Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ενισχύσει την Ουκρανία με συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και σχετικό εξοπλισμό, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κόστος θα καλυφθεί από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO. Η Ουάσιγκτον, όπως δήλωσε, θα παραχωρήσει τα όπλα «εφόσον πληρωθούμε στο 100%», κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, όπου οι ΗΠΑ δεν θα επωμίζονται μόνες τους το βάρος της υποστήριξης προς το Κίεβο.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι παραδόσεις θα γίνουν μέσω κρατών της Ευρώπης, τα οποία θα αποκτήσουν τα συστήματα από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια θα τα μεταβιβάσουν στην Ουκρανία. Η εν λόγω συμφωνία, όπως την περιέγραψε, θα αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης διευθέτησης με το NATO, βάσει της οποίας η ευρωπαϊκή πλευρά θα αναλάβει μεγαλύτερο οικονομικό μερίδιο στις προμήθειες προς το Κίεβο.
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου έρχεται λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον νέο Γενικό Γραμματέα του NATO, Μαρκ Ρούτε, κατά την οποία αναμένεται και «σημαντική ανακοίνωση για τη Ρωσία».
Η Γερμανία στον ρόλο του χρηματοδότη;
Μία από τις χώρες που φαίνεται πρόθυμη να καλύψει μέρος του κόστους είναι η Γερμανία. Το Βερολίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg από τις 4 Ιουλίου, αναζητούσε τρόπους για την προμήθεια επιπλέον συστημάτων αεράμυνας προς την Ουκρανία, ενώ, σύμφωνα με πηγή του πρακτορείου, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ για το θέμα. Τις επαφές επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Μερτς, δηλώνοντας από το βήμα της Διάσκεψης για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας στη Ρώμη:
«Είμαστε έτοιμοι να αποκτήσουμε επιπλέον συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ και να τα διαθέσουμε στην Ουκρανία».
Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, πρόσθεσε σε συνέντευξή του στους Financial Times πως η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς δύο συστημάτων Patriot για λογαριασμό του Κιέβου.
«Μας έχουν μείνει μόνο έξι – είναι πολύ λίγα, ειδικά με βάση τους στόχους του NATO», σημείωσε, υπονοώντας ότι το περιθώριο προσφοράς περισσότερων από τα διαθέσιμα είναι περιορισμένο.
Η Γερμανία φέρεται να διαθέτει συνολικά 12 συστήματα Patriot, εκ των οποίων έχει ήδη διαθέσει τρία στην Ουκρανία και έχει αναπτύξει τουλάχιστον δύο ακόμη στην Πολωνία.
Τα Patriot και η σημασία τους για την Ουκρανία
Το σύστημα Patriot (MIM-104), που λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, αποτελεί ένα από τα πλέον προηγμένα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Η Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, διαθέτει έξι έως οκτώ συστοιχίες – αριθμός ανεπαρκής για την πλήρη προστασία των πόλεών της από τις καθημερινές ρωσικές επιδρομές.
Οι ΗΠΑ έχουν παράγει πάνω από 1.100 εκτοξευτές του συστήματος, με οκτώ εξ αυτών να αποτελούν μία συστοιχία. Από αυτούς, περίπου 200 έχουν εξαχθεί σε συμμαχικές χώρες, ενώ ο αμερικανικός στρατός διατηρεί 16 τάγματα (περίπου 50 συστοιχίες) σε υπηρεσία ή συντήρηση.
Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Οι Αμερικανοί χρειάζονται μερικά για τους ίδιους, αλλά διαθέτουν και πολλά».
Αλλαγή στάσης μετά από αμφιταλαντεύσεις
Η εξαγγελία Τραμπ ακολουθεί την πρόσφατη, ανησυχητική για το Κίεβο, απόφαση της Ουάσιγκτον να παγώσει ορισμένες παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών. Αυτή η κίνηση είχε προκαλέσει προβληματισμό για τη συνέχιση της δυτικής στήριξης στην Ουκρανία.
Ωστόσο, λίγες μέρες αργότερα, ο Τραμπ εμφανίστηκε πρόθυμος να ενισχύσει ξανά την ουκρανική άμυνα. Κατά τη διάρκεια δείπνου στον Λευκό Οίκο, δήλωσε:
«Πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους», δείχνοντας πως η στρατηγική του περιλαμβάνει μεν συνεχιζόμενη στήριξη, αλλά με όρους ανταποδοτικότητας και οικονομικής συμμετοχής των Ευρωπαίων συμμάχων.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr
Be the first to write a comment.