNA