Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα επιδεινώνεται ραγδαία, με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι να μετατρέπουν τη θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Υεμένης σε εμπόλεμη ζώνη. Το τελευταίο 48ωρο, δύο ελληνόκτητα πλοία βρέθηκαν στο στόχαστρο, με αποτέλεσμα τρεις νεκρούς ναυτικούς και δύο σοβαρά τραυματίες, όπως επιβεβαίωσαν οι ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, στα πληρώματα των πλοίων δεν περιλαμβάνονται Έλληνες ναυτικοί ή μέλη των ένοπλων ομάδων ασφαλείας.
Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι επικρίσεις για τον ρόλο του ΟΗΕ, καθώς πλοίο που είχε αποκτηθεί για ανθρωπιστικούς σκοπούς φέρεται να χρησιμοποιείται από τους Χούθι ως αποθήκη ρωσικού πετρελαίου, ενισχύοντας την πολεμική τους δράση στην περιοχή.
Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο Eternity C, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή αποστολή EUNAVFOR, δέχθηκε πολλαπλές επιθέσεις, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών μελών του πληρώματος: του αρχιμηχανικού, ενός λιπαντή και ενός δόκιμου μηχανοδηγού. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και ένας Ρώσος ηλεκτρολόγος, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό. Το πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές, με το μηχανοστάσιο εκτός λειτουργίας και κλίση 15 μοιρών, καθιστώντας το ακυβέρνητο.
Η εταιρεία ασφαλείας Vanguard Tech ανέφερε ότι το πλήρωμα αποτελείται από 21 Φιλιππινέζους, έναν Ρώσο και τρεις άνδρες ομάδας ασφαλείας. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τη Μπερμπέρα της Σομαλίας και είχε προσωρινά απενεργοποιήσει τον πομπό AIS λίγο πριν δεχθεί την επίθεση. Οι ευρωπαϊκές ναυτικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον τέσσερα ταχύπλοα και δύο drones, ενώ σημείωσαν ότι το πλοίο δεν είχε αιτηθεί προστασία μέσω της επιχείρησης «Aspides» και δεν υπήρχε πολεμικό πλοίο στην περιοχή κατά τη στιγμή της επίθεσης.
Νωρίτερα, οι Χούθι είχαν επιτεθεί και στο φορτηγό πλοίο Magic Seas, επίσης ελληνόκτητο και με σημαία Λιβερίας. Το σκάφος υπέστη σοβαρές ζημιές και εγκαταλείφθηκε από το 22μελές πλήρωμά του, όλοι Φιλιππινέζοι υπήκοοι. Η επιχείρηση «Atalanta» επιβεβαίωσε τον ασφαλή απεγκλωβισμό τους, ο οποίος συντονίστηκε με τη βοήθεια διερχόμενου πλοίου και τις αρχές του Τζιμπουτί.
Το Ισραήλ απάντησε στις επιθέσεις εξαπολύοντας αεροπορικές επιδρομές σε λιμάνια που ελέγχονται από τους Χούθι, όπως το Ras Isa και το Hodeidah. Στο Ras Isa χτυπήθηκε το Galaxy Leader, πλοίο που είχε καταληφθεί τον Νοέμβριο του 2023 και είχε μετατραπεί από τους αντάρτες σε σταθμό επιτήρησης. Οι 25 ναυτικοί του πλοίου κρατήθηκαν όμηροι για 430 ημέρες και απελευθερώθηκαν μόλις τον Ιανουάριο του 2025 με τη διαμεσολάβηση του Ομάν.
Το υπουργείο Ναυτιλίας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για την προστασία πλοίων ελληνικής σημαίας και των πληρωμάτων τους. Έχει ήδη απευθύνει συστάσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες, ενώ προχώρησε σε παρέμβαση στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό και σε επαφές με την επιχείρηση «Aspides». Στόχος, η θωράκιση της ελληνικής ναυσιπλοΐας και η ελαχιστοποίηση των κινδύνων για τους ναυτικούς.
Η επιχείρηση «Atalanta» καλεί όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες να εγγράφονται στο Σύστημα Εθελοντικής Καταγραφής (VRS) του Maritime Security Centre – Horn of Africa (MSC-HOA), ώστε να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και συντονισμός σε περίπτωση κρίσης. Η ασφάλεια στη νότια Ερυθρά Θάλασσα παραμένει επισφαλής, με την εμπορική ναυτιλία να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός επικίνδυνου γεωπολιτικού παιχνιδιού.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Be the first to write a comment.