Σε μια ιδιαίτερα συμβολική συνάντηση στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποδέχτηκε τον Σέρβο Πατριάρχη Porfirije, επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις Ρωσίας και Σερβίας είναι σήμερα «οι πιο θερμές και στενές» μεταξύ των συμμαχικών χωρών. Ο Putin ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει την επίσκεψη του Σέρβου προέδρου Aleksandar Vučić στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, για να παραστεί στους εορτασμούς της 80ής επετείου από τη νίκη στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Kirill, ο Putin αναγνώρισε τις περιφερειακές δυσκολίες και δήλωσε πως η Μόσχα κατανοεί τη σύνθετη κατάσταση στα Βαλκάνια και στηρίζει τις προσπάθειες της Σερβίας για ενίσχυση της γεωπολιτικής της θέσης.
Ο Πατριάρχης Porfirije από την πλευρά του, ευχαρίστησε τη ρωσική ηγεσία για τη συνεπή υποστήριξη σε ζητήματα όπως το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, η Δημοκρατία Σέρπσκα και το Μαυροβούνιο. Όπως τόνισε, χωρίς τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας, η έκβαση για τον σερβικό λαό σε αυτά τα μέτωπα θα ήταν αβέβαιη.
«Σας ζητάμε να παραμείνετε σταθεροί. Διότι, ανεξαρτήτως πολιτικών εξελίξεων ή διεθνών πιέσεων, χωρίς το Κοσσυφοπέδιο και τη Δημοκρατία Σέρπσκα, ο σερβικός λαός δεν έχει μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για «έγχρωμη επανάσταση» που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Σερβίας και υποστήριξε ότι «οι δυτικές δυνάμεις επιδιώκουν να πλήξουν την ταυτότητα και τον πολιτισμό» της χώρας.
Κατά την τελετουργική ανταλλαγή δώρων, ο Πατριάρχης χάρισε στον Putin ένα πασχαλινό αυγό με την επιγραφή «Χριστός Ανέστη» στα σερβικά, προσφορά από το Μοναστήρι της Αναστάσεως. Ο Ρώσος πρόεδρος ανταπέδωσε με πασχαλινές ευχές, υπογραμμίζοντας τον κοινό θρησκευτικό και πολιτισμικό δεσμό των δύο λαών.
Νωρίτερα, ο Porfirije συναντήθηκε και με τον Πατριάρχη Kirill, με τον οποίο επανεπιβεβαίωσαν τη στενή σχέση μεταξύ των δύο Ορθόδοξων Εκκλησιών. Όπως δήλωσε ο Σέρβος Πατριάρχης, οι πνευματικοί δεσμοί Ρωσίας και Σερβίας αποτελούν πρότυπο για όλο τον ορθόδοξο κόσμο, ενώ ο Πατριάρχης Kirill επεσήμανε ότι οι δύο λαοί είναι ενωμένοι όχι μόνο μέσω της ιστορίας και της γλώσσας, αλλά και μέσα από τη συνεργασία των Εκκλησιών τους.
ΠΗΓΗ: IBNA
Be the first to write a comment.