ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πώς ο σεισμός στην Καμτσάτκα της Ρωσίας προκάλεσε τσουνάμι σε τρεις ηπείρους
Ο σεισμός των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Τετάρτης στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα στη Ρωσία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ισχυρότερους που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Ο σεισμός προκάλεσε συναγερμό για τσουνάμι στον Ειρηνικό, με συνέπεια να διαταχθούν μαζικές εκκενώσεις από τη Ρωσία και την Ιαπωνία έως τη Χαβάη και την Αλάσκα.
Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, ο σεισμός κατατάσσεται στους έξι ισχυρότερους που έχουν σημειωθεί ποτέ – αν και είναι πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα πάνω τις επόμενες ημέρες.
«Δεν θα με εξέπληττε αν τελικά αποδειχθεί ότι το μέγεθος ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο», δήλωσε η Λόρι Ντένγκλερ, ομότιμη καθηγήτρια γεωφυσικής στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Καλιφόρνια στο Χάμπολτ. «Αυτό συμβαίνει επειδή οι μεγάλοι σεισμοί είναι πολύ πιο δύσκολο να αποτιμηθούν με ακρίβεια σε σχέση με τους μικρότερους, λόγω της τεράστιας ενέργειας που εκλύουν».
Πόσο σπάνιος και ισχυρός ήταν ο σεισμός στην Καμτσάτκα
Ο εν λόγω σεισμός ήταν ο πιο ισχυρός από το 2011, όταν ο Ειρηνικός Ωκεανός συγκλονίστηκε από δόνηση 9,1 Ρίχτερ στα ανοικτά της Ιαπωνίας, η οποία προκάλεσε τσουνάμι με πάνω από 18.000 θύματα και πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα.
Παρόμοια με τον σεισμό της Ιαπωνίας, και η εκτίμηση για το μέγεθος του σημερινού σεισμού άλλαξε σταδιακά: από 8,0 αρχικά, σε 8,7 και εν τέλει σε 8,8 βαθμούς. Αυτού του είδους οι αναθεωρήσεις θεωρούνται συνηθισμένες.
Οι λεγόμενοι «μεγάλοι σεισμοί», δηλαδή εκείνοι άνω των 8 Ρίχτερ, συμβαίνουν κατά μέσο όρο μία φορά τον χρόνο. Όμως σεισμοί τέτοιου μεγέθους όπως ο σημερινός της Ρωσίας είναι εξαιρετικά σπάνιοι – καταγράφονται περίπου μία φορά ανά δεκαετία, όπως δήλωσε ο Μπράντον Σουκ, επίκουρος καθηγητής γεωλογίας και γεωφυσικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα.
«Πρόκειται για ένα ασυνήθιστα ισχυρό γεωλογικό φαινόμενο που παρακολουθούμε στενά», σημείωσε. Η κλίμακα Ρίχτερ μετρά το μέγεθος ενός σεισμού με βάση τις ταλαντώσεις του σεισμογράφου και την ενέργεια που εκλύεται. Αντιθέτως, η Τροποποιημένη Κλίμακα Έντασης Μερκάλι (MMI) αξιολογεί την ένταση ενός σεισμού σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, όπως στην Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι.
Η κλίμακα Μερκάλι αποτυπώνει τις συνέπειες του σεισμού στην επιφάνεια και κατατάσσει τα φαινόμενα σε 12 επίπεδα, ανάλογα με τη σοβαρότητα των επιπτώσεων και των ζημιών.
«Περίπου 250.000 άνθρωποι ζουν στη χερσόνησο, και σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, πολλοί από αυτούς βίωσαν εξαιρετικά έντονη σεισμική δραστηριότητα», ανέφερε ο Σουκ. Οι πρώτες ενδείξεις κατατάσσουν τον σεισμό σε επίπεδα 8 έως 12 της κλίμακας Μερκάλι – επίπεδα όπου οι ζημιές στα κτίρια ενδέχεται να είναι σημαντικές.
Το βάθος του σεισμού
Η ισχύς του φαινομένου ενισχύθηκε και από το μικρό του εστιακό βάθος – περίπου 19 χιλιόμετρα – σύμφωνα με τη Ντι Νίνις από το Κέντρο Σεισμολογικής Έρευνας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
«Το βάθος είναι καθοριστικός παράγοντας όταν εξετάζουμε τις καταστροφές που μπορεί να προκληθούν», εξήγησε. «Δεν είναι μόνο το μέγεθος που μετρά. Πρέπει να συνυπολογίσουμε και το πόσο βαθιά έγινε ο σεισμός, γιατί η απόσταση από την επιφάνεια παίζει κρίσιμο ρόλο στη μεταφορά της ενέργειας και άρα στις ζημιές».
Αιτίες του σεισμού
Ο γήινος φλοιός αποτελείται από γιγάντιες τεκτονικές πλάκες, που λειτουργούν σαν κομμάτια ενός σπασμένου κελύφους, τοποθετημένα πάνω σε λιωμένο μάγμα, όπως εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Σε κάποια σημεία, μια τεκτονική πλάκα υποχωρεί κάτω από μια άλλη – πρόκειται για τις λεγόμενες «ζώνες καταβύθισης». Σε αυτές τις περιοχές καταγράφονται οι ισχυρότεροι σεισμοί στον πλανήτη.
Η Καμτσάτκα βρίσκεται κοντά σε δύο τέτοιες ζώνες, όπου η πλάκα του Ειρηνικού εισχωρεί κάτω από τη Βορειοαμερικανική, καθιστώντας την περιοχή επίκεντρο γεωλογικής δραστηριότητας, όπως επισημαίνει η Ντένγκλερ.
Μάλιστα, σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ είχε πλήξει την ίδια περιοχή το 1952.
Ο πρόσφατος σεισμός εκτιμάται ότι προκλήθηκε από μεγάλη μετατόπιση τεκτονικών πλακών – πιθανόν σε μήκος 200 έως 300 μιλίων, σύμφωνα με την ίδια επιστήμονα.
Ο «Δακτύλιος της Φωτιάς»

Η Καμτσάτκα και η Άπω Ανατολή της Ρωσίας βρίσκονται στον περιβόητο «Δακτύλιο της Φωτιάς» του Ειρηνικού – μια περιοχή με έντονη ηφαιστειακή και σεισμική δραστηριότητα. Στον ίδιο γεωλογικό δακτύλιο ανήκουν επίσης η Ιαπωνία, η Βόρεια και Νότια Αμερική.
Όπως ανέφερε στο Al Jazeera ο Κρις Έλντερς από το Πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας, σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού, η τεκτονική πλάκα του Ειρηνικού υποχωρεί κάτω από την ανατολική πλευρά της Ρωσίας – και αυτή ακριβώς η γεωλογική κίνηση προκαλεί τόσο ισχυρούς σεισμούς.
«Ο σεισμός προκαλεί μια απότομη ανύψωση του θαλάσσιου πυθμένα, η οποία μετακινεί μαζικά το νερό, δημιουργώντας το τσουνάμι που εξαπλώνεται ακτινωτά από το επίκεντρο», εξήγησε.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ.gr
LIVE
Vouli Report — Κωστής Ευσταθίου | Σάββατο 06/12 στις 7μμ
Στο νέο επεισόδιο του Vouli Report, καλεσμένος είναι ο Κώστας Ευσταθίου, πρώην στέλεχος της ΕΔΕΚ, μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Λευκωσίας. Ο Ευσταθίου μιλά ανοιχτά για τη ρήξη του με το κόμμα, τις παθογένειες που οδήγησαν στη διάσπαση και για το Κυπριακό, μέσα από τη δική του ιδεολογική προσέγγιση.
🔥 Ρήξη με την ΕΔΕΚ & Απώλεια Ταυτότητας
Ο Ευσταθίου τονίζει ότι η σημερινή ΕΔΕΚ «δεν θυμίζει σε τίποτα» την ΕΔΕΚ του Βάσου Λυσσαρίδη. Υπογραμμίζει ότι το κόμμα στερείται ηγεσίας που εμπνέει και ενώνει, και πως «ο πρόεδρος κάθε κόμματος πρέπει πρώτα να ενώνει, όχι να διχάζει».
🛡️ Κυπριακό: Απόρριψη ΔΔΟ & Πρόταση Περιφερειακής Ομοσπονδίας
Ο Ευσταθίου απορρίπτει τη ΔΔΟ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί σε δύο κράτη και έμμεση αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής. Αντίθετα, προτείνει περιφερειακή ομοσπονδία, διασφαλίζοντας την ενότητα και την κυριαρχία του κράτους.
🧭 Ιδεολογία με Επίκεντρο τον Ενιαίο Λαό
Η ιδεολογική του πυξίδα είναι ξεκάθαρη: στην Κύπρο υπάρχει ένας λαός και ένα κράτος. Οι δύο κοινότητες δεν πρέπει να χωριστούν, αλλά να συνθέτουν τον λαό του νησιού με κοινή πορεία και μέλλον.
🎙️ Παρουσιάζει: Μίκης Κασάπης
📺 Vouli Report — αποκλειστικά στο Vouli.TV
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η νέα κυβέρνηση στρέφεται προς την κεντροδεξιά με προφίλ κοινωνικού φιλελευθερισμού
50 +1 χρόνια μετά
‘Eρχιουρμαν – Ολγκίν: Τριμερής στον ορίζοντα με επίκεντρο μεθοδολογία, ΜΟΕ και κρίσιμες λύσεις στον Άγιο Δομέτιο
Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Tufan Erhürman και της προσωπικής εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, María Ángela Holguín, ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα εντατικών συνομιλιών, σε κλίμα που και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν παραγωγικό. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε τρεις βασικούς άξονες: τη μεθοδολογία που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, το πακέτο των δέκα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και τα πρακτικά ζητήματα που έχουν προκύψει στα οδοφράγματα, με επίκεντρο τον Άγιο Δομέτιο.
Ο Erhürman παρουσίασε αναλυτικά την «μεθοδολογία τεσσάρων σημείων» που προτείνει η τουρκοκυπριακή πλευρά, εξηγώντας στη Holguín τη λογική και τον σκοπό κάθε παραμέτρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου εργασίας που θα επιτρέψει τη συστηματική και αποτελεσματική προώθηση της διαδικασίας. Παράλληλα, ενημέρωσε την ειδική απεσταλμένη για το πακέτο των δέκα μέτρων που παρουσίασε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, το οποίο περιλαμβάνει τόσο ζητήματα καθημερινότητας όσο και πρωτοβουλίες που μπορούν να βελτιώσουν το κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα σημεία διέλευσης Λουρουτζίνας, Μιας Μηλιάς και Πυρόι, καθώς και στο έργο εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών στη νεκρή ζώνη, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Erhürman τόνισε ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες με άμεσες θετικές συνέπειες για την καθημερινότητα των πολιτών, εφόσον υπάρξει τεχνική πρόοδος και πολιτική βούληση.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, όπου η συμφόρηση των τελευταίων ημερών έχει προκαλέσει έντονη ταλαιπωρία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επισήμανε ότι πριν ξεκινήσουν τα έργα στη νεκρή ζώνη, είχε προηγηθεί επιτόπια επίσκεψη για εντοπισμό των προβλημάτων, τα οποία παραμένουν άλυτα λόγω της περιορισμένης λειτουργίας των φυλακίων ελέγχου στη νότια πλευρά. Σημείωσε ότι το θέμα περιλαμβάνεται επίσης στις δέκα προτάσεις που τέθηκαν ενώπιον του Christodoulides, επιμένοντας πως η λειτουργία τριών νέων θαλάμων και η ενίσχυση του προσωπικού θα έλυνε άμεσα την κατάσταση.
Ο Erhürman αναφέρθηκε και στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της Λευκωσίας και Ελληνοκυπρίων πολιτών, που έχουν επίσης επισημάνει καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες. Ενημέρωσε τη Holguín ότι βρίσκονται ήδη σε επαφή με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή Μενέλαο Μενελάου, ενώ στελέχη της «προεδρίας» του Τουρκοκύπριου ηγέτη – ο Mehmet Dânâ και ο Mustafa Ergüven – έχουν πραγματοποιήσει επιτόπιες διαπιστώσεις στον Άγιο Δομέτιο.
Με έμφαση, ο Erhürman είπε στη Holguín ότι η επίλυση του ζητήματος είναι εφικτή εφόσον ληφθούν υπόψη οι τεχνικές εισηγήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς. «Όταν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε σε τόσο απλά ζητήματα, είναι λογικό να προβληματίζεται κανείς για το πώς θα προχωρήσουμε στα δυσκολότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη συνεχιστεί η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών.
Η Holguín, από την πλευρά της, δήλωσε ικανοποιημένη που βρίσκεται εκ νέου στην Κύπρο και συνεχάρη τον Erhürman για την ανάληψη της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Χαρακτήρισε τη συνάντηση «θετική και χρήσιμη» και εξέφρασε την πρόθεσή της να φιλοξενήσει την επόμενη εβδομάδα συνάντηση των δύο ηγετών, με στόχο να υπάρξει «ουσιαστική και συγκεκριμένη πρόοδος». Υπενθύμισε τη σημασία της πρόσφατης συνεδρίασης της Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία στο Αμμάν, την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά παραγωγική, υπογραμμίζοντας πως η νέα ατμόσφαιρα στο νησί αποτελεί θετικό υπόβαθρο για τα επόμενα βήματα.
Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι θα επιδιώξει μια αποδοτική τριμερή συνάντηση με τους δύο ηγέτες μόλις ολοκληρώσει τις διμερείς επαφές της. Ο Erhürman, από την πλευρά του, εξέφρασε ετοιμότητα για οποιαδήποτε νέα συνάντηση ή τεχνική επαφή κριθεί απαραίτητη πριν από την τριμερή, σημειώνοντας πως ελπίζει ότι στα τρία βασικά θέματα που παρουσίασε στη Holguín θα υπάρξει «απτή πρόοδος» στην επόμενη συνεδρίαση.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα σύγκλησης νέας συνόδου 5+1, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε ότι δεν απορρίπτει τη διαδικασία, αλλά θεωρεί πως χρειάζεται προετοιμασία στη Λευκωσία ώστε να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα τυχόν μελλοντικές συναντήσεις. «Οι προηγούμενες συναντήσεις σε Νέα Υόρκη και Γενεύη δεν απέδωσαν. Στόχος μου είναι οι λύσεις να βρίσκονται εδώ», τόνισε.
Η Holguín, κλείνοντας, σημείωσε ότι η επιτυχία της διαδικασίας προϋποθέτει τη στήριξη των πολιτών προς τους ηγέτες τους: «Ελπίζω σε μια καλή και παραγωγική εβδομάδα», ανέφερε, εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι η νέα δυναμική που διαμορφώνεται στο νησί μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός προόδου στο Κυπριακό.
-
Βουλευτικές Εκλογές 20262 days agoΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΘΕΣΗΣ ΨΗΦΟΥ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2026
-
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ1 month agoΤουφάν Δεν μπορείτε να μας κάνετε να αγαπήσουμε τον Ερντογάν!
-
#exAformis1 month ago8κομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση
-
Off the Record4 weeks agoΧρήστο Στυλιανίδη, γιατί δεν μοιράζεσαι τις «αποκαλύψεις» σου με τον κυπριακό ελληνισμό;
-
#exAformis1 month ago#exAformis | Εκ φύσεως Πολιτικός — με τον Μάριο Πουλλικκά, Δευτέρα 27/10 στις 7μμ
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΑναστασιάδης για Στυλιανίδη, Αννίτα και Χριστοδουλίδη: Τι αποκαλύπτει ενόψει εκλογών
-
Βουλευτικές Εκλογές 20261 month agoΔΗΚΟ – Αποστόλου: Οι όροι για κοινή πορεία στις εκλογές 2026
-
#exAformis1 week ago
#exaformis – Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν εφ’ όλης της ύλης | Παρασκευή 28/11 στις 7μμ
-
Άρθρα Χάρη Θεραπή1 month agoΗ ψευδαίσθηση Ερχιουρμάν: προοδευτικός λόγος ή καμουφλαρισμένος εθνικισμός;
-
Off the Record2 weeks ago«Αποκεφαλίζουν» την οικογένεια Χριστόφια…


