ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ: Σκληρή επίθεση στον Φορέα της Πρώτης Κυρίας για έλλειψη διαφάνειας
Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη εξαπέλυσε το ΑΚΕΛ, με αφορμή τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον «Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης» που λειτουργεί υπό την προεδρία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σε γραπτή του δήλωση, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς, κάνει λόγο για «σκιές διαπλοκής και σύγκρουσης συμφέροντος», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντί να απολογηθεί ή να λάβει υπόψη τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επιλέγει «να εκφοβίζει και να επιτίθεται στους ελεγκτικούς θεσμούς». Ο κ. Κουκουμάς επισημαίνει πως οι αποκαλύψεις της έκθεσης επαληθεύουν τις προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ για τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του Φορέα, ενώ στηλιτεύει τη «μεσολαβητική» εμπλοκή του Προεδρικού σε φιλανθρωπικές εισφορές επιχειρηματιών. «Οι καθαροί ουρανοί δεν φοβούνται τη διαφάνεια», δηλώνει χαρακτηριστικά, ζητώντας θεσμική φοιτητική μέριμνα αντί φιλανθρωπίας με πολιτικό άρωμα.
Αυτούσια η ανακοίνωση
Σκιές για ενδεχόμενη διαπλοκή και σύγκρουση συμφέροντος, αδιαφάνεια και εγκρίσεις χορηγιών χωρίς τεκμηρίωση είναι ορισμένα από όσα προκύπτουν από την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τον «Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης» που λειτουργεί υπό την προεδρία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εντούτοις, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, αντί να προβληματιστεί, να απολογηθεί ή να εισακούσει τις συστάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, επέλεξε – ως καλός συνεχιστής των πρακτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού – να εξαπολύσει επίθεση εκφοβισμού στην Υπηρεσία. Από όλα αυτά προκύπτουν τα εξής:
Πρώτον. Επαληθεύονται οι προειδοποιήσεις και οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ για τον αδιαφανή τρόπο που λειτουργεί ο «Φορέας». Όταν εταιρεία – εν μέσω διαβουλεύσεων με το κράτος για σύμβαση εκατομμυρίων – κάνει εισφορά 700 χιλιάδες ευρώ στον Φορέα, αναπόφευκτα εγείρονται ερωτήματα και υποψίες.
Δεύτερον. Καταδεικνύεται γιατί η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη με νύχια και με δόντια προσπαθεί να μην αποκαλυφθούν ποιοι εισφέρουν στον Φορέα και γιατί πριν μερικές ημέρες έκανε και παρέμβαση προκειμένου να μην δημοσιευθεί αυτούσια η Έκθεση. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει προς την κυβέρνηση ότι οι καθαροί ουρανοί δεν φοβούνται τη διαφάνεια.
Τρίτον. Επιβεβαιώνεται η πάγια θέση του κόμματος ότι η στήριξη των φοιτητών μας που έχουν αυξημένες ανάγκες δεν μπορεί να επαφίεται στη φιλανθρωπία μεγαλοεπιχειρηματιών με το Προεδρικό σε ρόλο μεσάζοντα. Η θεσμοθετημένη κρατική φοιτητική μέριμνα, αντί να περιορίζεται, θα έπρεπε να ενισχυθεί ώστε να στηρίζει ολόπλευρα και επαρκώς τους φοιτητές, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και όχι να αναγκάζονται να καταφεύγουν στο Προεδρικό.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρουσίαση βιβλίου – Η απόρρητη έκθεση του Νιχάτ Ερίμ
Το 1956 υπήρξε έτος κορύφωσης του κυπριακού αγώνα για Ένωση με την Ελλάδα, με τους αποικιοκράτες Βρετανούς να προχωρούν στην εξορία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, σε απαγχονισμούς Ελληνοκυπρίων αγωνιστών και στη λήψη άλλων σοβαρών κατασταλτικών μέτρων. Την ίδια περίοδο, ύστερα από υποκίνηση της Μεγάλης Βρετανίας και συμμετοχή της, μαζί με την Ελλάδα, στην τριμερή διάσκεψη του Λονδίνου, τον Σεπτέμβριο του 1955, η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα στο Κυπριακό ζήτημα.
Πρωθυπουργός της χώρας ήταν τότε ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος Αντνάν Μεντερές (1899-1961), ο οποίος, για να μπορέσει να διαμορφώσει μία ρεαλιστική πολιτική, κάλεσε τον διαπρεπή συνταγματολόγο και καθηγητή Πανεπιστημίου Νιχάτ Ερίμ (1912-1980), παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος ήταν ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος, για να υποβάλει σχετικό υπόμνημα εισηγήσεων.
Στόχος της τουρκικής πολιτικής, όπως είχε καθοριστεί, ήταν η ανάκτηση της Κύπρου, την οποία, όπως είναι γνωστό, η Τουρκία είχε παραχωρήσει στη Μεγάλη Βρετανία το 1878, ύστερα από περίοδο τριακοσίων περίπου χρόνων κυριαρχίας.
EKLOGES2026
Ekloges2026 – Καυτά Θέματα της Επικαιρότητας, Παρασκευή 13/03 στις 7μμ
Οι διεθνείς εξελίξεις, τα ζητήματα ασφάλειας, το ερώτημα για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας» και το πολιτικό κλίμα ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών αποτέλεσαν βασικά θέματα συζήτησης στην εκπομπή Ekloges 2026, με παρουσιαστή τον Μίκη Κασάπη, όπου αναλύθηκαν οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων για τη γεωπολιτική πορεία της Κύπρου και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.
Στο στούντιο φιλοξενήθηκαν οι ακόλουθοι εκπρόσωποι κομμάτων:
Αναστασία Ανθούση (Πρώην Υφυπουργός Πρόνοιας – υποψήφια βουλευτής ΔΗΣΥ), Μαρίνα Σάββα (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ), Διομήδης Διομήδους (Επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ) και Μάριος Πελεκάνος (Εκπρόσωπος τύπου ΕΛΑΜ – υποψήφιος βουλευτής).
• Η στρατηγική συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Γαλλίας, όπως αποτυπώθηκε στη συνάντηση Χριστοδουλίδη, Μητσοτάκη και Μακρόν, ενισχύει την ασφάλεια και σταθερότητά στην περιοχή ή αυξάνει την ένταση εντείνοντας το αίσθημα ανασφάλειας.
• Βρίσκεται η Κύπρος στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» μέσα στο σημερινό διεθνές περιβάλλον;
• Ποιοι πολιτικοί χώροι διαμόρφωσαν ιστορικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου και οδήγησαν τη χώρα στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση;
• Πώς ορίζεται σήμερα ένα «αντισυστημικό» και ένα «συστημικό» κόμμα στο κυπριακό πολιτικό σκηνικό;
• Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των όρων «εθνικόφρων» και «εθνικιστικό» κόμμα και πώς χρησιμοποιούνται στον πολιτικό λόγο;
• Ποια κόμματα μένουν στα λόγια και στις θεωρίες και ποια μπορούν να επιδείξουν απτό έργο και συγκεκριμένες πολιτικές πράξεις διαχρονικά;
• Πώς επηρεάζουν οι μετακινήσεις στελεχών από ένα κόμμα σε άλλο το πολιτικό σκηνικό και την προεκλογική περίοδο;
Ζωντανά στο Vouli TV και διαδικτυακά.
#exAformis
#ExAformis – Πόλεμος στο Ιράν: Είναι πραγματικά σε κίνδυνο η Κύπρος; | Τετάρτη 11/03 στις 6μμ
Στην επόμενη εκπομπή “Εξ Αφορμής”, ο Χάρης Θεράπης συζητά με τον Ζήνωνα Τζιάρρα, Λέκτορα στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο με το Ιράν και τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου. Αναλύουμε την επίθεση με drone στο Ακρωτήρι και τη δυνητική απειλή για την Κύπρο, καθώς η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Μείνετε συντονισμένοι για μια βαθιά ανάλυση των κινδύνων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην παρούσα συγκυρία.
-
EKLOGES20262 weeks agoEkloges2026 – Αποτελέσματα Διαδικτυακής Δημοσκόπησης Vouli.TV | Παρασκευή 27/02 στις 7μμ
-
Behind Politics3 weeks agoBehind Politics | Επεισόδιο 2: Γιώργος Μαυρουδής, Σάββατο 21/02 στις 7μμ
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 month agoΣυντάξεις για ψηφοθηρία: Κρατικό έγκλημα με χρονόμετρο
-
Off the Record1 month agoΑργίες à la carte: κόλλησε ο Κουλάς του ΔηΣυ όταν ρωτήθηκε για τον δήμαρχο Αγίας Νάπας
-
Off the Record1 month agoΞεσηκωμός στον Μαζωτό για Μονάδα Αφαλάτωσης
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoBloomberg: Διεθνής κυβερνοεπίθεση πλήττει δεκάδες χώρες – Στο κάδρο και η Κύπρος
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 month agoΜε ψήφους 5-3 απορρίφθηκε η αίτηση Βαρωσιώτου – Προσφυγή στο ΕΔΑΔ
-
Off the Record1 month agoΤο Trident περιμένει ακόμη — και αυτή τη φορά περιμένει εμάς
-
EKLOGES20261 month agoEkloges 2026 – Κράτος σε κλοιό Διαφθοράς | Παρασκευή 06/02, 7μμ
-
#exAformis3 weeks ago#ExAformis – Η θεωρία πίσω απο την Άμεση Δημοκρατία | Σάββατο 21/02 στις 6μμ

